Bαρουφάκης: Όλοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα – ΒΙΝΤΕΟ

“Όλοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε” δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, ενώ ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι φέρει κάποια ευθύνη, απάντησε: “Απολύτως όχι”

Στη συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι “η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όσα συνέβησαν στη συνέχεια ήταν μία πολιτική επιλογή για να ανατραπεί η εκλογή αυτή”. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έβαλαν την κυβέρνηση στη γωνία από την πρώτη ημέρα.  

Ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τώρα περιθώρια για να ζητηθεί περικοπή του χρέους και εκτιμά πως “όποιος υποστηρίζει αυτή τη θεωρία δεν έχει κατανοήσει τι συνέβη”. “Από το 2010 το ελληνικό κράτος είναι οικονομικά αφερέγγυο”. Εκτιμά δε ότι “ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να τον απομακρύνει. Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική”. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι “κανείς δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία” και τονίζει: “Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως καταστροφικό”. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι “δεν υπάρχουν τεχνικά μέτρα που μπορούν να κάνουν να λειτουργήσει ένα μη εφαρμόσιμο πρόγραμμα” στο οποίο κατά την άποψή του δεν πιστεύει ούτε ο Σόιμπλε και που επιβλήθηκε στην Ελλάδα για εκδίκηση. Ο κ. Βαρουφάκης παράλληλα αποσαφηνίζει ότι παραιτήθηκε τη νύχτα του δημοψηφίσματος, “γιατί η κυβέρνηση έκανε λάθος να μην χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμά του για να ασκήσει πίεση επί των πιστωτών”. Αλλά αποσαφηνίζει ότι “δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο επαναστάτης από τον Τσίπρα, ήταν μία δύσκολη επιλογή”. Σε σχέση τέλος με τη μελλοντική του δράση, ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα και ότι οφείλει να το πράξει και για τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε “πρώτο –κατά πάσα πιθανότητα– σε σταυρούς βουλευτή της χώρας”. Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Το βίντεο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θρίλερ των διαπραγματεύσεων

Η “Αυγή” για τον Βαρουφάκη: Από γκουρού των οικονομικών μετεξεταστέος της πολιτικής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ