• Τσίπρας: Στο ντιμπέιτ με κεντρικό δίλημμα ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα

  8:01 πμ, Τετάρτη 09 Σεπ 2015 8:01 πμ, Τετάρτη 09 Σεπ 2015

  Του Παναγή Γαλιατσάτου

  Με σαφή επιδίωξη να αποφύγει το λάθος, που θα τον έριχνε πίσω σε μια κρίσιμη καμπή της προεκλογικής εκστρατείας, προσέρχεται ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο αποψινό ντιμπέιτ.

  Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται ξανά και ότι το κεντρικό δίλημμα που θέτει στην προεκλογική εκστρατεία ο κ. Τσίπρας, για το αν η χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου θα κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ λειτουργεί.

  Χαρακτηρίζουν την εβδομάδα αυτή κρίσιμη για τη δημιουργία εντυπώσεων στον δρόμο προς την τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας και αποδίδουν καθοριστική σημασία στο ντιμπέιτ που θα γίνει στις 14 του μήνα ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη.

  Ως εκ τούτου, η στρατηγική με την οποία προσέρχονται στη σημερινή τηλεμαχία όλων των αρχηγών έχει σαν στόχο να εμπεδώσει τα μηνύματα που εξέπεμπε ο ΣΥΡΙΖΑ όλες τις τελευταίες εβδομάδες και να εξουδετερώσει τις επιθέσεις τις οποίες υπολογίζουν ότι ο κ Τσίπρας θα δεχτεί από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων αρχηγών. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η προετοιμασία του κ. Τσίπρα για την αποψινή τηλεμαχία έγινε με βασική εκτίμηση ότι όλοι οι αρχηγοί πλην του Πάνου Καμμένου θα επιδιώξουν να κερδίσουν πόντους με επιθέσεις και κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

  Ως πρώτο στόχο στο πλαίσιο αυτό θέτει η Κουμουνδούρου να αποφευχθεί η εντύπωση ότι υπάρχει «μνημονιακή ταύτιση», ότι δηλαδή όλα τα κόμματα που διεκδικούν να κυβερνήσουν τη χώρα δεν έχουν μεταξύ τους διαφορές, καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι δεδομένο από το μνημόνιο.

  Τις τελευταίες μέρες, ο κ. Τσίπρας αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στο μήνυμα, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κόμματα και ιδιαίτερα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και ότι η διαχείριση και υλοποίηση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου θα έχει διαφορετικές επιπτώσεις για τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα είναι στην κυβέρνηση η ΝΔ, την οποία θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ως την πολιτική έκφραση της σκληρής, νεοφιλελεύθερης δεξιάς, η οποία δεν θα διαπραγματευτεί και δεν θα επιδιώξει βελτιώσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων αν είναι στην κυβέρνηση.

  Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο θα εστιάσει για να αναδείξει τις διαφορές ο κ. Τσίπρας θα είναι το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, για το οποίο θα υποστηρίξει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμφωνία και τη δέσμευση που απέσπασε από τους εταίρους, απέδειξε ότι μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα.

  Ως θετικό μήνυμα στο προσκήνιο ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να προβάλλει το «παράλληλο πρόγραμμα», μέσω του οποίου υπόσχεται πολιτικές παρεμβάσεις παράλληλα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της συμφωνίας, ώστε να υπάρχει ελάφρυνση για τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Θα εστιάσει δε στην αποδόμηση της ΝΔ σε δύο επίπεδα.

  Το πρώτο θα αφορά στην καταγγελία ότι η Ν.Δ. θα «ξηλώσει» τις επαναπροσλήψεις, τις εργασιακές σχέσεις και ότι θα ξεπουλήσει την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Το δεύτερο επίπεδο είναι η αντιδιαστολή παλιού και νέου και κυρίως διεφθαρμένου και άφθαρτου, για μια ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ταυτίσει τη ΝΔ με τη διαπλοκή.

  ΠΗΓΗ: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα