Γεννηματά:Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να ξαναφέρει την ελπίδα που ενταφίασε ο κ. Τσίπρας

Eπίθεση τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ εξαπέλυσε από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου η Φώφη Γεννηματά. 

“Τέρμα τα ψέματα. Τέρμα ο λαϊκισμός. Ήρθε η ώρα, για την Κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να ξαναφέρει την ελπίδα που ενταφίασε ο κ. Τσίπρας, μαζί με το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο. Εμείς δεν ξεχνάμε. Ο κ. Τσίπρας μπορεί; ΟΧΙ. Δαιμονοποίησε την πολιτική ζωή για να κερδίσει ψήφους. Σ’ αυτόν εδώ το χώρο, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ο κ.Τσίπρας καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, έδινε τη 13η σύνταξη, επανέφερε αφορολόγητο 12.000 και κατώτατο μισθό για όλους 751 ευρώ. Και δήλωνε : “το μνημόνιο θα είναι άκυρο από το πρώτο βράδυ της εκλογικής μας νίκης”.Τελικά παρέδωσαν τη χώρα αμαχητί και υπέγραψαν ότι τους έδωσαν, λευκή επιταγή μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας” τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

“Πέντε χρόνια ως αντιπολίτευση βουτηγμένα μέσα στο μίσος και στο ψέμα. Επτά μήνες ως κυβέρνηση γεμάτοι ψέματα, πισωγυρίσματα, μεγάλα λόγια και ανικανότητα. Επτά μήνες ροκάνιζαν το χρόνο. Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο στην οικονομία ο κ.Τσίπρας θα το κρατούσε ήδη στα χέρια του. Ως ναυαγός αναζητά σανίδα σωτηρίας στις εκλογές. Προσπαθεί να προλάβει την «αποκάλυψη». Την ώρα που θα φθάσει το σύνολο του λογαριασμού των 14 δις ευρώ στις Ελληνίδες και τους Έλληνες” είπε η κ. Γεννηματά.

Αναφερόμενη στη ΝΔ σημείωσε: “Ο κ. Μειμαράκης μπορεί; ΟΧΙ. Με ευθύνη της παράταξης του φτάσαμε έως εδώ. Όμως και από τη ΝΔ ακούσαμε πολλά τα τελευταία χρόνια: 18 δις ισοδύναμα, άλλο μείγμα πολιτικής, Επαναδιαπραγμάτευση έλεγε η Νέα Δημοκρατία στο Ζάππειο 1,2,3.΄Ανθρακες ο θησαυρός. Και όλα αυτά ειπώθηκαν με περισσό θράσος είναι αλήθεια, πασπαλισμένα με θεωρίες συνωμοσίας και διπλές εκλογές. Γιατί ανεξάρτητα από τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, δεν θα φτάναμε ποτέ σ ’αυτό το σημείο χωρίς την καταστροφική 5ετία 2004-2009. Και τώρα ο κ. Μειμαράκης ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ εμπόδισε την περίοδο της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης  να προχωρήσουν κάποιες από τις αναγκαίες  μεταρρυθμίσεις. Αν αυτή είναι η «κατηγορία» απαντάμε: Ναι το πράξαμε και είμαστε υπηρήφανοι γι’αυτό. 

Η κ. Γεννηματά στη συνέχεια παρουσίασε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τις “πράσινες γραμμές” όπως είπε χαρακτηριστικά.  

“Την δική μας πρόταση προγραμματικής συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας” τόνισε η κ. Γεννηματά και ζήτησε να είναι η τρίτη δύναμη στις εκλογές για προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση και απομείωση του Χρέους και να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση και η βελτίωση των πιο άδικων σημείων του μνημονίων.  Για το χρέος μάλιστα σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: “Η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους έχει αποφασισθεί από το 2012. Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί “μονομερούς διαγραφής του χρέους” αποδείχθηκαν ψευδείς και παραπλανητικές”. 

Ειδικότερα, η κ Γεννηματά παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρότεινε την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που παίρνει τις αποφάσεις για συγκεκριμένα αιτήματα, με κεντρικό τον ρόλο των ίδιων των κοινωνικών εταίρων. Για τις συντάξεις, πρότεινε την άμεση εφαρμογή του Ν. 3863 που εξυγιαίνει το σύστημα. “Προσθέτουμε πόρους για το Ασφαλιστικό Σύστημα και συγκεκριμένα το 75% από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων” είπε. Παράλληλα τάχθηκε κατά της εξοντωτικής φορολόγησης των αγροτών. ‘Προτείνουμε πιο δίκαιη και λογική φορολόγηση, ειδικά για μικρούς και μεσαίους. Επαναξιολόγηση των μέτρων με συνυπολογισμό της εργασίας των ίδιων των αγροτών και αφορολόγητο όριο των ενισχύσεων της ΚΑΠ για μικρούς και μεσαίους παραγωγούς”.

Όχι, είπε και στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, αντιπροτείνοντας μείωση  δημόσιων δαπανών (μη μισθολογικό κόστος) στο Δημόσιο Τομέα και περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών. Η κ. Γεννηματά είπε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει και νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων και απαγόρευση πλειστηριασμού Α’ κατοικίας των δανειοληπτών (με συγκεκριμένα όρια)

Στη συνέχεια παρουσίασε την στρατηγική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Ανάπτυξη. Υπογράμμισε την ανάγκη για ανάκτηση  της εμπιστοσύνης στην χώρα και ενός αναπτυξιακού σοκ.

Όμως, τόνισε, χρειάζονται βαθιές αλλαγές για να δημιουργήσουμε σταθερές συνθήκες για νέες επενδύσεις. Και αυτές αφορούν:

1.Την αλλαγή στο κράτος

2.Τις υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού

3. Σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα (δέσμευση για 3 χρόνια)

4.Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά

Δεύτερη προτεραιότητα, επισήμανε, είναι η επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού περιβάλλοντος δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το Αναπτυξιακό Σοκ που χρειάζεται η χώρα. Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να “κατευθυνθούν” κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένους κλάδους με στρατηγικό πλεονέκτημα και προστιθέμενη αξία στις σύγχρονες διεθνείς συνθήκες”.

“Για κάθε ένα από τους “κρίσιμους” για την Ανάπτυξη και το μέλλον της Οικονομίας μας κλάδους, θέλουμε μαζί με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις να θέσουμε τους στόχους για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ως το 2019 να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια Ελλάδα ισχυρή, με πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που αφήνει πίσω της την κρίση και τα μνημόνια” συνέχισε και είπε ότι 

τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα πρέπει να βρίσκονται σε κάθε ευρωπαϊκό σπίτι.

Θα το πετύχουμε, συμπλήρωσε, με:

· Νέες πολιτικές ,συμβολαιακή γεωργία, σύνδεση με έρευνα – καινοτομία

· Νέες επενδύσεις με την συμβολή και του ΕΣΠΑ (2,5 δις. ευρώ ετησίως)

· Είσοδο νέων ανθρώπων με δωρεάν γη και κίνητρα από το κράτος

· Νέα οργάνωση των παραγωγών

· Ελάφρυνση του κόστους παραγωγής για τα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα

· Στόχος: η δημιουργία 40.000 νέων θέσεων εργασίας

Για τον τουρισμό, πρότεινε: 

· Την σύνδεση του τουρισμού με την Πρωτογενή Παραγωγή (ελληνικό πρωινό) το περιβάλλον, τον Πολιτισμό

· Την αναβάθμιση της τουριστικής και πολιτιστικής εκπαίδευσης

· Την αξιοποίηση ΣΔΙΤ για νέες τουριστικές υποδομές

· Την δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων με όμορες χώρες

· Με δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων για παραγωγή πρωτοποριακών δράσεων

· Στόχος: η δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας

“Η Ελλάδα μειώνει την ενεργειακή της εξάρτηση και αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή και την Ε.Ε. Με: Τους νέους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ορυκτού πλούτου, το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, την ανάπτυξη και τις νέες επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής ενέργειας. Στόχος: η δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας” είπε. 

“Η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση είναι πραγματικά η καρδιά της οικονομίας. Κάθε μία από αυτές δημιουργεί μια τουλάχιστον νέα θέση εργασίας. Με στόχο να υπερβούμε τις 240.000 θέσεις εργασίας Και θα το πετύχουμε:

· Δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις

· Βοηθώντας με κίνητρα στην αλλαγή παραγωγικού αντικειμένου, όπου απαιτείται

· Αποκαθιστώντας την “σχέση” στήριξης από τα πιστωτικά ιδρύματα και ρυθμίζοντας τα “κόκκινα” δάνεια

· Αναπτύσσοντας το ηλεκτρονικό επιχειρείν

· Συνδέοντας τις επιχειρήσεις με τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα, για νέες καινοτόμες εφαρμογές

· Δίνοντας κίνητρα (φορολογικά, ασφαλιστικά) για διατήρηση των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που έχουν μείωση κύκλου εργασιών.

Πέμπτη προτεραιότητα, είπε η κ Γεννηματά, είναι η Ελλάδα να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο για όλη την Ευρώπη. “Θα το πετύχουμε: Με επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων, με νέες ιδιωτικές επενδύσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και τον σιδηρόδρομο, με νέες επενδύσεις σε ψηφιακές και διαδικτυακές υποδομές. Στόχος: η δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας”.

6η προτεραιότητα, η ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης, η Ελλάδα αποκτά το νέο Εθνικό Σύστημα Προστασίας της Φύσης

Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε δέκα Προτάσεις Για Επένδυση Στον Άνθρωπο, Κοινωνική Συνοχή Και Αλληλεγγύη.

Στόχος μας, είπε μέχρι το 2019 με την έξοδο από την κρίση. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

1. Να μην υπάρχει Ελληνίδα ή Έλληνας χωρίς ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

2. Να αισθάνεται ασφάλεια και αξιοπρέπεια ο συνταξιούχος. Το Ασφαλιστικό Σύστημα να είναι βιώσιμο, παρέχοντας αξιοπρεπείς συντάξεις με την ενίσχυση του με νέους πόρους από την μείωση της ανεργίας και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

3. Σε κάθε άνεργο νέο να έχει δοθεί από τον ΟΑΕΔ μία τουλάχιστον ευκαιρία για επιδοτούμενη απασχόληση, κατάρτιση, εργασιακή εμπειρία ή υποστήριξη για το ξεκίνημα της δικής του επιχείρησης.

4. Σ’ όλες τις πολιτικές και στην χρηματοδότηση των δημοσίων έργων να τίθεται ΡΗΤΡΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ για την σύνδεση της ανάπτυξης με τις νέες θέσεις εργασίας.

5. Να μη κινδυνεύει ο μεσαίος και μικρός δανειολήπτης που αντιμετωπίζει προβλήματα, από πλειστηριασμό της πρώτης του κατοικίας. Να συνεργάζονται με το τραπεζικό σύστημα με ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πληρωμή των δανείων του.

6. Οι εργαζόμενοι να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις ελεύθερα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Να τηρείται πλήρως η εργατική νομοθεσία στους εργασιακούς χώρους.

Οι δημόσιοι Υπάλληλοι να αξιολογούνται, να εξελίσσονται αξιοκρατικά και με βάση την απόδοσή τους με σεβασμό στο έργο τους, χωρίς Κομματικές παρεμβάσεις και χωρίς την απειλή νέων στόχων για απολύσεις. Φυσικά δεν είναι δυνατόν οι επίορκοι υπάλληλοι να παραμένουν στο Δημόσιο.

7. Τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να αναβαθμιστούν στη διεθνή αξιολόγηση.

8. Τα Δημόσια Σχολεία να καλύπτουν πλήρως και χωρίς επιβάρυνση την Οικογένεια. Οι μαθητές να πιστοποιούνται ως την Γ’ Γυμνασίου σε μια ξένη γλώσσα.

9. Όλοι να νιώθουν την ασφάλεια ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού ξανά ΕΣΥ. Κάθε πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με θεσμοθετημένο τον οικογενειακό γιατρό για όλους.

Η πρόσβαση των πολιτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να γίνεται το ταχύτερο και σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Νέα αρχή με Νέο ΕΣΥ με έμφαση στα επείγοντα Περιστατικά, στην Πρόληψη του καρκίνου, στην αντιμετώπιση των Χρόνιων Παθήσεων.

10. Να έχουν αναπτυχθεί πολιτικές σε συνεργασία με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, την προστασία και μετεγκατάσταση των προσφύγων.

 

Για ένα Αξιόπιστο, Διαφανές, Αποτελεσματικό Πολιτικό Σύστημα, η κ. Γεννηματά είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει:

· Πάγιο εκλογικό σύστημα στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς τα bonus των εδρών που διχάζουν και πολώνουν

· Κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών

· Εκλογή ΠτΔ από την Βουλή χωρίς διάλυση της.

· Ρόλος του ΠτΔ στην επιλογή της ηγεσίας Δικαιοσύνης, Ενόπλων Δυνάμεων, Ανεξάρτητων Αρχών.

· Περιορισμοί στην δυνατότητα πρόωρης διάλυσης της Βουλής

· Ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία περί δίωξης υπουργών. Ο Χρόνος παραγραφής ο ίδιος για όλους τους Έλληνες πολίτες.

· Πόθεν έσχες ουσιαστικό, που δεν εξαρτάται από πολιτικές δυνάμεις, για όλους όσους συγκεντρώνουν εξουσία στην χώρα μας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο να έχει την τελική ευθύνη του ελέγχου.

· Πλήρης διαφάνεια και έλεγχος στην χρηματοδότηση των κομμάτων.

 

“Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών. Θα αναδειχτεί σε καταλύτη των εξελίξεων με στόχο το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η εποχή της λεηλασίας του ΠΑΣΟΚ και της απομόνωσης των δυνάμεων του τελείωσε ΟΡΙΣΤΙΚΑ. 

Διεκδικούμε την ψήφο του λαού ώστε να αναδειχθεί μια Τρίτη δύναμη που θα επιβάλει την συνεργασία, την πολιτική σταθερότητα. Προσωπικά δίνω τη μάχη μέσα από το ΠΑΣΟΚ για να υπερασπιστούμε την ιστορία της παράταξης. Πιστεύω στην ανασυγκρότηση και επανασύνδεση του χώρου, εργάζομαι γι αυτή την υπόθεση και καλώ όλους τους πρώην συντρόφους μου να ξανασυναντηθούμε. Το ΠΑΣΟΚ ήταν είναι και θα είναι το σπίτι μας” τόνισε η κ. Γεννηματά και κλείνοντας την ομιλία της είπε:

“Μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι. Με εμπνευστή και καθοδηγητή τον Ανδρέα Παπανδρέου τη λεβεντιά της Μελίνας Έχοντας στην καρδιά μας και στην ψυχή μας πάντα την ανθρωπιά, το ήθος, την εντιμότητα, τη στάση ζωής και τα οράματα του Γιώργου Γεννηματά. Στις 20 Σεπτεμβρίου ήρθε η ώρα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη”. 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ