Το στίγμα του για τις εξελίξεις δίνει ο πρωθυπουργός

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Το στίγμα των προθέσεών του αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, που επιστρέφοντας από τις μίνι διακοπές του θα προεδρεύσει σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο.

«Το σενάριο των εκλογών συγκεντρώνει σήμερα πάνω από 80% πιθανότητες. Οριστικές αποφάσεις ο πρωθυπουργός, όμως, δεν έχει λάβει, ούτε για το χρόνο των εκλογών, ούτε για το αν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Real.gr κορυφαίος υπουργός, με αρμοδιότητα και για τις κάλπες, που θέλησε όμως να κρατήσει την ανωνυμία του. «Αν, όμως, αποφασιστούν οι εκλογές, η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι η 20ή Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.

Τα ερωτηματικά για το αν θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση – επισήμως και δημοσίως κανένα θεσμικό στέλεχος, ούτε καν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δεν έχει θέσει το θέμα – εντείνονται από ένα ακόμα περιστατικό: Σήμερα, εκτός μεγάλου απροόπτου, αναμένεται να ανακοινωθούν τα θερινά τμήματα της Βουλής, γεγονός που προϊδεάζει πως εάν ήταν να κατατεθεί τέτοιο αίτημα θα συνέχιζε να λειτουργεί η Ολομέλεια.

Διαφωνεί το οικονομικό επιτελείο

Η κυβέρνηση, επίσης, φέρεται διχασμένη για το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς φέρεται να προτιμά κάλπες μετά την 5η αξιολόγηση και αφού ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τη θέση αυτή εξέφρασε στη “R”την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας και Υποδομών Γιώργος Σταθάκης, ενώ φέρεται να τη συμμερίζεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο δε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, έχει δεσμευτεί στο Eurogroup ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου.

«Δεν βλέπουμε βέτο από τους δανειστές»

Κορυφαίος υπουργός επεσήμανε στο Real.gr πως η κυβέρνηση δεν βλέπει «βέτο» των δανειστών για κάλπες, παρά αντιδράσεις μικρότερες από αυτές που αναμένονταν. 

Επεσήμανε, επίσης, πως εκτίμηση στην ηγεσία της κυβέρνησης είναι πως και ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ δεν θα έχει «ολικές αντιρρήσεις», καθώς γνωρίζει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα εδραιωθεί και η ηγεσία του.

Κατά τα λοιπά, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν συζητά το ενδεχόμενο να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση ή να τη διευκολύνει μέσω της αποχής, ενώ Αριστερή Πλατφόρμα και πρόεδρος της Βουλής δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το τι θα πράξουν…

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Iskra: Πρόταση εμπιστοσύνης; Για ποιο λόγο;

Βαρουφάκης στην Guardian: Η συμφωνία επιτρέπει στους ολιγάρχες να διατηρήσουν τα κεκτημένα

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ