• Βαρουφάκης στη Die Welt: Δεν θα ενταχθώ στο κόμμα Λαφαζάνη

  11:08 πμ, Δευτέρα 24 Αυγ 2015 11:08 πμ, Δευτέρα 24 Αυγ 2015

  Στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Γιάνης Βαρουφάκης παίρνει αποστάσεις από τον Λαφαζάνη και δηλώνει ότι δεν θα ενταχθεί στο κόμμα του. «Καλύτερα να παραμείνουμε στο ευρώ, όχι όμως με κάθε τίμημα» συμπληρώνει.

  Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt για να δημοσιοποιήσει τη στάση που θα κρατήσει σε αυτές τις εκλογές, λέγοντας ότι δεν θέλει και δεν πρόκειται να ενταχθεί στο νέο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ. «Μας συνδέουν πολλά κοινά σημεία, τους συμπαθώ και νομίζω ότι με συμπαθούνε και εκείνοι, αλλά πολιτικά είμαστε πολύ μακριά».

  «Καλύτερα να μείνουμε στο ευρώ»

  Ο Βαρουφάκης εντοπίζει τη πιο σημαντική διαφορά απόψεων με το κόμμα Λαϊκή Ενότητα στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη: «Για αυτούς η επιστροφή στη δραχμή είναι θέμα ιδεολογίας» δηλώνει και συμπληρώνει «είναι σοσιαλιστές και ως εκ τούτου τους υποστηρίζω, αλλά τη δραχμή την είχαμε και στο παρελθόν και τότε η Ελλάδα δεν ήταν χώρα σοσιαλιστική» τόνισε. «Θεωρώ καλύτερο να μείνουμε στο ευρώ, αν και όχι πάση θυσία, αλλά σίγουρα δεν υιοθετώ πάση θυσία επιστροφή στη δραχμή, τα νομίσματα δεν είναι αυτοσκοπός. Η συμμετοχή μου στο νέο κόμμα δεν θα είχε νόημα» όπως είπε. Αξίζει να θυμίσουμε ότι μόλις το περασμένο Σάββατο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Bild, είχε εκφράσει την ελπίδα έως και τη βεβαιότητα ότι ο Βαρουφάκης θα εντάσσονταν και μάλιστα γρήγορα στο κόμμα του. «Πολύ γρήγορα θα τον έχουμε στις τάξεις μας» είχε υπογραμμίσει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αρθρογράφου της Welt, ο τέως υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτυχία του νέου κόμματος γιατί η δημοτικότητά του στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

  Στην ερώτηση τώρα εάν θα συμμετείχε για άλλη μια φορά σε κυβέρνηση Τσίπρα απαντά ως εξής: «δεν πρέπει ποτέ κανείς να λέει ποτέ, σε προσωπικό επίπεδο συνεχίζω να διατηρώ καλές σχέσεις με τον Τσίπρα και πολλά άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το εάν θα συμμετείχα και πάλι σε μια κυβέρνηση, θα ήταν συνάρτηση της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθούσε, δηλαδή το κριτήριο θα ήταν, είναι βιώσιμη η οικονομική της πολιτική; Κι αυτό αφορά ιδιαίτερα το νέο δάνειο που παίρνει η Ελλάδα».

  «To τρίτο πακέτο δεν θα λειτουργήσει»

  Και ο Βαρουφάκης συνεχίζει: « Όταν παίρνω ένα νέο δάνειο, θέτω το ερώτημα εάν μπορώ να το ξεπληρώσω, αυτό επιτάσσει η λογική. Κι όταν η απάντηση είναι αρνητική, ότι δεν μπορώ να το πληρώσω, τότε απλά δεν το παίρνω». Σε άλλη ερώτηση για το τρίτο πακέτο λέει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει και προσθέτει: «είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα λειτουργήσει, συμπεριλαμβανομένων των κυρίων Σόιμπλε και Λαγκάρντ».

  Σε ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας από το Frangy – en –Bresse, όπου ήταν προσκεκλημένος στη χθεσινή Γιορτή του Ρόδου από τον Αρνό Μοντεμπούργκ, πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και enfant terrible της γαλλικής οικονομίας, ο Βαρουφάκης αποκάλεσε πραξικόπημα τη συναίνεσή του Τσίπρα στις μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες, παρά την άρνηση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα.

  «Εάν υπάρξει κοινή απόφαση όλων των χωρών της ΕΕ για κούρεμα χρέους, τότε θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε το χρέος της Ευρώπης μέσα σε μερικές εβδομάδες κατά 30 με 40%». Θα ήταν μια εναλλακτική ένα Grexit εφόσον η ΕΕ δεν αποδέχεται ένα τέτοιο σχέδιο, τον ρωτά κάποιος δημοσιογράφος και εκείνος απαντά: «Όχι και πάλι όχι, είπα απλώς ότι δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε νέα δάνεια, όταν δεν μπορούμε να τα αποπληρώσουμε, ο κάθε τραπεζίτης θα με δικαίωνε», υποστηρίζει ο Βαρουφάκης. «Πως είναι δυνατόν στην Ευρώπη να χαρακτηρίζεται κάποιος ως επικίνδυνος τρελός, όταν εκφράζει μια απλή αλήθεια;». Παράλληλα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι προετοίμαζε ένα Grexit.

  Πηγή: DW

  Δείτε επίσης:

  Βαρουφάκης: Θα ήταν ενδιαφέρον εάν καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα