Λαφαζάνης: Δεν έχουμε φετίχ με τα νομίσματα

«Η πρότασή μας είναι να τελειώσουμε με τα μνημόνια. Να τελειώσουμε με τη λιτότητα και να στηρίξουμε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες», τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» του ΑΠΕ – ΜΠΕ και στην εκπομπή «Δυο στις 12» με τους δημοσιογράφους Φάνη Γρηγοριάδη και Νίκο Γιώτη.

«Τα μνημόνια ακυρώνονται και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι ακυρώνονται, με κανονικές, θεσμικές, κοινοβουλευτικές, δημοκρατικές διαδικασίες και αυτές έπρεπε να ακολουθήσει η κυβέρνησή μας και όχι να πάει σε ένα δρόμο, δυστυχώς ένα δρόμο καταστροφικό, να υπογράψει και ένα νέο, τρίτο μνημόνιο» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είχε εναλλακτική λύση, έχει εναλλακτική λύση και θα έχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια. Αλίμονο, εάν η σκλαβιά, θεωρείτο μονόδρομος. Αλίμονο εάν η υποταγή, η κηδεμονία, η νεοαποικιοποίηση ήταν ο μονόδρομος λαών και χωρών».

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι η απελθούσα κυβέρνηση θα μπορούσε πιο εύκολα να κινηθεί σε αυτή την «εναλλακτική» λύση που προτείνει ο ίδιος, αντί της επιλογής που επιλέχθηκε, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε:

«Καταρχήν, κανένας δρόμος και καμία επιλογή, εδώ που έχουμε φτάσει, δεν είναι εύκολος, ούτε εγώ έχω στο τσεπάκι μου τη μαγική συνταγή για να υποδεικνύω εύκολους δρόμους. Αν δεν ακολούθησε ο Αλέξης ο Τσίπρας μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στο νέο μνημόνιο, το γιατί, θα τον ρωτήσετε πρώτα τον ίδιο. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο δρόμος, ο εναλλακτικός δρόμος προϋπέθετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα έπρεπε να διακινδυνεύσει τη σύγκρουση με το κυρίαρχο κατεστημένο μπλοκ της Ε.Ε. και κυρίως το κατεστημένο της Γερμανίας. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα νομίζω ότι η κυβέρνηση τελικά επέλεξε το μνημόνιο και όχι τη διακινδύνευση μιας σύγκρουσης με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και τη δυνατότητα ή το ενδεχόμενο, μιας εναλλακτικής λύσης που μπορούσε να οδηγούσε κι έξω από την ευρωζώνη. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα η επιλογή υπήρξε μνημόνιο. Κι αυτό ήταν, είναι ένα ιστορικό, είναι τραγικό λάθος για τη χώρα, διότι τα μνημόνια δεν έχουν τέλος. Με τα μνημόνια το μόνο που πετυχαίνει κανείς είναι να καταστρέφει όλο και περισσότερο αυτόν τον τόπο και να εξουθενώνει τον λαό μας χωρίς καμία ελπίδα και χωρίς καμία προοπτική».

«Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι ένας ανθόσπαρτος δρόμος, αλλά πρέπει να σταματήσει η τρομοκρατία και η καταστροφολογία και η δαιμονολογία γύρω από την έξοδο», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας υπογράμμισε ότι πρέπει «να τελειώσουμε με τα μνημόνια» και τη λιτότητα, να στηριχθούν «μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες», να ανακοπούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να υποστηριχθούν οι στρατηγικές δημόσιες επενδύσεις και να ανασυγκροτηθούν, να στηριχθεί και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, να προστατευτούν οι εργατικές κατακτήσεις, «να σταματήσει η πολιτική υποτέλειας και υποδούλωσης», και να εγκαταλειφθεί η λογική της «φορολεηλασίας» που, όπως είπε, αντί να φέρνει έσοδα στο δημόσιο, φέρνει ύφεση, περισσότερα προβλήματα δημοσιονομικά και «άρα νέα μέτρα σε έναν απέραντο φαύλο κύκλο».

«Αν μπορούσαν αυτά τα πράγματα να γίνουν εντός ευρώ εμείς δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση, δεν έχουμε φετίχ με τα νομίσματα. Αλλά δυστυχώς η ευρωζώνη και το ευρώ δεν συνιστά απλώς ένα νόμισμα. Αυτό που αντιπροσωπεύει είναι ένα σκληρό μονεταριστικό νεοφιλελεύθερο αντικοινωνικό πρόγραμμα, που στην περίπτωση της Ελλάδας, εκφράζεται με νεοαποικιακά μνημονιακά προγράμματα», είπε ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε:

«Προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στο εθνικό μας νόμισμα, να ανακτήσουμε την εθνική νομισματική μας κυριαρχία και μαζί και την κυριαρχία μας, προκειμένου να τονώσουμε την οικονομία μας, να προσφέρουμε ρευστότητα στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα για να μπούμε σε νέα τροχιά, για να μπούμε σε καινούργια αναπτυξιακή πορεία. Αν δεν τον κάνουμε αυτό, η μνημονιακή μπότα θα είναι πολλά χρόνια στη χώρα μας, χωρίς να μας δίνει καμία προοπτική».

Διαβάστε επίσης

Λαφαζάνης: Πρέπει να οδηγηθούμε στο εθνικό νόμισμα – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ