Ντάισελμπλουμ: Οι εκλογές να μην σταματήσουν… τη δουλειά

Μήνυμα προς την Αθήνας για να «συνεχιστεί η δουλειά» και να «προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση» μετά τις εκλογές έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Θα ακούσουμε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προετοιμασία. «Η πολιτική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρη αλλά πρέπει να προχωρήσει όσο είναι δυνατό. Το ίδιο ισχύει και για τους θεσμούς», πρόσθεσε.

Σημείωσε, ότι «πρέπει να ετοιμαστούν για την αξιολόγηση, πρέπει να καθοριστούν τα ορόσημα για τους επόμενους μήνες».

Σχολιάζοντας το θέμα της τραπεζικής ένωσης και την πρόταση που ετοιμάζει ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για βαθύτερη ενοποίηση και πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν την έχει δει, δεδομένου ότι αναμένεται να κατατεθεί τον Οκτώβρη.

Παράλληλα, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για την κόντρα που έχει ξεσπάσει από την κάθετη άρνηση της Γερμανίας, αρκούμενος να σημειώσει ότι ο β. Σόιμπλε τόνισε ότι πρέπει να μειώσουμε τα ρίσκα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να στήσουμε και ένα σύστημα μεγαλύτερου διαμερισμού του ρίσκου. «Πρέπει να δούμε και τις δυο πλευρές», τόνισε.

Σημείο αιχμής στη διαφωνία είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ για τη σύσταση ενός ενιαίου εγγυητικού ταμείου, το οποίο θα αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης και θα προστατεύει τις καταθέσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης και θα μοιράζει το ρίσκο τραπεζικών χρεοκοπιών σε κρίσεις. Κάτι που προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά της Γερμανίας.

Σύμφωνα με γερμανικό έγγραφο που διανεμήθηκε στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες – και αποκάλυψαν οι «Financial Times» – ο κ. Σόιμπλε αντιτίθεται στη δημιουργία ενός κοινού ταμείου που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους, αντιτείνοντας ότι τα βάρη για την εξυγίανση μιας τράπεζας θα πρέπει να αποδίδονται στους ιδιώτες μετόχους και τους ομολογιούχους.

Δείτε επίσης

Προκαλεί ο Ντάισελμπλουμ: Απόφαση της Ελλάδας αν θα γίνει Βόρεια ή Νότια Κορέα

Δόση και χρέος στο τραπέζι του Eurogroup

Φαβορί ο Τζέρεμι Κόρμπιν: “Άγγλος Τσίπρας” ή “Άγγλος Λαφαζάνης”;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ