Ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Με ισχυρό χαρτί τον Αλέξη Τσίπρα και με στόχο την αυτοδυναμία οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Σεπτεμβρίου.

«Έχουμε όλες τις δυνατότητες να πετύχουμε την αυτοδυναμία» τονίζει στις συσκέψεις ο Αλέξης Τσίπρας. «Πρέπει να αποκτήσουμε μια νέα σχέση με την κοινωνία που μας στηρίζει, με το στίγμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς, απαλλαγμένοι από συντηρητικά κατάλοιπα ή αυταπάτες».

Στις 12 το μεσημέρι σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να εξειδικεύσει την προεκλογική τακτική και τον εκλογικό στόχο, ενώ το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή – το Συνέδριο, όπως είναι σαφές, μετατίθεται για μετά τις εκλογές. 

Η Κουμουνδούρου θα ορίσει Επιτροπή ψηφοδελτίων με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και με κεντρικά μέλη, μεταξύ άλλων τον Νίκο Βούτση , τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Δημήτρη Βίτσα, τον υπεύθυνο Οργανωτικού της Γραμματείας Παναγιώτη Ρήγα και φυσικά τον Γραμματέα του κόμματος Τάσο Κορωνάκη. 

Στο επίκεντρο η γενιά των 30άρηδων και 40άρηδων

Όπως έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας το στίγμα των ψηφοδελτίων θα δώσει η γενιά των 30άρηδων και 40άρηδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, μετά την αποχώρηση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας που ίδρυσαν την Λαϊκή Ενότητα και με όσους θα αποχωρήσουν το προσεχές διάστημα ή δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, θα έχει κενές εκλόγιμες θέσεις περίπου 40! 

Μεταξύ αυτών θα είναι το μέλος της ΠΓ και πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Ηλιόπουλος που συζητείται να τοποθετηθεί στη θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Α΄ Αθήνας και ο Γιάννης Μπουρνούς που αναμένεται να είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Επίσης θα προωθηθούν σε εκλόγιμες θέσεις επιλαχόντες βουλευτές νεαρής ηλικίας όπως η Μαρία Μιχαήλ στο νομό Φθιώτιδας.

Οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων

Σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια αναμένεται να οριστούν πολλοί Γενικοί Γραμματείς σε υπουργεία, οι οποίοι απέδωσαν έργο και στήριξαν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα στην εσωκομματικά αντιπαράθεση.

Μεταξύ αυτών: 

Ο «εκλογολόγος» Κώστας Πουλάκης, ΓΓ στο υπουργείο Εσωτερικών, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Αλεξίου (Φθιώτιδα), ο δικηγόρος Κώστας Βασιλειάδης, ΓΓ του υπουργείου Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας, ο ΓΓ Ενημέρωσης Απόστολος Κρέτσος, ο ΓΓ Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, η Φωτεινή Κούβελα ΓΓ Ισότητας (Β΄ Αθηνών ή Αττική),η ΓΓ Μεταφορών Μπέτυ Πέρκα, ο ΓΓ ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Οι υποψήφιοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί

Σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια αναμένεται να τοποθετηθούν και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. 

Ο Νίκος Κοτζιάς σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr προορίζεται για υψηλή εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Υποψήφιοι σε εκλόγιμες θέσεις στις περιφέρειες αναμένεται να είναι και οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Μάρδας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Παναγιώτης Νικολούδης και βεβαίως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Πιέσεις στον Γιάννη Πανούση

Για εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προορίζεται από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Γιάννης Πανούσης. Ο Γ. Πανούσης, που προκαλεί αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, η ηγεσία της Κουμουνδούρου θα τον πιέσει όμως να αλλάξει την απόφασή του.

Ο Νίκος Θεοχαράκης

Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, αναμένεται να προτείνει εκλόγιμη θέση στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νίκο Θεοχαράκη, καθηγητή, γιου του γνωστού επιχειρηματία στο χώρο των αυτοκινήτων. Ο Ν. Θεοχαράκης υπήρξε ο πιο στενός συνεργάτης και προσωπική επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη. 

Οι Φ. Κουτεντάκης και Δ. Λιάκος

Εκλόγιμες θέσεις αναμένεται να είναι και τα μέλη της ομάδας διαπραγμάτευσης Φραγκίσκος Κουτεντάκης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και ο Δημήτρης Λιάκος, Γενικός Γραμματέας στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και εκ των στενότερων συνεργατών του Γιάννη Δραγασάκη.

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιος ο Χρήστος Ρώσιος και στην Α΄ ο Νίκος Παυλίδης. Ο Γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος καθώς τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του, ενώ πρόταση έχει γίνει και στον Ανδρέα Καρίτζη.

Συζήτηση με τους βουλευτές που ψήφισαν παρών

Ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν με τους βουλευτές που ψήφισαν παρών, όπως η Ηρώ Διώτη, ο Αλέξης Μητρόπουλος, η Βασιλική Κατριβάνου και άλλοι.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία στο προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι βουλευτές ψήφισαν παρών θα είναι υποψήφιοι, διαφορετικά όχι. Ούτως ή άλλως ο κάθε ένας από τους βουλευτές που ψήφισαν παρών θα κριθεί από την Επιτροπή ψηφοδελτίων κατ’ ιδίαν.

Με Ξηροτύρη και Γιαννακάκη- Τι γίνεται με Φ. Κουβέλη

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφια σε εκλόγιμη θέση η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη και κατά πάσα πιθανότητα στη Β΄Πειραιά η Μαρία Γιαννακάκη που υπήρξε υποψήφια Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αλλά ηττήθηκε από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Υποψήφιος επίσης στον Πειραιά αναμένεται να είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος της ΔΗΜΑΡ στο μεγάλο λιμάνι Ηλίας Τζανετουλάκος.

Η Κουμουνδούρου έχει λάβει την απόφαση να μην είναι υποψήφια πρόσωπα που θα δημιουργούν αντανακλαστικά στον κόσμο της αριστεράς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίζεται οριστικά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν προτάσεις πολλών στελεχών προκειμένου να είναι υποψήφιοι ο Φώτης Κουβέλης και ο Μάρκος Μπόλαρης.

Επιτροπή Προγράμματος υπό τον Δραγασάκη

Την συγγραφή του προεκλογικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναλάβει Επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Τάσος Κορωνάκης υπό την εποπτεία του Γιάννη Δραγασάκη. 

«Θα τα καταφέρουμε»

Στη σημερινή συνεδρίασή της η ΠΓ αναμένεται να αποφασίσει και το προεκλογικό σύνθημα του κόμματος, με επικρατέστερο το «Θα τα καταφέρουμε». 

 

Πηγή:real.gr

 Διαβάστε επίσης

Γεροβασίλη: Εφικτός ο στόχος της 20ης Σεπτεμβρίου για εκλογές

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ