• Οι κόντρες για τις εκλογές και όλο το παρασκήνιο - ΒΙΝΤΕΟ

  9:49 μμ, Πέμπτη 20 Αυγ 2015 9:49 μμ, Πέμπτη 20 Αυγ 2015

  Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με αφορμή τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών που ξεκίνησε για την διακρίβωση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης. Η κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε οτι η ανάθεση διερευνητικής εντολής στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι άκυρη καθώς όπως σημειώνει, η ίδια δεν είχε ενημερωθεί θεσμικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επικαλούμενη το άρθρο 37 παρ. 4 του Συντάγματος, αναρωτήθηκε «πώς έστειλε αυτό το email με τη διερευνητική εντολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς να έχει ενημερωθεί από την Πρόεδρο της Βουλής για τη δύναμη των κομμάτων», θεωρώντας ότι υπάρχει βιασύνη στο θέμα από τον κ. Παυλόπουλο.

  Η πρόεδρος της Βούλης στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στην εκπομπή του Realfm 97,8 με τον Μάνο Νιφλή και την Μάρω Λεωνάρδου ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας "Αγορά", Δημήτρης Αλειφερόπουλος, η συνομιλία διεξήχθη σε έντονο κλίμα. Η κ. Κωνσταντοπούλου διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι υπήρξε καταστρατήγηση της συνταγματικής και θεσμικής τάξης, καθώς για τις εξελίξεις δεν ενημερώθηκε από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ βεβιασμένα δρομολογήθηκε η ανάθεση διερευνητικής εντολής χωρίς να έχει προηγηθεί όπως επιβάλλεται από το Σύνταγμα η γνωστοποίηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου εκείνη να ενημερώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

  Η σκληρή απάντηση Παυλόπουλου στην Κωνσταντοπούλου

  Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας σημείωσαν ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες".

  Κωνσταντοπούλου: Η χώρα κι λαός δεν αντέχουν άλλες εκτροπές

  «Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία είναι αυτονόητη η επιταγή προσήλωσης στο Σύνταγμα, για τη διασφάλιση της πολύπαθης και πολλαπλώς κακοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος στην πατρίδα μας» τόνισε σε ανακοίνωση της η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

  «Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων» πρόσθεσε.

  «Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση» συμπλήρωσε.

  Επισημαίνει ακόμα ότι «αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα»

  «Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.»

  «Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα» πρόσθεσε.

  Η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «Στο άρθρο 37 § 4 του Συντάγματος, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο 38 § 1, προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά, με τρόπο που αποκλείει επινοημένες ερμηνείες:

  «Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή˙ η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».

  «Ωστόσο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την Κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή σχετικά με την παραίτηση της Κυβέρνησης και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή που για άλλη μια φορά δοκιμάζει την συνταγματική νομιμότητα.»

  «Αυτές τις ώρες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία η επισήμανση πως η τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα - εγγυητή της δημοκρατίας. Η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί ύψιστο θεσμικό καθήκον και επαφίεται στη θεσμική ευσυνειδησία των εκπροσώπων της πολιτειακής εξουσίας, αλλά και στον πατριωτισμό των πολιτών, στους οποίους εντάσσονται και οι πολιτειακοί παράγοντες.» πρόσθεσε η πρόεδρος της Βουλής.

  «Η ιστορία δεν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν.

  Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή.

  Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου.

  Νέα απάντηση Παυλόπουλου στην Κωνσταντοπούλου

  Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας απάντησαν εκ νέου στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

  «Ύστερα από τη νέα παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου, ισχύει πολύ περισσότερο τώρα, το ό,τι όπως ήδη διευκρινίσθηκε, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες”» σημείωσαν.

  «Ως προς την ουσιώδη μεταβολή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπαινίχθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκείνη όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα» πρόσθεσαν οι ίδιοι κύκλοι.

  Οι διερευνητικές εντολές

  Μετά την παραίτηση που υπέβαλε στον Προκόπη Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για την διακρίβωση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης ξεκίνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως δεν πρόκειται για μία τυπική συνάντηση, επισημαίνοντας πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μέσα. «Οι εκλογές είναι η ύστατη λύση και δεν βοηθούν τη χώρα» υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο, η απόφαση αυτή «να υποκρύπτει συμφέροντα και πολιτικές διαπλοκές».

  «Θα εξετάσουμε κατά πόσο υπάρχει ανοχή ή εμπιστοσύνη για συγκρότηση κυβέρνησης με Πρωθυπουργό άλλο στέλεχος από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ευτύχημα για τη χώρα την παρουσία του κ. Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

  Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων εκπροσωπούν το σύνολο των βουλευτών τους, αλλά αυτή τη στιγμή και οι βουλευτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον λόγο και να εκφρασθούν δημοσίως. "Επειδή είναι ένα πρωτόγνωρο σκηνικό θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να εκφραστούν δημοσίως. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Δεν είναι πρόσκληση σε αποστασία, είναι ένα στοίχημα με τις ευθύνες μας για το μέλλον του τόπου. Οφείλουμε με πολλή σύνεση, ψυχραιμία σοβαρότητα, να ψάξουμε να βρούμε αυτές τις λύσεις".

  Για τις δηλώσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο οι εκλογές να εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα ανέφερε: "Κάλεσα τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε αυτά, να εξηγήσει πειστικά γιατί δεν πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης και γιατί φεύγει και παραιτείται. Στις προθέσεις μου είναι να τον καλέσω στο γραφείο μου να τον ρωτήσω και να συζητήσω μαζί του τόσο το ενδεχόμενο για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα βουλή όσο και τι προτίθεται να κάνει μετά τις εκλογές εφόσον είναι δεύτερος".

  Ερωτηθείς με ποιον πρωθυπουργό θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια τέτοια κυβέρνηση είπε ότι μπορούμε να το συζητήσουμε, όμως πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Για τον κ. Δραγασάκη σημείωσε: "Είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι σοβαρός άνθρωπος, μπορεί να τον εμπιστευτεί η πλειοψηφία της βουλής και της κοινωνίας, γνωρίζει τα οικονομικά και είναι συνεργάσιμος άνθρωπος. Αν δεν τον εμπιστεύεται ο κ. Τσίπρας και θέλει κάποιον άλλον να προτείνει θα τον καλέσω να μου πει".

  Συνάντηση Κωνσταντοπούλου - Μεϊμαράκη

  Για το θέμα των διερευνητικών εντολών, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

  «Η πολιτική και πολιτειακή ευθύνη δεν εκφράζεται με διαρροές ούτε με non paper, εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία για το θεσμικό ατόπημα να δρομολογηθεί η διερευνητική εντολή με ιδιάζουσα και αντισυνταγματική σπουδή πριν γίνουν τα θεσμικά προαπαιτούμενα», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου αφήνοντας αιχμές τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τον Προκόπη Παυλόπουλο.

  «Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο. Έπρεπε η ενημέρωση να ήταν θεσμική αυτή δυστυχώς δεν υπήρχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε.

  «Να ανταποκριθείτε στον πολιτειακό σας ρόλο» κάλεσε ο πρόεδρος της ΝΔ την πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων να ανταποκριθούν.

  Επίθεση του Μαξίμου σε Μεϊμαράκη - Κωνσταντοπούλου

  «Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δικαίωμα υπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες να φτάνει μέχρι τη γελοιότητα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να γελοιοποιεί τους θεσμούς» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

  «Αποτελεί περιφρόνηση για τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας, η παρωδία της συνάντησης του με την απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής. Η οποία, σε ευθεία αντίθεση με όσα δηλώνει ότι υπερασπίζεται, εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μεϊμαράκη στην επίθεση κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κατά του Πρωθυπουργού και κατά της Δημοκρατικής τάξης» κατέληξε.

  Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

  «Η αλαζονεία του παραιτημένου Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει όρια. Την ώρα που παραιτήθηκε και δραπετεύει για εσωκομματικούς λόγους, αλλά και πριν οι πολίτες πληρώσουν το βαρύ λογαριασμό του τρίτου Μνημονίου που έφερε η κυβέρνησή του, προσπαθεί να κατηγορήσει άλλους για όσα κάνει και όσα χαρακτηρίζουν τον ίδιο» υπογράμμισε η Νέα Δημοκρατία και πρόσθεσε.

  «Μαθήματα Δημοκρατίας ας κάνει στο περιβάλλον του.

  Γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει μακρά και αδιαμφισβήτητη παράδοση στο σεβασμό των θεσμών, αντίθετα με τους ίδιους».

  Συνάντηση Μεϊμαράκη - Θεοδωράκη

  Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη είχε στη Βουλή ο προέδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε.

  Την εκτίμηση πως είναι αδύνατο να υπάρξει κυβέρνηση απ' αυτή τη Βουλή διατύπωσε μετά τη συνάντηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

  «Κοινή εκτίμηση είναι πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις εκλογές, και να συνεχίσει η κυβέρνηση τη θητεία της μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του άλλου» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

  Ο πρόεδρος του Ποταμιού σημείωσε πάντως, πως πρέπει να γίνουν το συντομότερο εκλογές με σεβασμό των συνταγματικών κανόνων. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα πνεύμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, και μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες μετά την ψήφο του ελληνικού λαού.

  Λαϊκή Ενότητα: Το νέο κόμμα Λαφαζάνη

  Την ανεξαρτητοποίηση 25 βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Οι βουλευτές συγκροτούν ΚΟ με την ονομασία "Λαϊκή Ενότητα" και επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

  Δείτε εδώ όλα τα ονόματα

  Δείτε εδώ τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης

  Τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία στιγμή δεν ανεξαρτητοποιήθηκαν και δεν προσχώρησαν στην ΚΟ "Λαϊκή Ενότητα".

  Πρόκειται για τους:

  Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών

  Κοδέλας Δημήτριος του Παναγιώτη,βουλευτής Νομού Αργολίδος.

  Σωτηρίου Ελένη του Δημητρίου,βουλευτής Νομού Αττικής

  Χατζηλάμπρου Βασίλης του Σάββα,βουλευτής Νομού Αχαΐας

  Έτσι ενώ την πρώτη δήλωση αποχώρησης από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν 29 βουλευτές, στην ορθή επανάληψη που εστάλη εμφανίζονται οι υπογραφές 25 βουλευτών. Τα παραπάνω τέσσερα ονόματα απουσιάζουν.

  Κυβερνητικές πηγές: Λυπηρή απόφαση αλλά δεν μας εξέπληξε

  Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ν��ου κόμματος ανέφεραν, σύμφωνα με την ΕΡΤ: "Δεν μας εξέπληξε η απόφαση της Αριστερής Πλατφόρμας. Είναι λυπηρό, αλλά είχαν χαράξει εδώ και καιρό ένα διαφορετικό δρόμο, την διάσπαση την είχαν προαποφασίσει".

  Παράλληλα, ως «αποτύπωση της επιλογής που είχαν κάνει να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», σχολιάζαν πηγές του Μαξίμου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του Παναγιώτη Λαφαζάνη και ακόμη 24 βουλευτών να συγκροτήσουν ενιαία ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα και νέο κόμμα, επισημοποιώντας έτσι το «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.

  Η συνέντευξη Τύπου του Λαφαζάνη

  Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου κόμματος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση. Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ λοβοτομημένο, είπε ότι στόχος του κόμματος του είναι η συγκρότηση ενός μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου που θα οδηγήσει στην ακύρωση των μνημονίων, χωρίς να αποκλείεται εάν χρειαστεί η συντεταγμένη έξοδος από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις με αντιμνημονιακό προσανατολισμό, αναφέροντας ονομαστικά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ.

  Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου του κ. Λαφαζάνη

  Κυβενητικές πηγές: Ο Λαφαζάνης και οι οπαδοί της δραχμής θα κριθούν από τον λαό

  «Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι οπαδοί της δραχμής, αφού διέσπασαν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και στράφηκαν κατά της κυβέρνησης της Αριστεράς, έκαναν πράξη την, από εδώ και καιρό, απόφαση τους να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισαν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνέντευξη τύπου του κ. Λαφαζάνη.

  «Θα κριθούν από τον ελληνικό λαό», πρόσθεσαν.

  Όλο το χρονικό: Η παραίτηση Τσίπρα και οι αντιδράσεις των κομμάτων

  Στο σύντομο διάλογο που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι "φρονώ ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, ούτε οικουμενική κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές".

  Πρόσθεσε ότι "πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός πως μπορούμε να βγούμε νωρίτερα από την κρίση".

  Ο Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τους κανόνες του Συντάγματος και με στόχο πάντα να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την πρόσφατη συμφωνία και χωρίς να κινδυνεύσει η πορεία της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Δείτε το διάλογο από την ΕΡΤ

  Κατά το διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αισθάνομαι την βαθιά ηθική και πολιτική υποχρέωση να θέσω στη δική σας κρίση όλα όσα έπραξα».

  «Τώρα που αυτός ο δύσκολος κύκλος έφθασε στο τέλος του και σε αντίθεση με τη συνήθη στάση πολλών, που δυστυχώς θεωρούν ότι δικαιούνται να κρατάνε τις θέσεις, τις έδρες, τα αξιώματα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τις περιστάσεις, εγώ αισθάνομαι την βαθιά ηθική και πολιτική υποχρέωση να θέσω στη δική σας κρίση όλα όσα έπραξα. Και τα σωστά και τα λάθη. Και τις επιτυχίες και τις παραλήψεις. Γι' αυτό και αποφάσισα και σε λίγο θα μεταβώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υποβάλλω την παραίτησή μου καθώς και την παραίτηση της κυβέρνησης», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η εντολή που πήρε από το λαό στις εκλογές του Γενάρη «εξήντλησε τα όριά της».

  «Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε αν εκπροσωπήσαμε την χώρα με αποφασιστικότητα και κουράγιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα, να ανακάμψει η οικονομία, να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία της απαλλαγής από τα μνημόνια. Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε ποιος και πως μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο δύσκολο αλλά επιτέλους ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας. Ποιος και πως μπορεί καλύτερα την απομείωση του χρέους. Ποιος και πως μπορεί να προχωρήσει με σίγουρο και σταθερό βηματισμό στις αναγκαίες, βαθιές, προοδευτικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

  «Εσείς με την ψήφο σας θα μας κρίνετε όλους. Και εκείνους που δώσαμε τη μάχη μέσα και έξω από τη χώρα για να μην βρεθεί η Ελλάδα στο απόσπασμα. Και εκείνους που επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια, εισηγούμενοι την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεισμό, δηλαδή μνημόνιο αλλά με δραχμή, διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την πλειοψηφία που ο λαός μας έδωσε στην πρώτη στον τόπο κυβέρνηση της αριστεράς».

  «Επαφίεμαι στην κρίση σας με τη συνείδησή μου ήσυχη. Περήφανος για την μάχη που έδωσα και εγώ και η κυβέρνησή μου» τόνισε.

  Δείτε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από την ΕΡΤ

  Οι αντιδράσεις των κομμάτων

  Μεϊμαράκης: Πολιτική αλητεία η κίνηση Τσίπρα - ΒΙΝΤΕΟ

  Σφοδρή επίθεση εφ’ όλης της ύλης εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας πως επιλέγει να δραπετεύσει οδηγώντας τη χώρα στις εκλογές.

  Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «πολιτική αλητεία» επισημαίνοντας πως στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του πρωθυπουργού.

  «Η Ν.Δ. είναι πανέτοιμη εδώ και καιρό, ουδέποτε είχε εμπιστοσύνη σε αυτά που έλεγε ο Τσίπρας. Έχουμε έτοιμα τα ψηφοδέλτια. Είμαστε έτοιμοι για την εκλογική μάχη» τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τονίζοντας πως «τις μάχες τις κερδίζουν οι πραγματικοί ηγέτες».

  Ο κ. Μειμαράκης εξέφρασε την απορία του για την παραίτηση του κ. Τσίπρα τονίζοντας πως προφανώς ο πρωθυπουργός παραιτείται από ένα λόγο που θα μπορούσε να λύσει στο συνέδριο.

  «Αισθάνεται πως κοροϊδεύει τον κόσμο και τους εταίρους, δεν είναι πολιτικά έντιμη στάση να περιμένεις να ψηφίσουν τα κοινοβούλια και να εκταμιευθεί η δόση για να πας σε εκλογές για ένα λόγο που θα μπορούσε να λυθεί. Είναι λίγο ψευτράκος, τακτικστής» είπε για τον κ. Τσίπρα ο κ. Μειμαράκης εκφράζοντας την οργή του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν επικοινώνησε μαζί του.

  «Μας πάει σε εκλογές, είναι τρελό, αφού ο ίδιος δεν το θέλει, δεν το έχει, ας βάλει τον Δραγασάκη, αυτό που κάνει δεν είναι δημοκρατικό, που τα βρήκε αυτά; Μπανανία είναι εδώ; Τσιφλίκι του είναι;» διερωτήθηκε, ξεκαθαρίζοντας πως η Ν.Δ. απαιτεί να υπάρξει η συνταγματική θεσμική διαδικασία.

  «Υπάρχει και έλλειμμα δημοκρατίας. Αυτός που βγήκε ως δημοκράτης, όλα τα νομοσχέδια τα έχει περάσει ως κατεπείγοντα, έχει δείξει παντού την ανικανότητά του και έχει δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια στον Έλληνα πολίτη. Ποτέ κανείς πρωθυπουργός δεν προκάλεσε μόνος του 3 εκλογικές διαδικασίες», τόνισε καταγγέλλοντας τον κ. Τσίπρα, πως υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διευκρίνισε πως η Ν.Δ. μόλις λάβει την εντολή θα τη χρησιμοποιήσει.

  «Εγώ, ως μελλοντικό πρώτο κόμμα, θεωρώ ως υποχρέωση να εξαντλήσω όλα τα όρια, μήπως αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει λύση ή να δούμε τι θα κάνουμε μετά τις εκλογές».

  Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως οι εκλογές είναι η τελευταία λύση και ζήτησε να ανοίξει άμεσα η Βουλή για να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

  «Ο κ. Τσίπρας στην ουσία δραπετεύει, το φάντασμά του Λαφαζάνη πλανάται, τον καλώ να μας πει στην περίπτωση που είμαστε πρώτοι ο κ. Τσίπρας θα συμπορευτεί μαζί μας; Αν πει ναι γιατί δεν συζητάμε ένα νέο πρόγραμμα; Αν πει όχι προς τι οι εκλογές;» είπε χαρακτηριστικά.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε οι εκλογές αυτές να είναι η τελευταία λύση.

  «Δεν παίζουμε, 7 μήνες βούλιαξε τη χώρα, η Ν.Δ. θα διεκδικήσει την πρώτη θέση και θα την πάρει», τόνισε δηλώνοντας πως θα συναντηθεί άμεσα με τον κ. Θεοδωράκη και την κα Γεννηματά, ενώ όπως φάνηκε δεν είναι στις προθέσεις του να συναντηθεί με τους κ.κ. Καμμένο και Μιχαλολιάκο.

  Όπως φάνηκε, μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Ήδη ο κ. Τσίπρας ξεκινά ακρωτηριασμένος κατά πολύ».

  «Η Ν.Δ. ξεκινά με το ποσοστό που πήρε τον Γενάρη, αντιθέτως, πιστεύω ότι πάρα πολύ που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα γυρίσουν στη Ν.Δ. Όσοι ψήφισαν Καμμένο νομίζω, επίσης, θα φύγουν γιατί κατάλαβαν πως τους κορόιδευε».

  Σύμφωνα με τον κ. Μειμαράκη, «το εικονικό πλαστό σκηνικό» που στήνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει. «Δεν πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Για αυτό και δραπετεύει» είπε, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα σε τηλεοπτική μονομαχία.

  Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επανέλαβε πως ο Αλέξης Τσίπρας βάζει τη χώρα σε κίνδυνο ρωτώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει πως διασφαλίζει την πορεία της χώρας. «Να σκεφτεί ότι όποιος και να είναι πρώτος, θα φέρει νέο μνημόνιο αυτή η κατάσταση» τόνισε.

  Θεοδωράκης: Τραγική επιλογή για τη χώρα οι εκλογές

  «Ο κ. Τσίπρας είχε λύσεις. Η ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η υποστήριξη στη Βουλή όποτε χρειαζόταν, του έδινε τη δυνατότητα να κυβερνήσει μέχρι να σταθεροποιηθεί η παραπαίουσα οικονομία», σημειώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

  «Η πονηρή σκέψη "να κάνουμε τώρα εκλογές πριν καταλάβει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει το φθινόπωρο" τον οδηγεί σε μια τραγική για την χώρα επιλογή. Κάτι αντίστοιχο έκανε και τον προηγούμενο μήνα. Οδήγησε τη χώρα σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα που έκλεισε τις τράπεζες και έκανε επαίτες τους Έλληνες, για να καταλήξουμε μετά στο «καλύτερο μνημόνιο όλων των εποχών», όπως υπερηφανεύονται σήμερα οι υπουργοί του.» προσθέτει.

  «Η Ελλάδα έχασε όλους τους συμμάχους της και αναγκαστήκαμε εμείς, με το μικρό μας σχετικά μέγεθος, να υπερασπιστούμε στις ξένες πρωτεύουσες το δίκιο του Έλληνα και την ευρωπαϊκή του ταυτότητα.» σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης.

  Επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα «Στο εσωτερικό η χώρα αυτούς τους 6 μήνες αποσυντίθεται. Στα υπουργεία «ανακαταλήφθηκαν» από τους κολλητούς, τους συγγενείς, τους κομματικούς. Τα ίδια που έκαναν και τα παλιά κόμματα εξουσίας. Στην παιδεία η προσπάθεια των παιδιών να ξεχωρίσουν θεωρήθηκε ρετσινιά. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων και των ανοιχτών φυλακών που εφάρμοσαν οι υπουργοί του κ. Τσίπρα οδηγούν σε ανασφάλεια και απόγνωση τα νησιά μας αλλά και τις συνοικίες των πόλεων.»

  «Η κυβερνητική αυτή παρέα όμως δεν θέλει να δουλέψει. Δεν ενδιαφέρεται να λύσει προβλήματα. Θέλει μόνο να «συναλλάσσεται» και να κερδίζει χρόνο. Οι εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο θα στοιχίσουν πολλά στην ελληνική κοινωνία. Νέα λουκέτα, ανεργία, αβεβαιότητα, φυγή προσώπων και επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Όλα αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους άεργους των κομματικών μηχανισμών. Αυτό που τους νοιάζει είναι να εφευρίσκουν τρικ που θα διαιωνίζουν την εξουσία τους και τα προνόμιά τους. Και νομίζουν ότι βρήκαν άλλο ένα. Όμως θα απογοητευθούν.» σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης.

  «Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι με ψέματα και παλαιοκομματικές συμπεριφορές η χώρα δεν πάει μπροστά. Το Ποτάμι η δύναμη της αλήθειας, η δύναμη του καινούργιου θα είναι σε αυτές τις εκλογές η απάντηση των ανθρώπων που παράγουν και δημιουργούν.» καταλήγει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

  Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα σταθεί απέναντι σε κάθε εκβιαστικό δίλημμα

  «Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των εκλογών» επισήμανε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και συμπλήρωσε «Το ΚΚΕ θα σταθεί απέναντι σε κάθε εκβιαστικό δίλημμα, σε κάθε προσπάθεια κοροϊδίας, αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα νόημα οι όποιες τυπικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης μετά την απόφαση παραίτησης της σημερινής».

  Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του κ. Κουτσούμπα:

  «Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των εκλογών για να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης, της πάλης ενάντια στα επαίσχυντα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς, τους αντιλαϊκούς νόμους, για να ενισχυθεί η μοναδική δύναμη που μπορεί να στηριχτεί πάνω της το εργατικό λαϊκό κίνημα, να ηγηθεί της πάλης για μια πραγματική εναλλακτική διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού, για το ίδιο το μέλλον της νέας γενιάς.

  Το ΚΚΕ θα σταθεί απέναντι σε κάθε εκβιαστικό δίλημμα, σε κάθε προσπάθεια κοροϊδίας, αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα νόημα οι όποιες τυπικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης μετά την απόφαση παραίτησης της σημερινής.

  Το ΚΚΕ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει και σήμερα αισθάνεται δικαιωμένο γι’ αυτό, δεν παίρνει μέρος στις διάφορες απόπειρες διαμόρφωσης αντιλαϊκών κυβερνήσεων διαχείρισης, όπως κι αν αυτές ονομασθούν, "ειδικού σκοπού", "αριστερές", "σωτηρίας", που οδηγούν συνέχεια το λαό στη χρεοκοπία, όπως έδειξε η πείρα των τελευταίων 5 χρόνων της κρίσης, με τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και το τελευταίο 6μηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

  Το ΚΚΕ θα διεκδικήσει κάθε λαϊκή ψήφο, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή, σε κάθε πόλη και χωριό της πατρίδας μας, για την ολόπλευρη ενίσχυσή του, για να βγει δυνατός ο ίδιος ο λαός, για τη δική του προοπτική και εξουσία».

  ΑΝΕΛ: Ο ελληνικός λαός θα αποφανθεί με την ψήφο του για την κυβέρνηση που επιθυμεί

  «Ο Ελληνικός λαός θα αποφανθεί με την ψήφο του για την κυβέρνηση που επιθυμεί. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παραμείνουμε οι εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση, με τις “κόκκινες γραμμές” μας στα εθνικά θέματα, στα θέματα της Ορθοδοξίας και της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ΑΝΕΛ.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Καμμένου, «συμφώνησαν να προχωρήσουν κατευθείαν σε εκλογές με τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

  Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν την άμεση διεξαγωγή των εκλογών υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν θα συμμετέχουν σε διάλογο για τον σχηματισμό άλλου τύπου συμμαχικής, διακομματικής ή οικουμενικής κυβέρνησης».

  Γεννηματά: Ο Τσίπρας για άλλη μια φορά γίνεται δραπέτης της ευθύνης

  Για «μικροκομματική στόχευση» κάνει λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά σχολιάζοντας το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα.

  «Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά γίνεται δραπέτης της ευθύνης. Δυστυχώς κάθε φορά που είναι ώρα για δράση, επιλέγει την απόδραση! Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες», αναφέρει σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά και προσθέτει:

  «Την πρώτη φορά με το δημοψήφισμα η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα του GREXIT και του απόλυτου χάους. Τώρα αντί να αξιοποιήσει το εθνικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε από την στάση των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Τσίπρας επικαλείται τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, για να προκηρύξει εκλογές».

  «Η μικροκομματική στόχευση είναι εξόφθαλμη. Βιάζεται. Δεν τον ενδιαφέρει να πατήσει η χώρα σε στέρεο έδαφος αλλά να μην προλάβουν να φτάσουν στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματίες, οι οδυνηρές συνέπειες των μέτρων που υπέγραψε. Να μην φτάσει στα χέρια τους ο λογαριασμός, τα 14 δις», υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει:

  «Σήμερα επιχείρησε ο κ. Τσίπρας να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα. Θα αναφερθούμε σε αυτή αναλυτικά τις επόμενες μέρες. Τίποτα όμως δεν μπορεί να κρύψει ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού για εκλογές είναι ομολογία αδυναμίας. Αδυναμίας και όχι αποφασιστικότητας όπως ισχυρίζεται ο κ. Πρωθυπουργός. Είναι ανίκανοι και ανήμποροι να διαπραγματευτούν, να βελτιώσουν, ακόμη και αυτά που οι ίδιοι υπέγραψαν».

  «Εμείς θα δώσουμε δυναμικό παρών στις εκλογές. Το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, με νέο ύφος, νέο λόγο, νέες προτάσεις, νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά του, θα συγκρουστεί με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και με όλες τις εκδοχές του αριστερού λαϊκισμού. Με τη συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζουν τον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, διαμορφώνουμε έναν τρίτο εναλλακτικό πόλο στο πολιτικό μας σύστημα. Καλούμε τις Ελληνίδες, τους Έλληνες, τη νέα γενιά να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια» καταλήγει.

  Κωνσταντοπούλου: Δεν έχω ενημερωθεί θεσμικά για τις εξελίξεις

  Καμία θεσμική ενημέρωση δεν έχει η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί.

  «Δεν έχω ενημερωθεί θεσμικά ούτε από τον Πρωθυπουργό ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στη χώρα» δηλώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο newpost.

  Σε ερώτηση εάν υπάρχει αίτημα για συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει λάβει καμία θεσμική ενημέρωση ούτε από τον κ. Τσίπρα, αλλά ούτε και από τον Πορκόπη Παυλόπουλο» για τις εκλογές και την παραίτηση της κυβέρνησης.

  Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει κανονικά η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συνέχιση του κοινοβουλευτικού έργου της παρούσας Βουλής.

  Λαφαζάνης: Η Αριστερή Πλατφόρμα θα κατέλθει στις εκλογές

  «Η Αριστερή Πλατφόρμα θα συμβάλλει άμεσα στη συγκρότηση ενός πλατιού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου που θα κατέλθει αποφασιστικά στις εκλογές για να επιβάλλει την ακύρωση όλων των μνημονίων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνη.

  Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση

  «Ο Αλέξης Τσίπρας με το διάγγελμα του εμφάνισε ένα άλλο μνημονιακό πρόσωπο σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ.

  Η πρώτη και κύρια υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η τήρηση, μαζί με τα παλιά μνημόνια και του νέου τρίτου μνημονίου της σκληρής λιτότητας και της σκληρής υποτέλειας της χώρας, το οποίο ο ίδιος συμφώνησε ερήμην του λαού και ερήμην του ΣΥΡΙΖΑ, των μελών και των στελεχών του.

  Οι εκλογές εξπρές που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας γίνονται για να βάλει ταφόπετρα στο περήφανο «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος. Για να βάλει ταφόπετρα στους αντιμνημονιακούς αγώνες και τις αντιμνημονιακές προσδοκίες του λαού. Οι εκλογές εξπρές γίνονται Αυγουστιάτικα όχι μόνο για να πεταχτούν στα σκουπίδια οι αντιμνημονιακές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να ζητηθεί από τον ελληνικό λαό να βάλει θηλιά στο λαιμό του και να εγκρίνει ένα νέο μνημόνιο, ψηφίζοντας τις εξαγγελίες Τσίπρα ή τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ που συνιστούν τα κόμματα της νέας μνημονιακής συναίνεσης.

  Η Αριστερή Πλατφόρμα πιστή στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπής στο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού, σηκώνει σήμερα ψηλά τη σημαία του αγώνα για τη διέξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση και πρόοδο της χώρας.

  Η Αριστερή Πλατφόρμα θα συμβάλλει άμεσα στη συγκρότηση ενός πλατιού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου που θα κατέλθει αποφασιστικά στις εκλογές για να επιβάλλει την ακύρωση όλων των μνημονίων. Να προωθήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Να υπερασπίσει το αγωνιστικό «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Να ακυρώσει τη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της Ελλάδας. Να βάλει τη χώρα σε ένα καινούργιο δρόμο εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, διεξόδου, ανόρθωσης και νέας προοδευτικής πορείας».

  Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, με δηλώσεις του έξω από τη Βουλή ανέφερε ότι «οι δυνάμεις του "όχι" θα βρουν τρόπο να εκφραστούν στις εκλογές».

  «Είναι σαφές ότι οι δυνάμεις του περήφανου και συντριπτικά πλειοψηφικού «όχι» του λαού μας, θα βρουν τον τρόπο να εκφραστούν πολιτικά μέσα από ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο που θα είναι αντιμνημονιακό, δημοκρατικό και πατριωτικό», σημείωσε ο κ. Στρατούλης και συνέχισε:

  «Στόχο θα έχει την ακύρωση και των δυο προηγούμενων μνημονίων και του τρίτου μνημονίου και την αντικατάσταση τους από μια πολιτική ανάπτυξης και αναγέννησης, οικονομικής και πολιτικής της χώρας».

  Δείτε το βίντεο του Mega:

  Πριν από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Βουλή υπό τον Πρωθυπουργό με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η διεξαγωγή εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

  Άμεση ήταν η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία, μέσω άρθρου στην ιστοσελίδα iskra.gr ανέφερε μεταξύ άλλων:

  «Γιατί εκλογές; Και γιατί εκλογές Αυγουστιάτικα σε χρόνο ρεκόρ, κάτι που δεν έχει ματαγίνει στον τόπο; Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάει άρον- άρον αυγουστιάτικα στις εκλογές για να απαλλαγεί από τα βαρίδια του "ΟΧΙ" και για να αιφνιδιάσει την "Αριστερή Πλατφόρμα" ώστε να μην προλάβει να ετοιμαστεί για εκλογική αναμέτρηση».

  Διαβάστε επίσης:

  Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

  Διάσκεψη των Προέδρων το Σάββατο

  Κουρουμπλής: Να τεθεί το πρόγραμμα στην κρίση του λαού - ΒΙΝΤΕΟ

  Απάντηση Καμμένου σε Μεϊμαράκη για τις εκλογές - ΒΙΝΤΕΟ

  Βενιζέλος: Τα εύκολα ψέματα έβλαψαν τη χώρα

  Θεοδωράκης: Η χώρα πάει σε εκλογές διαλυμένη - BINTEO

  Ο Κατρούγκαλος στο Bloomberg για τις εκλογές - ΒΙΝΤΕΟ

  Παπανδρέου: Απαραίτητες οι προοδευτικές λύσεις διακυβέρνησης

  Τσίπρας: Επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους ακόμα και όταν δεν υπάρχουν

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα