Συνεχίζει τις επαφές ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που θα συναντήσει για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα, συνεχίζει τις επαφές του στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Με τον πρόεδρο της ΝΔ θα συναντηθεί στις τρεισήμισι το μεσημέρι στη Βουλή, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σήμερα, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας θα συναντά εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Χθες πάντως, σε τοίχο προσέκρουσε η προσπάθεια του Παναγιώτη Λαφαζάνη να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ο πρωθυπουργός φέρεται να ρώτησε τον κ.Λαφαζάνη αν κρίνει ότι μία τέτοια συνάντηση είναι δυνατόν να συμβάλει στον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αρνητική απάντηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να του καταθέσει σειρά προτάσεων για τον εκλογικό νόμο και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ο πρωθυπουργός ανταπάντησε ότι οι προτάσεις του είναι ευπρόσδεκτες αλλά αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Τον κάλεσε μάλιστα τότε για να τον …κεράσει καφέ. 

Από την πλευρά της Λαϊκής Ενότητας, πάντως, μιλούν για μία “φυσική συνάντηση” που επιβαλλόταν στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, πλην όμως δεν κατέστη δυνατή λόγω της αρνητικής τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα. 

Δημοσιοποίησαν μάλιστα την πρόταση που θα ανέπτυσσε ιδιαιτέρως στον πρωθυπουργό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάνοντας λόγο για άμεση συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της πρότασης για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και για καθιέρωση της απλής αναλογικής. Θύμιζαν δε με νόημα ότι η πρόταση αυτή υπήρξε προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άκουσμα της συγκεκριμένης πρότασης, μάλιστα, και παρά τις μεγάλες διαφορές των κομμάτων τους, υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. 

Ο ίδιος, εμφανίστηκε μάλιστα θετικός στο ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν στις 27 Σεπτεμβρίου, κάτι το οποίο ζητούσε από τις πρωινές ακόμα δηλώσεις του ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας. 

Στο μεταξύ το «διαζύγιο» στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον ευρωβουλευτή και υποψήφιο του Αριστερού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές του 2012 Ζαν Λυκ Μελανσόν, επισφράγισε χθες η επικοινωνία του τελευταίου με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Σε κοινή ανακοίνωση των δύο πολιτικών σχηματισμών μάλιστα, γινόταν λόγος για πολιτικές της λιτότητας που συνεχίζουν το “καταστρεπτικό τους έργο”, αλλά και για ευρώ που δεν είναι απλά ένα ενιαίο νόμισμα αλλά ένα πολιτικό σχέδιο και ένα μέσο εκβιασμού απέναντι σε κάθε εγχείρημα ρήξης με τον νεοφιλελευθερισμό. 

Αναφέρεται ακόμα ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαιρέτησε την πρόταση του Αριστερού Κόμματος Γαλλίας για μια ευρωπαϊκή διεθνιστική συνάντηση κορυφής για ένα σχέδιο Β, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της ρήξης με το ευρώ, αν οι ηγέτες και οι θεσμοί εμμείνουν στην στάση τους έναντι οποιασδήποτε αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας.

 

Πηγή:real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ