Θεοδωράκης: Η χώρα δεν έχει σωθεί ακόμη – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε το χατίρι σ’ εκείνους που θέλουν την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη». Αυτό ήταν το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη από τον Δραπανιά Κισσάμου, όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στο πανηγύρι που διοργανώνεται κάθε χρόνο το Δεκαπενταύγουστο.

Μιλώντας στη «Νέα Τηλεόραση Κρήτης», ο επικεφαλής του Ποταμιού υπενθύμισε ότι «η χώρα δεν έχει ακόμη σωθεί», επαναλαμβάνοντας ότι «εκείνο που προέχει είναι να λύσουμε το μεγάλο εθνικό θέμα, να σταθεροποιηθούμε και μετά να πάμε σε εκλογές για να λύσουμε τις διαφορές μας».

Εξήγησε παράλληλα ότι «έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές με το παλιό σύστημα. Με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ». «Αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσω» συνέχισε ο Σταύρος Θεοδωράκης «ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο που θα πρέπει να τύχει της επικρότησης της κοινωνίας. Υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν πράγματα -που θα μπορούσαν να μην τα ψηφίζουν για να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση- και τα ψηφίζουν μόνο και μόνο για να σωθούμε». «Είναι μια καλή αρχή» πρόσθεσε και επεσήμανε την ανάγκη «να περάσουμε σε μια νέα εποχή αλήθειας».

Είπε ακόμη, αναφερόμενος στα μέτρα που χθες Παρασκευή ψηφίστηκαν στη Βουλή ότι «είναι δύσκολα και πολλά απ’ αυτά είναι άδικα» και εξήγησε ότι «δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ψηφίσουμε». Τέλος, τόνισε πως το Ποτάμι έχει φτιάξει μια ολοκληρωμένη πρόταση για πράγματα που μπορούμε να διορθώσουμε από τον Σεπτέμβριο. «Αλλά αυτό θα συμβεί αφού έχουμε σταθεροποιηθεί» διευκρίνισε.

 

Η πλήρης απομαγνητοφώνηση της  δήλωσης του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη είναι η εξής:

Η χώρα δεν έχει σωθεί. Και γιατί υπάρχουν πολλοί που θέλουν να τη σπρώξουν στον γκρεμό και γιατί κι εμείς, κάνουμε κάποιες απερίσκεπτες ενέργειες. Αυτό που προέχει για εμάς -και το έχω ξαναπεί- είναι να σώσουμε τη χώρα και μετά να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές. Όταν κάτι καίγεται, πρέπει να μπούμε όλοι να σβήσουμε τη φωτιά και μετά να πούμε «εκεί διαφωνούμε». Νομίζω ότι αυτή η διάθεση δεν υπάρχει απ’ όλους στο πολιτικό σύστημα. Από εμάς πάντως υπάρχει και επιμένουμε. Εμείς στηρίξαμε και χωρίς προαπαιτούμενα. Γιατί -για να το πω απλά- ο Σόιμπλε καραδοκεί. Και δεν το λέω σαν πρόσωπο. Υπάρχει μια παρέα στην Ευρώπη που θέλει την Ελλάδα εκτός. Είτε για να δώσει ένα μάθημα στους «κακούς» Έλληνες, είτε γιατί θέλει με την τιμωρία της Ελλάδας να συνετιστούν κι άλλα κράτη. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Ας  λύσουμε το μεγάλο εθνικό θέμα, ας σταθεροποιηθούμε και μετά πάμε σε εκλογές ή ό,τι άλλο για να λύσουμε τις διαφορές μας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως θα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, ελέω και των μεγάλων εσωκομματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε:

Σε εκλογές αργά ή γρήγορα θα πάμε, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μια σταθερή βάση κι ούτε μπορεί να στηρίζεται συνεχώς από εμάς. Τη στηρίζουμε τώρα που είναι τα σημαντικά της Ευρώπης. Αύριο που πρέπει να κυβερνήσει. Με ποιους θα το κάνει; Θα πάει κάποια στιγμή σε εκλογές. Σημασία έχει, να πάει όταν θα έχουμε αισθανθεί ότι δεν διακινδυνεύουμε τίποτα. Να μην πάμε δηλαδή σε εκλογές και μέχρι να πάμε, να έχουμε χάσει το τρένο για την Ευρώπη. Αυτό είναι το σημαντικό.

Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις του Ποταμιού με τα παλιά κόμματα και συγκεκριμένα τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε:

Έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές με το παλιό σύστημα. Με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Και τους θεωρώ υπεύθυνους για πολλά χάλια της πατρίδας. Αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο που θα πρέπει να τύχει της επικρότησης της κοινωνίας. Υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν πράγματα -που θα μπορούσαν να μην τα ψηφίζουν για να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση- και τα ψηφίζουν μόνο και μόνο για να σωθούμε. Είναι μια καλή αρχή. Είπα και στη Βουλή, ότι ίσως είναι μια αφορμή να περάσουμε σε μια νέα εποχή αλήθειας. Ν’ αφήσουμε τα ψέματα οι πολιτικοί και να πούμε και μερικές αλήθειες.

Σχολιάζοντας τέλος το Μνημόνιο Τσίπρα που χθες Παρασκευή ψηφίστηκε στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε:

Τα μέτρα είναι δύσκολα και πολλά απ’ αυτά είναι άδικα. Προς το παρόν όμως, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ψηφίσουμε. Παρουσιάστηκαν σαν ένα πακέτο. Δεν μπορούσες να πεις «δεν ψηφίζω για τους αγρότες και ψηφίζω για τη διαπλοκή». Έπρεπε να τα ψηφίσεις όλα. Το Ποτάμι έχει φτιάξει μια ολοκληρωμένη πρόταση για πράγματα που μπορούμε να διορθώσουμε από τον Σεπτέμβριο. Αλλά αυτό θα συμβεί αφού έχουμε σταθεροποιηθεί.  

 

Δείτε το βίντεο:

 

Διαβάστε επίσης:

Τόσκας: Είναι η ώρα της μεγάλης προσπάθειας και όχι των μεγάλων δισταγμών

Παππάς: Δυστυχώς φαίνεται να οριστικοποιείται ένα ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

To tweet του Σάιμον Νίξον για το “ελληνικό παράδοξο” των μνημονίων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ