Πρόταση προγραμματικής συμφωνίας κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Στην τελική ευθεία των εκλογών μπαίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την πρόεδρο αλλά και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να περιοδεύουν ανά την χώρα, μεταφέροντας το μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη. 

Στη Λαμία μιλά απόψε η Φώφη Γεννηματά, που στον απόηχο της παρουσίασης του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματός της χθες, έκανε πράξη αυτό που υποσχόταν από την αρχή της προεκλογικής περιόδου. 

Μιλώντας από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε το προγραμματικό πλαίσιο του κόμματός της, με τις ‘πράσινες’ γραμμές του, όπως είπε, προσδίδοντάς του μάλιστα χαρακτήρα πρότασης προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετεκλογικά. Την ίδια ώρα, επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ενώ έθεσε ως στόχο για το κόμμα της την κατάληψη της τρίτης θέσης στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. 

«Τέρμα τα ψέματα, τέρμα ο λαϊκισμός. Ήρθε η ώρα για την Κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν μπορούν… Θύμισε, εξάλλου, τις υποσχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη ακριβώς έναν χρόνο πριν, όταν μιλούσε για ακύρωση του μνημονίου το πρώτο βράδυ της νίκης του, αλλά και τις ευθύνες της ΝΔ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. 

Απαντώντας εμμέσως στο ερώτημα γιατί να ψηφίσει κανείς ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά, κάλεσε τους πολίτες να αναδείξουν το κόμμα της τρίτη δύναμη από τις κάλπες, για να κάνει πράξη τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, να πετύχει την αναδιάρθρωση και απομείωση του Δημοσίου Χρέους, αλλά και να βελτιώσει τα πιο αρνητικά και άδικα σημεία του μνημονίου.

Εμφανίστηκε, άλλωστε, αισιόδοξη ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει τη θετική έκπληξη των εκλογών, πετυχαίνοντας τέτοιο αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων, με στόχο τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. 

«Σήμερα, απέναντι στις κοκορομαχίες, εμείς αναδεικνύουμε τις δικές μας πράσινες γραμμές. Βομβαρδίζουμε με τις προτάσεις μας. Μπορούμε αυτές τις προτάσεις να τις κάνουμε πράξη», είπε, επαναλαμβάνοντας όμως το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματός της υπέρ των συνεργασιών : «Μόνο μαζί μπορούμε!». 

Μεταξύ των προτάσεων η αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας με κεντρικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων αντί των ελευθέρων ομαδικών απολύσεων όπως προτείνονται για τον ιδιωτικό τομέα, η άμεση εφαρμογή του ν.3863 που εξυγιαίνει το σύστημα, αλλά και η πρόσθεση πόρων για το Ασφαλιστικό Σύστημα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, κόντρα στις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας κ.ο.κ. 

Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο αλλαγών στο Κράτος, τον Ανταγωνισμό, την Φορολογία, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης κ.α., με στόχο την Ανάπτυξη, ενώ έθεσε συγκεκριμένες προτεραιότητες, με στόχο τη δημιουργία περί των 700.000 θέσεων εργασίας. 

Μιλώντας τέλος, για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου στην πολιτική σκηνή του τόπου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού ρεύματος που εκφράζει το ριζοσπαστικό κέντρο, τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, καλώντας μεταξύ άλλων τους παλιούς της συντρόφους να επιστρέψουν στο ‘σπίτι’ τους. 

 

«Η εποχή της λεηλασίας του ΠΑΣΟΚ και της απομόνωσης των δυνάμεων του τελείωσε οριστικά», είπε, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικεί την ψήφο των πολιτών ώστε να αναδειχθεί τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο και να επιβάλει τη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και την πολιτική σταθερότητα στην χώρα. 

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα, λαϊκό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Ένα κόμμα ευθύνης. Αυτή την παράταξη υπερασπιζόμαστε (…) Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε την δύναμη έχουμε την βούληση και πάνω απ όλα έχουμε ψυχή», είπε, θυμίζοντας ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ που εξέφρασε την αγωνία των Ελλήνων για Αλλαγή, που οδήγησε τον αγώνα πολλών γενεών στην εμπέδωση της Δημοκρατίας, που κράτησε την χώρα όρθια εντός ευρώ. 

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι», είπε, «στις 20 Σεπτεμβρίου ήρθε η ώρα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη». 

 

Πηγή: real.gr 

 

Δείτε επίσης:

Μεϊμαράκης στον Παπαδάκη: Είμαστε και οι δύο… κάμπριο – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ