Σύγκρουση για την σύσκεψη – Τι απαντά η προεδρία

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την ημερομηνία των εκλογών και για το αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των διερευνητικών εντολών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που γνωρίζει όσο λίγοι το Σύνταγμα, τονίζει πως δεν θα συγκαλέσει την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην περίπτωση που δεν παραστούν όλοι. «Πρέπει να είναι όλοι παρόντες, αυτό απαιτεί το Σύνταγμα και δεν θα παρατυπήσω» λέει σε συνεργάτες του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ήδη τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμμένος, έχουν δηλώσει πως δεν θα παραστούν στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Με την άποψη του Προκόπη Παυλόπουλου συμφώνησαν όλοι οι συνταγματολόγοι που κλήθηκαν να απαντήσουν για το αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, από την στιγμή που θα απουσιάζουν σχεδόν οι μισοί, δικαιώνοντας απόλυτα την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος μόλις ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του επιστρέψει την διερευνητική εντολή, τότε θα πραγματοποιήσει κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να τους καλέσει σε σύσκεψη.

Στην περίπτωση που οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των ΑΝ.ΕΛ επιμείνουν στην άρνηση τους και δεν θελήσουν να παραστούν, τότε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν θα πραγματοποιηθεί και θα οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου με στόχο την από κοινού διαπίστωση της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και για να συζητηθεί από κοινού ο σχηματισμός της υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και η ΝΔ καθώς όπως τονίζει το Σύνταγμα τα πρόσωπα που θα μετέχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ευρύτερης αποδοχής.

Σφοδρή σύγκρουση – Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποφάσισε να οδηγήσει την χώρα άμεσα σε εκλογές προκειμένου να μην προλάβει ο ελληνικός λαός να νιώσει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ Τόσο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησαν οι εκλογές να διεξαχθούν στις 27 Σεπτεμβρίου, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι εκείνη την περίοδο οι φορολογούμενοι θα έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του εκκαθαριστικού και θα έχουν πάρει στα χέρια τους τα «ραβασάκια» με τον ΕΝΦΙΑ. Την ίδια άποψη εξέφρασαν με ανακοίνωση τους το «Ποτάμι» αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και επιτέθηκε στην ΝΔ. «Όση γραφικότητα και αν επιστρατεύσει ο κ. Μεϊμαράκης, δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία στην οποία βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, αντιμέτωπη με την λαϊκή ετυμηγορία. Γι αυτό κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει την εκλογική αναμέτρηση, -την οποία ο ίδιος ζήτησε στην Βουλή- ή έστω να την καθυστερήσει για μερικές ώρες» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο. «Το Σύνταγμα προβλέπει δύο συνεδριάσεις: Η μία για τη διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα που φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν θέλει ο κ. Τσίπρας. Και η δεύτερη για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που δεν δημιουργεί καμία καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία. Αλήθεια, ποιοι θα είναι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τους οποίους το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ευρύτερη αποδοχή; Μόνο ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει την πρότασή του; Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μετατρέψει την υπηρεσιακή κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής σε μονοκομματική δική του;».

Πηγή: real.gr

 

Δείτε επίσης

Μαξίμου: Σε ολοκληρωτική σύγχυση η ΝΔ

Φλαμπουράρης: Θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία που υπογράψαμε – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ