Γιούνκερ σε Θεοδωράκη: Τα 35 δισ. ευρώ είναι εδώ και σας περιμένουν – ΒΙΝΤΕΟ

Δύο ώρες συνάντηση εργασίας με το επιτελείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και το επιτελείο του.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ τόσο στη συνάντηση εργασίας όσο και στην επίσημη συνάντηση που ακολούθησε διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλευρό των Ελλήνων.

«Δεν μας ενδιαφέρουν οι κυβερνήσεις, μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός», ήταν το επαναλαμβανόμενο μήνυμα του προέδρου της Ε.Ε.. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ τόσο για το θέμα της συμφωνίας όσο και για τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Τα 35 δισ. ευρώ είναι εδώ και σας περιμένουν» είπε χαμογελώντας ο κ. Γιούνκερ δεσμευόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί  με άμεσες διαδικασίες  να ενισχύσει απευθείας την επιχειρηματικότητα με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, δηλαδή τα 35 δισ. ευρώ να πάνε κατευθείαν στην αγορά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και να μην περιμένουν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε βέβαια και για τις απογοητεύσεις που έζησε από την ελληνική πλευρά και κυρίως από την κυβέρνηση που όπως είπε σε κάποιες περιπτώσεις δε φέρθηκε με το θάρρος που έπρεπε σ’  αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «αυτή όμως είναι μια μεγάλη κουβέντα που κάποια στιγμή θα κάνουμε αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι η συμφωνία παραμονής της χώρας μας στην Ε.Ε».

Η πλήρης δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι η εξής:

Πέρα από την επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ είχαμε και μία συνάντηση εργασίας νωρίς το πρωί, όπου συζητήσαμε και τις προτάσεις της κυβέρνησης και βέβαια την πολύ μεγάλη υπόθεση που είναι η ανάπτυξη της χώρας με βάση το πακέτο Γιούνκερ. Γιατί όταν όλα αυτά τελειώσουν αυτό που θα πρέπει να μείνει είναι μια καινούργια αναπτυξιακή πορεία, γιατί μόνο μέσα από μία αναπτυξιακή πορεία μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Μόνο αν υπάρξει ξανά επιχειρηματική δραστηριότητα, μόνο αν μπουν καινούργιοι άνθρωποι στην οικονομία, μόνο τότε θα μπορέσουμε να λύσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα της χώρας.

Ως προς το συγκεκριμένο που μας απασχολεί αυτές τις ώρες ο πρόεδρος μου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσει η Ελλάδα να κάνει μια καλή συμφωνία. Είναι φίλος της Ελλάδας εμείς σε αυτό δεν βάζουμε κανέναν αστερίσκο γιατί ξέρουμε πόσα έχει προσφέρει ο κ. Γιούνκερ στην ελληνική υπόθεση και ελπίζουμε ότι και η κυβέρνηση μέχρι τέλους θα επιμείνει σε αυτή την ευρωπαϊκή λύση που εμείς έχουμε επιλέξει. Τον διαβεβαίωσα ότι οι βουλευτές του Ποταμιού στη Βουλή αλλά νομίζω και οι περισσότεροι Έλληνες βουλευτές θα επιμείνουν αυτές τις ώρες να στηρίζουν μια ευρωπαϊκή πορεία. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για καμία ταλάντευση προς την μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Πρέπει να λύσουμε με ξεκάθαρο τρόπο αυτή την εκκρεμότητα. Να πούμε ναι στην Ευρώπη ναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ναι στο Ευρώ και από εκεί και πέρα να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη θέση των Ελλήνων που δυστυχώς είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση αυτή την εποχή.

Δείτε το βίντεο από το Mega:

Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις του κ. Γιούνκερ;

Ο κ. Γιούνκερ, και αυτό είναι προϊόν και της πρωινής κουβέντας που κάναμε, μελετά τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του την πρόταση των Ελλήνων. Όπως μας είπε αντίστοιχη δουλειά γίνεται και από το ΔΝΤ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εδώ θα πρέπει να πούμε και μια αλήθεια: ότι τα περισσότερα πράγματα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι παλιότερες προτάσεις του προέδρου Γιούνκερ, είναι προτάσεις που κάποια στιγμή απορρίφθηκαν και τώρα επανέρχονται. Τέλος πάντων δεν είναι η ώρα για έναν τέτοιο απολογισμό. Πάντως υπάρχει μελέτη της ελληνικής πρότασης, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση μένει να δούμε κάποιες λεπτομέρειες και να δουν και οι θεσμοί τις δικές τους λεπτομέρειες.

Πιστεύετε ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει ‘’ναι’’ σήμερα;

Οι Έλληνες βουλευτές είναι αποφασισμένοι ότι ο ελληνικός λαός θέλει λύση, δε θέλει άλλη παράταση σε αυτή την αγωνία, σε αυτή την ασφυξία, άρα νομίζω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία θα εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση για λύση γιατί δεν έχουμε περιθώρια για άλλες συζητήσεις. Θέλουμε λύση. Ευχαριστώ.

Από την πλευρά του Ποταμιού  συμμετείχε ο κοινοβουλευτικός  εκπρόσωπος, Χάρης Θεοχάρης και η επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων, Οντίν Λιναρδάτου.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Τα χαμόγελα Θεοδωράκη- Γιούνκερ – ΦΩΤΟ

Γιούνκερ: Καλή βάση η ελληνική πρόταση – ΤΩΡΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ