• Θεοδωράκης: Το μνημόνιο δεν αρκεί για να φύγουμε από την καταστροφή

  9:14 πμ, Πέμπτη 03 Σεπ 2015 9:14 πμ, Πέμπτη 03 Σεπ 2015

  «Το μνημόνιο δεν αρκεί για να φύγουμε από την καταστροφή. Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία και παράλληλα να κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις» δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

  Ο επικεφαλής του Ποταμιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προτείνει την συγκρότηση «μιας μεγάλης κυβέρνησης με συγκεκριμένες προτεραιότητες, με μικρή ομάδα η οποία θα λύσει τα προβλήματα».

  Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν μετάνιωσε για την ψήφιση του μνημονίου, επισημαίνει ότι το Ποτάμι ήταν ο βασικός μοχλός για να κρατηθεί η χώρα στην Ευρώπη και υπογραμμίζει: «Δεν στηρίζουμε Τσίπρα. Δεν στηρίζουμε μνημόνια. Δεν στηρίζουμε μια κακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στηρίζουμε όμως την Ελλάδα, στηρίζουμε την πατρίδα. Δεν είχαμε άλλο δρόμο».

  Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει ότι δεν λένε όλη την αλήθεια και πώς η εικόνα που έχει σχηματίσει από όλη την Ελλάδα είναι ότι η κοινωνία θέλει το Ποτάμι.

  «Εμείς ελπίζουμε σε δυο πράγματα. Πρώτον, ότι ο κόσμος θα ψαλιδίσει τα φτερά των δυο μεγάλων κομμάτων. Ότι τα ποσοστά τους θα είναι μικρά. Και τα ποσοστά του Ποταμιού να είναι μεγάλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιβάλουμε κάποιους καινούργιους κανόνες στην πολιτική. Όχι δικούς μας κανόνες, ευρωπαϊκούς κανόνες, κανόνες λογικής. Αυτό είναι το ένα που ελπίζουμε.

  Το δεύτερο που ελπίζουμε είναι κάποιοι από τους αντίπαλούς μας να αποκτήσουν μυαλό. Να φερθούν λίγο πιο υπεύθυνα και την επόμενη μέρα στις 21 του μήνα, να μην κοιτάξει ο καθένας το συμφέρον της παρεούλας του, αλλά να δούνε πώς και με ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη κυβέρνηση με συγκεκριμένες προτεραιότητες, με μικρή ομάδα η οποία θα λύσει τα προβλήματα».

  Σε ερώτηση για το αν θα συμμετείχε σε μία κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Δεν έχω φόβο να δοκιμαστώ, αλλά θέλω να πω στον κόσμο ότι όποιος μπαίνει στην πολιτική δεν μπαίνει για να γίνει υπουργός. Αυτό θέλω να πω στον κόσμο. Ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που αφήνει την υπόλοιπη ζωή του, μπαίνει στην πολιτική και δεν τον ενδιαφέρει το μεγάλο αμάξι. Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί με βέσπα στην Αθήνα. Αυτή είναι η λογική μου.

  Άρα λέω, είμαι εδώ, βοηθάω, θα ενισχύσω ένα κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στο φως, στη διέξοδο, αλλά εμένα προσωπικά μη μου μιλάτε για υπουργεία. Από εκεί και πέρα βέβαια το Ποτάμι έχει μια λίστα με ανθρώπους που θα πρέπει να αναμειχθούν σε κυβερνητικά πράγματα. Όχι οι βουλευτές του. Δεν εννοώ κομματικά στελέχη, για να στο πω διαφορετικά. Εννοώ ανθρώπους που αγαπούν τη δουλειά τους, έχουν αποτέλεσμα, έχουν πολιτικό μυαλό και για μερικά χρόνια θα αφήσουν τις άλλες δουλειές και θα ασχοληθούν με τη χώρα. Χρειαζόμαστε επαΐοντες πολιτικούς, όχι άεργους πολιτικούς».

  Σχετικά με την φορολογία στους αγρότες, ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε:

  «Εμείς έχουμε πει, οι συνεταιρισμοί, οι νέοι συνεταιρισμοί και οι ομάδες αγροτών πρέπει να πάνε στον φόρο 13% και να υποχρεωθούν - εντός εισαγωγικών - οι αγρότες να συναλλάσσονται και να πηγαίνουν τα προϊόντα τους εκεί, για να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές για να μην υπάρχει παραοικονομία, αλλά και για να μην υπάρχει εκβιασμός του μεσάζοντα. Δυνατές ομάδες αγροτών που θα ελέγχουν το χωράφι. Και υπάρχουν πρότυπα, έχουν γίνει. Πήγα στα κεράσια, πήγα στα ροδάκινα. Τα έχουν καταφέρει μόνα τους τα παιδιά. Αυτό πρέπει να το ενισχύσουμε.

  Από την άλλη, οι αγρότες, στο εισόδημα από ένα σημείο και πάνω, θα πρέπει να έχουν τη φορολόγηση που έχει και ένας πολίτης που δουλεύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως θα πρέπει να διευκολύνουμε την αγροτική παραγωγή. Βεβαίως πρέπει να δώσουμε κίνητρα στο νέο αγρότη να παράγει και φορολογικά κίνητρα. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Ότι έχω εγώ ένα ολόκληρο κάμπο και παράγω και δεν φορολογούμαι; Ποιος το δέχεται αυτό το πράγμα; οι ίδιοι οι αγρότες, γιατί τους είδαμε, μας είπαν ναι, ότι βεβαίως πρέπει να υπάρχει φορολογία, με βάση όμως την πραγματική παραγωγή.

  Ξέρετε ότι οι επιδοτήσεις δίνονται με ιστορικά δικαιώματα και δεν έχουν καμία σχέση με το τι παράγει ο καθένας μας; Εμείς λοιπόν λέμε ότι τα δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πηγαίνουν στην πραγματική αγροτιά, όχι σε εμένα που είμαι και καθηγητής στο σχολείο και δηλώνω ότι έχω και 100 κατσίκια και παίρνω επιδότηση. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους κατ' επάγγελμα αγρότες και διευκολύνσεις, αλλά μέσα σε μια λογική ότι όλοι συνεισφέρουν στη χώρα».

  Διαβάστε επίσης:

  Σε άτυπη διακομματική το θέμα του ντιμπέιτ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα