Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας σε όσους φλερτάρουν με τη δραχμή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο 20 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα προσκεκλημένοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και τον Δήμαρχο του κατεχόμενου Δήμου Κυθρέας. Κατά την υποδοχή, και με αφορμή και την αποφράδα επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τα εξής:

«Η παρουσία σας στην Αθήνα, αυτή την κρίσιμη περίοδο, μου δίνει την ευκαιρία αλλά και μου επιβάλλει το χρέος ν’ αναδείξω τα εξής τρία ιστορικά διδάγματα για τον Ελληνισμό γενικότερα:

• Δίδαγμα πρώτο: Οφείλουμε να καθιστούμε, urbi et orbi, διαρκώς σαφές ότι είναι αδιανόητο –και συνιστά, πέραν των άλλων, μέγιστη υποκρισία και στυγνή παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου- η Κύπρος, ισότιμο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, να τελεί υπό στρατιωτική κατοχή. Η απαράδεκτη, και αντίθετη προς κάθε έννοια δημοκρατίας και πολιτισμού, αυτή εκκρεμότητα πρέπει να τελειώσει αμέσως. Και το σχετικό βάρος πέφτει, καθώς είναι ευνόητο, πάνω τόσο στην διεθνή κοινότητα όσο και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δε λύση του Κυπριακού, όπως θα προκύψει από τις δικοινοτικές συνομιλίες, πρέπει να είναι, τουλάχιστον από πλευράς κρατικής δομής, πλήρως συμβατή με το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο, προκειμένου να μην διαταραχθεί η πορεία της Κύπρου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης. Τούτο συνιστά εθνική κόκκινη γραμμή.

• Δίδαγμα δεύτερο: Ο εθνικός μας κορμός υπέστη βαρύτατα πλήγματα ιδίως κάθε φορά που συνέτρεξε η επώδυνη σύμπτωση αφενός της υποχώρησης των αντηρίδων της δημοκρατίας. Και, αφετέρου, της διχόνοιας και του διχασμού, κυρίως μέσ’ από την ολέθρια πρόταξη του προσωπικού και του κομματικού, έναντι του κοινού και δημόσιου συμφέροντος. Υπενθυμίζω, ότι η Κύπρος κατόρθωσε να εξέλθει από την τελευταία δεινή οικονομική κρίση με τις πολιτικές της δυνάμεις ενωμένες. Και στην Ελλάδα, σήμερα, το ασφαλέστερο εφόδιο για την έξοδο από τον εφιάλτη της μνημονιακής εποχής είναι το αρραγές μέτωπο –το οποίο πρέπει να θωρακισθεί με κάθε τίμημα- εκείνων των δημοκρατικών δυνάμεων που εγγυώνται την αδιαπραγμάτευτη πορεία της Χώρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης. Δοθέντος μάλιστα ότι κάθε άλλη επιλογή θα ήταν οικονομικώς, κοινωνικώς αλλά και εθνικώς καταστροφική. Πράγμα το οποίο, θέλω να ελπίζω, αντιλαμβάνεται πλήρως η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού ανεξάρτητα από επιμέρους κομματικές επιλογές.

• Δίδαγμα τρίτο: Η σύγχρονη πικρή εμπειρία σ’ Ελλάδα και Κύπρο, δηλαδή η σύγχρονη πικρή εμπειρία του Ελληνισμού στο σύνολό του, πρέπει, επιτέλους, να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ενότητα είναι πιο χρήσιμη και πιο αποδοτική όταν μας επιτρέπει ν’ αδράξουμε, υπό ομαλές συνθήκες, τις ιστορικές ευκαιρίες που μπορούν να καθορίσουν τους άξονες του εθνικού μας μέλλοντος σύμφωνα με τις αστείρευτες δυνατότητες του Έθνους μας. Και όχι όταν, in extremis, καταφέρνουμε ν’ αποφύγουμε εθνικές καταστροφές, που δεν θα έπρεπε να έχουν καν φανεί στον ορίζοντα. Αφού μάλιστα γνωρίζουμε καλά ότι μια τέτοια νοοτροπία ευθύνεται για όλες τις επώδυνες εθνικές μας οπισθοδρομήσεις.

Καλώς ήλθατε λοιπόν. Και στο επόμενο ταξίδι σας, να είσθε βέβαιες και βέβαιοι, ο Ελληνισμός, έχοντας πια συναγάγει τα τρία διδάγματα που προανέφερα, θ’ ατενίζει το αύριο με μεγαλύτερη αισιοδοξία αλλά και με στέρεο αίσθημα ιστορικής ευθύνης».

Διαβάστε επίσης:

Επικοινωνία Μεϊμαράκη με Παυλόπουλο

Ο διάλογος Παυλόπουλου – Γεννηματά – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ