Θύελλα αντιδράσεων στη ΔΗΜΑΡ για την εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ η απόφαση για εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη που μίλησε για σχέδιο υφαρπαγής του τίτλου και διάλυσης της ΔΗΜΑΡ, ήρθε η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης που αντιτίθεται στην σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας άκυρη την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.   

“Παρά τα σημαντικά λάθη που έγιναν το τελευταίο 7μηνο από την κυβέρνηση, η συμφωνία με τους εταίρους – δανειστές παρά τα αρνητικά της σημεία επιβεβαιώνει μια ορθή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε ρεαλιστικές θέσεις και δημιουργεί ελπίδες για την προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής” αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.  Σημειώνεται ότι  στην αρχή της συνεδρίασης υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης ο Ζαφείρης Φωτιάδης, λόγω της διαφωνίας του “με την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος, αλλά και της παράνομης διαδικασίας με την οποία ελήφθη”.

 Ακολουθεί το κείμενο της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης:

Θεωρούμε άκυρη την απόφαση της Κ.Ε για εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ αφού το καταστατικό της ΔΗΜΑΡ ρητά προβλέπει ότι οι εκλογικές συνεργασίες του κόμματος αποφασίζονται μέσα από Διαρκές Συνέδριο, όπως ορθά έγινε στις προηγούμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Πολύ περισσότερο όταν η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία των παρόντων (36 στους 70 παρόντες) και με άρνηση να συνυπολογιστούν οι ψήφοι όσων απουσίαζαν αλλά είχαν δηλώσει με κείμενο τους ότι καταψηφίζουν την πρόταση της ηγεσίας. Με τέτοιες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στην ουσία έχει συντελεστεί υφαρπαγή του τίτλου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Δηλώνουμε την κατηγορηματική διαφωνία μας στην σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ που μεταλλάσει και αλλοιώνει πλήρως τη φυσιογνωμία της Δημοκρατικής Αριστεράς αφού αντίκειται στις βασικές ιδρυτικές αρχές, ακυρώνει τη μέχρι τώρα στάση αντίθεσης της σε μια κεντροαριστερά στρατηγικά προσδεμένη στη  Νέα Δημοκρατία και με αντιαριστερή ρητορική και νοοτροπία. Η σύμπραξη αυτή παραβιάζει την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ που ρητά αναφέρει ότι η  ΔΗΜΑΡ δεν συναινεί σε συνεργασίες με δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ που η στάση τους ορίζεται από το παλιό πλαίσιο συντηρητικών πολιτικών και  αναλώνεται στην υπεράσπιση ενός πολιτικού παρελθόντος που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της  χρεοκοπίας.

Αντίθετα από αυτό που πράττει η σημερινή ηγεσία της ΔΗΜΑΡ υφαρπάζοντας τον τίτλο της, η χώρα χρειάζεται αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση που θα υπερβαίνουν το συντηρητικό πλαίσιο πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, ακόμη και σε τομείς που δεν προβλεπόταν από το μνημόνιο, διατηρώντας έτσι τις  παθογένειες του παρελθόντος και αυξάνοντας τις ανισότητες. Παρά τα σημαντικά λάθη που έγιναν το τελευταίο 7μηνο από την κυβέρνηση, η συμφωνία με τους εταίρους – δανειστές παρά τα αρνητικά της σημεία επιβεβαιώνει μια ορθή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε ρεαλιστικές θέσεις και δημιουργεί ελπίδες για την προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής με σύγχρονες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αντιρροπήσεις  και αδιαμφισβήτητη συμμετοχή στο ευρώ. Ταυτόχρονα απαιτείται η συσπείρωση όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που δεσμεύονται προγραμματικά σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς η υπόθεση της εξόδου από την κρίση με δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσημο αποτελεί μια σύνθετη και δύσκολη διαδικασία που προϋποθέτει μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία.  

Η Δημοκρατική Αριστερά έπρεπε να αναζητήσει τον καλύτερο δρόμο συμβολής σε αυτήν την αλλαγή τασσόμενη καθαρά ενάντια στην παλινόρθωση  των συντηρητικών δυνάμεων της κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για να αποτελέσουμε μια χρήσιμη δύναμη στην προώθηση διαδικασιών συνάντησης ευρύτερων δυνάμεων με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου της δημοκρατικής, ριζοσπαστικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς.

Υ.Γ.: Η απόφαση της ΠΕ Θεσσαλονίκης ψηφίστηκε από όλους τους παρόντες, πλην ενός που ψήφισε κατά.

 

Διαβάστε επίσης

Σχέδιο υφαρπαγής του τίτλου και διάλυσης της ΔΗΜΑΡ καταγγέλλει ο Κουβέλης

Η απάντηση της ΔΗΜΑΡ στον Κουβέλη: Τα στερνά τιμούν τα πρώτα

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ