• Αυτά είναι τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης

  12:07 πμ, Παρασκευή 10 Ιουλ 2015 12:07 πμ, Παρασκευή 10 Ιουλ 2015

  Σε μια διαφορετική γραμμή από την πρόταση προς τον ESM, κινείται η νέα πρόταση που εστάλη στις 10 μ.μ. στους θεσμούς και η οποία κατατέθηκε πριν από λίγο στις νομοθετικές υπηρεσίες της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί σήμερα Παρασκευή.

  Η πρόταση περιλαμβάνει επιστολή του πρωθυπουργού, το κείμενο με την βάση της πρότασης έξι - επτά σελίδων και συνοδευτικά έγγραφα.

  Η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι, τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει, έχοντας την βοήθεια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα ληφθούν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εφόσον βέβαια, υπάρξει συμφωνία.

  Ειδικότερα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες:

  - Ο ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και θέατρα, διατηρείται στο 6%.

  - Η ελληνική πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει συντελεστή ΦΠΑ 13% για τα ξενοδοχεία, το ρεύμα και όλες τις ΔΕΚΟ και αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.

  - Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάταξη των περισσότερων στο 23%. Στο 23% θα μεταταχθούν και: υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί).

  - Πιθανή θεωρείται η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ή δεν αποκλείεται αν δεν υπάρξει κατάργηση, να εφαρμοστεί κάποια αλλαγή συντελεστών.

  - Επίσης αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% από 55% σήμερα, καθώς και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28%.

  - Δεδομένη είναι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.

  -Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

  Όσον αφορά στα πρώτα μέτρα, τα οποία η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να φέρει άμεσα στο πλαίσιο οικοδόμησης μιας νέας εμπιστοσύνης, είναι τα παρακάτω:

  - Κατάργηση άμεσα των πρόωρων συντάξεων, με στόχο να βγαίνουν όλοι στα 67 έτη.

  - Στα 62 έτη θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας.

  - Θα προβλέπεται ποινή έως και 16% για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

  - Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ έως το 2018, ενώ στόχος είναι η αντικατάστασή του από ενός είδους στοχευμένο επίδομα.

  - Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 6%.

  - Για τις επικουρικές συντάξεις προβλέπεται αύξηση στο 3,5% των βασικών εισφορών.

  - Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην πρόταση, περιλαμβάνεται και ο τομέας των αποκρατικοποιήσεων, που προβλέπει την αποκρατικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ», του ΑΔΜΗΕ και πώληση του 6% που κατέχει ακόμη το δημόσιο στον ΟΤΕ. Επίσης, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, πώληση πλειοψηφικού πακέτου στον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

  Αυτά είναι και τα στοιχεία, τα οποία προκάλεσαν την αρνητική θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

  Πηγή: enikonomia.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Spiegel: Ο Ομπάμα πιέζει την Μέρκελ για συμφωνία και κούρεμα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα