Crash test για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ η αυριανή ψηφοφορία

Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου

«Μαστίγιο και καρότο» χρησιμοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές βουλευτών της συμπολίτευσης ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο από τη μία στέλνει παρασκηνιακά τελεσίγραφο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως χωρίς την ψήφο τους η κυβέρνηση κινδυνεύει να ‘πέσει’ στην ψηφοφορία, από την άλλη αποσύρει τις διατάξεις – «αγκάθια», σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις βουλευτών.

Ακόμα και αν καταφέρει όμως με αυτές τις μεθόδους να βελτιώσει το αποτέλεσμα της προηγούμενης ψηφοφορίας στη Βουλή, τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν πάρει το δρόμο τους.

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν κάνουν πίσω από το ‘όχι’ που θα επαναλάβουν στην αυριανή ψηφοφορία, πράγμα που φάνηκε ακόμα και κατά τη διάρκεια των τελετών παράδοσης παραλαβής στα υπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας.

«Διαφωνώ με τη συμφωνία. Δεν απογοητεύομαι. Θα αγωνιστώ για να γίνει το νέο μνημόνιο μία μικρή παρένθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση», είπε αποχωρώντας από το υπουργείο ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι είναι παρών στην μάχη που δίνει το κόμμα του.

«Υποστηρίζω πλήρως την ενότητα», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω όμως της ‘διαφορετικότητας των απόψεων’, όπως συνέχισε, ζητώντας αυτή, όπως υπήρχε στο παρελθόν να εξακολουθήσει να υπάρχει και στο μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι θα αγωνιστεί ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή και «να μην αναλάβει η κυβέρνηση δεσμεύσεις που θα ακυρώνουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, συμπληρώνοντας ότι δεν αναιρείται η στήριξή του στην κυβέρνηση, αλλά «για την εφαρμογή των προγραμματικών της δεσμεύσεων».

«Δεν είναι δυνατόν να δώσω θετική ψήφο σε μέτρα που θεωρώ ότι είναι καταστροφή για την χώρα», είπε από την πλευρά του, ο Στάθης Λεουτσάκος, βουλευτής αλλά και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιμνημονιακό κόμμα, γιγαντώθηκε στη βάση των αγώνων του λαού για την κατάργησή τους και δεν μπορεί να ψηφίσει μνημόνια», υποστήριξε, παρομοιάζοντας τους δανειστές της χώρας με οικονομικούς δολοφόνους.

Οι δηλώσεις των στελεχών είναι ενδεικτικές των προθέσεών τους απέναντι στην αυριανή ψηφοφορία, που αν πάντως δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και οι διαρροές πολλαπλασιαστούν, δεν αποκλείεται να φέρει πιο κοντά τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ τα σενάρια εκλογών κάθε άλλο παρά έχουν κοπάσει, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να τα θεωρεί… λογικά όταν τόσοι βουλευτές της πλειοψηφίας καταψήφισαν τη συμφωνία. Τους προειδοποιεί μάλιστα με άρθρο του στην χθεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι η διάσπαση δεν θα είναι επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, πλην όμως «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία».

Αντίθετος στο ενδεχόμενο εκλογών, πάντως, εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας – εν είδει πιέσεως ίσως και εκείνος – ότι «αν ‘πέσει’ η κυβέρνηση Τσίπρα, ’πέφτει’ η χώρα»…

Η ένταση, όπως ήταν φυσικό, έχει περάσει και στο εσωτερικό του κόμματος, με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να αποφαίνεται στην επικείμενη συνεδρίασή της για τον χρόνο σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που έχουν ζητήσει ήδη με κείμενό τους 109 στελέχη που τάσσονται κατά του μνημονίου.

Την ίδια ώρα, έχει ζητηθεί ως και η σύγκληση του έκτακτου διαρκούς συνεδρίου, που εφόσον αποφασιστεί, μπορεί να γίνει άμεσα με την ίδια σύνθεση με το προηγούμενο συνέδριο.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Πανούσης: Το ζήτημα με τις μεταναστευτικές ροές αποτελεί ανθρωπιστική κρίση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ