Ναυάγιο στην εκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με στόχο την εκλογική τους συμπόρευση από κοινού με άλλες δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. 

Με τα δύο κόμματα να παραπέμπουν τώρα στις συνεδριάσεις οργάνων τους αύριο Σάββατο για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, δεν λείπουν οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος φέρει την ευθύνη για το ‘ναυάγιο’. 

Με μία σκληρή ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ έβαλε τέλος στα σενάρια συμπόρευσης των δύο κομμάτων, επιμένοντας πάντως στην ανάγκη επανασυσπείρωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης, καθώς και σε εκείνη ανάδειξης ενός τρίτου εναλλακτικού πόλου με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική. 

«Κρατάμε τις πόρτες ανοιχτές σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη, σε κάθε φίλο, σε κάθε στέλεχος, ιδιαίτερα σ’ αυτούς που έχουμε συμπορευτεί και έχουμε δώσει μαζί κοινωνικούς, πολιτικούς, εθνικούς αγώνες», λένε στο ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών προέκυψε ως εκλογικό σχήμα τον Ιανουάριο του 2015 μέσα από το ρήγμα και τη διάσπαση του χώρου του ΠΑΣΟΚ. 

Ως εκ τούτου, στην Χαριλάου Τρικούπη, επιμένουν ότι η ευθύνη για την υπερβατική κίνηση που «θα ξεπερνούσε το συγκυριακό εκλογικό σχήμα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών», αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, που τον έχει τιμήσει επί χρόνια ως βουλευτή, πρόεδρο και τελικά πρωθυπουργό το ΠΑΣΟΚ. 

Αντιδρούν, λοιπόν, στους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας που έθετε με προχθεσινή ανακοίνωσή του το Κίνημα. «Η ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών περιλαμβάνει ανεδαφικούς όρους και ατελέσφορες διαδικασίες για τις συνεργασίες. Και αυτό ενώ ήταν σε εξέλιξη οι επαφές, οι επικοινωνίες, και οι συναντήσεις διαλόγου», αναφέρουν, παραπέμποντας σε σχετική ανακοίνωση του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου, με την οποία έθετε το πλαίσιο των θέσεων, προτεραιοτήτων και διαδικασιών που πρότεινε για τις εκλογικές συνεργασίες, μεταξύ των οποίων και η προσφυγή στη βάση για την εκλογή των υποψηφίων βουλευτών(δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών). 

«Δυστυχώς φαίνεται ότι η ηγεσία του Κινήματος συμμετείχε στον διάλογο και τις συναντήσεις αυτές, ενώ είχε ήδη λάβει απόφαση για αυτόνομη πορεία», σχολιάζουν στην Χαριλάου Τρικούπη, χαιρετίζοντας πάντως τη επιστροφή των ψηφοφόρων, φίλων και στελεχών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών που ανταποκρίνονται στις πρωτοβουλίες ενότητας της Φώφης Γεννηματά, και επιστρέφουν στο ‘κοινό μας σπίτι’, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ. 

Στον αντίποδα, στους όρους που έθετε το ΠΑΣΟΚ για την ευόδωση της κοινής πορείας αποδίδουν το ‘ναυάγιο’ στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σημειώνοντας ότι αιτούντο αφενός η αυτοδιάλυση του κόμματος, αφετέρου ο αποκλεισμός από τα ψηφοδέλτια του Γιώργου Παπανδρέου. 

Στην επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς την Φώφη Γεννηματά που έδωσε στη δημοσιότητα το Κίνημα μάλιστα (δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή), αναφέρεται πως ακόμα και στις μεταξύ των δύο ηγετών συνομιλίες, έμπαιναν ως όροι η διάλυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο αποκλεισμός του Γιώργου Παπανδρέου. 

«Είναι προφανές ότι τέτοια προαπαιτούμενα δεν βοηθούν στην επιτυχία του διαλόγου, τη στιγμή μάλιστα που σε αυτόν συμμετέχουν και άλλα κόμματα τα οποία δεν θα έπρεπε να τα αγνοούν», σημείωνε ο πρώην πρωθυπουργός, παραπέμποντας στη Συνδιάσκεψη του κόμματός του αύριο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις του Κινήματος.

 

Πηγή:real.gr

 

Διαβάστε επίσης

Παπανδρέου: Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπονόμευσαν την προσπάθεια

ΠΑΣΟΚ: Ανεδαφικοί οι όροι συνεργασίας με τον Παπανδρέου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ