• Βούτσης: Την πυξίδα θα τη δώσει ο λαός με τη ψήφο του

  1:35 μμ, Τετάρτη 26 Αυγ 2015 1:35 μμ, Τετάρτη 26 Αυγ 2015

  «Δεν θα θέλαμε να συγκυβερνήσουμε με δυνάμεις των στερεοτύπων του συστημικού μπλοκ, διότι αυτό θα έφερνε πρόβλημα στο πρόγραμμά μας» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ. Σημειώνει ωστόσο ότι «την εντολή και την κατεύθυνση, την πυξίδα, θα τη δώσει ο λαός με τη ψήφο του. Δηλαδή, σε ποιες δυνάμεις θα δώσει, ποια ποσοστά, με ποιο πρόγραμμα κ.λπ.»

  «Ελπίζω η λαϊκή ψήφος να έχει δώσει δύναμη σε δυνάμεις, σε κόμματα, σε προγράμματα που ύστερα θα δώσουν και το παζλ της νέας κυβέρνησης, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία από την πλευρά μας» προσθέτει ο κ. Βούτσης.

  Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας διευκολύνει ένα άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά, ο κ. Βούτσης απαντάει:

  «Ο στόχος μας είναι ένας. Η ταυτότητά μας, της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς, να εμπλουτίζεται κάθε φορά μέσα από την πρωτόγνωρη εμπειρία της διακυβέρνησης. Ένα πείραμα που όλη η Ευρώπη έχει στο μάτι της και κάποιοι και στην ψυχή τους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Σήμερα δεν υπάρχει κεντροαριστερά, ούτε έχει οποιοδήποτε μέλλον, διότι επί της ουσίας έχει μεταλλαχθεί σε ένα συντηρητικό πρόγραμμα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η απώλεια των δυνάμεων και των συντρόφων της Αριστερής Πλατφόρμας για εμάς είναι σημαντική, το αναγνωρίζουμε στο επίπεδο του κοινωνικού μετώπου. Από κει και πέρα, βεβαίως, επέλεξαν οι ίδιοι μία διαφορετική στρατηγική που εμείς δεν δεχτήκαμε να την υπηρετήσουμε. Αυτήν της εμμονής στο εθνικό νόμισμα και στην εθνική αναδίπλωση ενόψει των υπαρκτών αντιθέσεων, κινδύνων, αντιφάσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη.»

  «Οπωσδήποτε κάποιες βασικές εκτιμήσεις σε σχέση με τον συσχετισμό δυνάμεων στην ΕΕ δεν ευοδώθηκαν και με αυτήν την έννοια κινήσεις που είχαν να κάνουν με τη διαπραγματευτική μας ικανότητα, δεινότητα, επίσης δεν ευοδώθηκαν για να προκύψει αυτό το οποίο θέλαμε» επεσήμανε ο κ. Βούτσης, εξηγώντας: «Δηλαδή, ένας έντιμος συμβιβασμός χωρίς μνημόνια, δηλαδή μία σύμβαση, μία συμφωνία καινούργια που όμως δεν θα είχε προαπαιτούμενα. Αναγκαστήκαμε, οδηγηθήκαμε μέσα από μία πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση σε μία συμφωνία που η βιωσιμότητά της θα κριθεί και από τη συζήτηση για το χρέος σε δυο μήνες και από τα επενδυτικά πακέτα και από το πρόγραμμα της δικιάς μας, ελπίζω, κυβέρνησης που θα δημιουργεί και θα μεγαλώνει τις ρωγμές και τις ρυτιδώσεις σε αυτήν τη συμφωνία ως προς την αντικοινωνική πλευρά κάποιων βασικών, όμως, μέτρων φορολογικών και άλλων που περιέχει.»

  Ο κ. Βουτσης σημειώνει, ότι το βασικό διακύβευμα την επομένη των εκλογών θα είναι «αυτό το οποίο είναι ως εκκρεμότητα τα τελευταία χρόνια από τις επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών. Δηλαδή, να ξεκινήσει μία παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα, που ταυτόχρονα, όμως, θα αποδίδει καρπούς μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης στα φτωχοποιημένα στρώματα και βεβαίως θα αποκαθιστά, σταδιακά έστω, το αίσθημα εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης με το χτύπημα της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής. Όλα αυτά, δηλαδή, που ήταν συνακόλουθα και των μνημονιακών συντηρητικών πολιτικών. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα, η απαίτηση, αν θέλετε, του λαού και πιστεύω ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έτσι όπως πολιτευτήκαμε αυτούς τους 6-7 μήνες με τρομακτικά δύσκολες συνθήκες και άρα θα έχουμε και ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.»

  Σε ερώτηση σχετικά με την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, στις 20 ή στις 27 Σεπτέμβρη, ο κ. Βούτης απαντάει: «Δεν το γνωρίζω. Όλα δείχνουν ότι πάμε στις 20 του Σεπτέμβρη για εκλογές.»

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Βούτσης: Δεν είναι απαραίτητο να μετέχουμε στην υλοποίηση του προγράμματος που ψηφίσαμε

  Παππάς: Η κυβέρνηση έπεσε εκ των έσω - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα