Δραματικοι διάλογοι στη Σύνοδο: Αν δεχτώ αυτά τα μέτρα καλύτερα να μην γυρίσω

Το παρασκήνιο και τους καυτούς διαλόγους της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής, αποκαλύπτει το Reuters.

Κάποια στιγμή ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν έτοιμος να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγμάτευσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο. “Ο Πρωθυπουργός είπε στους ηγέτες ότι εάν δεχθεί έναν από τους όρους της συμφωνίας οι συμπατριώτες του θα τον κατηγορήσουν για ξεπούλημα και καλύτερα να μην επιστρέψει στην Ελλάδα”.

Όπως αποκαλύπτουν το Reuters, μετά από 14 ώρες συζητήσεων οι διαπραγματεύσεις είχαν επικεντρωθεί στο τελευταίο θέμα που βρισκόταν σε εκκρεμότητα και αφορούσε ήταν η γερμανική απαίτηση για παραχώρηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ανεξάρτητο ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο. Σε αυτή την απαίτηση ο Αλέξης Τσίπρας αρνείτο κατηγορηματικά να ενδώσει.

“Αν συμφωνήσω σε μία τέτοια συμφωνία, καλύτερα να μη γυρίσω πίσω”, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με μία πηγή που ήταν παρών στη Σύνοδο. “Μπορώ να αγοράσω ένα αεροπορικό εισιτήριο και να πάω σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Γιατί στη χώρα μου θα νομίζουν ότι ξεπούλησα την Ελλάδα”, φέρεται να ανέφερε. 

Στο τέλος, αφού ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι δεν θα αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ να βγουν από το γραφείο του, έως ότου συμφωνήσουν, κατέληξαν σε συμβιβασμό για το το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

“Ήταν μεγάλη ανακούφιση, γιατί βρισκόμασταν πραγματικά πολύ κοντά στο χειρότερο σενάριο στις 6 το πρωί”, δήλωσε η πηγή στο Reuters.

 

Διαβάστε επίσης:

Bαρουφάκης: Θα εκπλαγώ αν ο Τσίπρας θελήσει να παραμείνει Πρωθυπουργός

Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ