Το Μαξίμου αμφιταλαντεύεται για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας παραπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου τις αποφάσεις σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο εσωτερικό μέτωπο. Αν και την περασμένη Παρασκευή, αμέσως μετά την ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία και την υποχώρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 εδρών οι κυβερνητικές διαρροές ήθελαν τον κ. Τσίπρα να ζητά άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης, φαίνεται ότι τώρα το Μαξίμου αμφιταλαντεύεται, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του. 

Στόχος της αναστολής είναι να καθησυχάσει και τις ανησυχίες των Εταίρων απέναντι στο ενδεχόμενο νέας πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα και είναι ενδεικτικές οι διαρροές που θέλουν να ασκεί σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πρωθυπουργού ομαλή και αδιατάραχτη υλοποίηση του νέου προγράμματος και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων έναντι των εταίρων. 

«Σημασία έχει πως δεν θα διαταραχθεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος», έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Πρωθυπουργού χθες. 

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης θα τον οδηγήσει σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο, αφού ούτε οι διαφωνούντες αναμένεται να επανακάμψουν, ούτε κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξει εμμέσως την κυβέρνηση, απέχοντας από την ψηφοφορία. 

Αν και μια μερίδα των συνεργατών του θεωρεί αυτήν την προοπτική ως τη χρυσή ευκαιρία, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να εκμεταλλευτεί ο πρωθυπουργός την υψηλή δημοτικότητα του και το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ώστε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με όφελος για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. 

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν, ότι η προσφυγή στις κάλπες με ανολοκλήρωτη τη διαδικασία ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων και αμέσως μετά την πρώτη εκταμίευση των 13 δισ. θα ήταν ένα πισωγύρισμα και θα ενίσχυε την καχυποψία των εταίρων που περιμένουν από την Αθήνα σαφή δείγματα γραφής. 

Γι’ αυτό και σε πρώτη φάση ο κ. Τσίπρας θέλει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα ξένα κοινοβούλια και η υπογραφή της σύμβασης με τον ESM, αλλά και να έχει γίνει η πρώτη εκταμίευση από το νέο πρόγραμμα, πριν προχωρήσει σε οποιεσδήποτε αποφάσεις του. Αυτή η διαδικασία ωστόσο δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να προσανατολίζεται στο κλείσιμο της Βουλής και στη λειτουργία θερινών τμημάτων, από τα οποία θα μπορούσαν να περάσουν πιο εύκολα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση και να ικανοποιήσει έτσι προσδοκίες των εταίρων για υλοποίηση των συμφωνηθέντων. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, εμμέσως επιβεβαίωσε χθες την καθυστέρηση των πρωτοβουλιών σε σχέση με το αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ή άμεσης προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας ότι «μέσα στο 10ήμερο θα πρέπει οι αποφάσεις να έχουν ληφθεί και να υπάρχει στο τραπέζι ένας οδικός χάρτης, που θα είναι προαποφασισμένος και θα μας φτάνει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση». 

Ως προτεραιότητα για την κυβέρνηση έθεσε η κ. Γεροβασίλη την διευθέτηση του ζητήματος του χρέους λέγοντας ότι «θέλουμε την ελάφρυνση, τη διευθέτηση του χρέους, που θεωρούμε κεντρικό θέμα, με την έννοια ότι αυτό θα κρίνει και κατά πόσον η συμφωνία που έχει ήδη συναφθεί θα είναι βιώσιμη». 

Σε ότι αφορά το χρόνο διεξαγωγής εκλογών, η κ. Γεροβασίλη άφησε τα πάντα ανοικτά. «Μπορεί και τέλος Σεπτεμβρίου, μπορεί και τέλος Οκτωβρίου. Είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα η ημερομηνία εκλογών, εάν και πότε θα συμβούν», είπε χαρακτηριστικά.  

 

Πηγή:real.gr

 

Λαφαζάνης: Δεν δίνουμε “πράσινο φως” στην εφαρμογή του μνημονίου

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ