Σε Βουλή και Βρυξέλλες τα μέτρα

Του Βασίλη Σκουρή

Στη Βουλή και τους εταίρους απεστάλησαν το βράδυ της Πέμπτης τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές. Το email με την ελληνική πρόταση έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών προς τον πρόεδρο του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα το αποστείλει στους υπουργούς Οικονομικών, ενώ θα κοινοποιηθεί και στους θεσμούς.

Το κείμενο της ελληνικής πρότασης κατατέθηκε και στη Βουλή και με βάση αυτό θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση του ελληνικού κοινοβουλίου προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών, να διαπραγματευτούν επί τη βάση αυτού του κειμένου στις Βρυξέλλες.

Αυτό σημαίνει ότι αύριο η Βουλή καλείται με βάση τις πρόνοιες του κανονισμού για τις κατεπείγουσες διαδικασίες να τοποθετηθεί και να δώσει έως το βράδυ την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση μέσα από ψηφοφορία.

Στην νομοθετική υπηρεσία της Βουλής βρίσκεται το κείμενο της ελληνικής πρότασης

Το κείμενο αναμένεται να αναρτηθεί στον ιστοσελίδα της Βουλής, ενώ θα εκδοθεί και Ημερήσια Διάταξη, προκειμένου αύριο με την ενεργοποίηση διατάξεων του Κανονισμού για τις κατεπείγουσες διαδικασίες, η Ολομέλεια να αποφασίσει αν εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν την πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της ελληνικής πρότασης θα συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού και αιτιολογική έκθεση.

 

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το τελικό κείμενο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να αποτελέσει νόμο του κράτους. 

Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτή την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση, για να τη συζητήσει στο Eurogroup. 

Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα απαντηθούν αύριο αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.

Σε σχετικό ερώτημα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πεποίθηση της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συμβουλίου είναι ότι η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην ελληνική οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σχολίαζαν επιπλέον ότι η πρόταση της κυβέρνησης (χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι μια πρόταση που δεν έχει δυσκολίες) είναι μια πρόταση με την οποία μπορεί η κυβέρνηση να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους, γιατί εμπεριέχει χαρακτηριστικά που δίνουν τη δυνατότητα επίλυσης σειράς κομβικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Με αυτά τα δεδομένα συνεδριάζουν στις 8 το πρωί από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Γραμματεία.

Τσίπρας: Είμαι έτοιμος για συμφωνία

Αισιοδοξία ότι ίσως και αύριο-και πάντως νωρίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής- θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους εκφράζουν στο Real.gr ανώτερες κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές. 

«Είμαι έτοιμος για συμφωνία» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε στενούς του συνεργάτες που ενημέρωσε πριν τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί απόψε μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ειδοποιήθηκαν να παραμείνουν στην Αθήνα για το επόμενο τριήμερο, γεγονός που προϊδεάζει τόσο για συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, όσο και για τυχόν ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις εκτιμάται ότι θα παίξει η στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με το Μέγαρο Μαξίμου πάντως να εκτιμά ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα ανατρέψει την κυβέρνηση.

Π.Καμμένος: Σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η πρόταση

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αποχωρώντας από το κυβερνητικό συμβούλιο εμφανίστηκε βέβαιος ότι εντός των επόμενων ωρών θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες η συμφωνία. «Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση, όπως ακριβώς έχει περιγραφεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εταίρος. 

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Στη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής το κείμενο της ελληνικής πρότασης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ