Λεπτό προς λεπτό οι πολιτικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες – ΒΙΝΤΕΟ

Με «όπλα» το ισχυρό «όχι» του δημοψηφίσματος και το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Πίτερ Σπίγκελ: Πιθανή Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή

Για «πιθανή σύνοδο Κορυφής την Κυριακή» για την Ελλάδα κάνει λόγο ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ στο twitter.

«Ξαφνικά ακούω από πηγές για πιθανή Σύνοδο την Κυριακή» έγραψε στο twitter.

Στουμπ: Περιμένουμε το αίτημα της Ελλάδας στον ESM

“Hταν ένα χρήσιμο Eurogroup. Τώρα περιμένουμε το αίτημα της Ελλάδας στον ESM. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι κανονικές διαδικασίες” έγραψε στο Twitter πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

Ρέντσι: Εφικτή μια τεχνική λύση για την Ελλάδα -ΒΙΝΤΕΟ

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, εξέφρασε την αισιοδοξία του, οτι είναι εφικτή μια τεχνική λυση για την Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο οτι ανησυχεί περισσότερο για την κατάσταση της Ευρώπης. “Η Ευρώπη έτσι όπως είναι, δεν προχωράει” τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιταλός Πρωθυπουργος.

Δείτε το βίντεο του Αlpha:

Συνάντηση Ντάισελμπλουμ – Γκάμπριελ αύριο για την Ελλάδα

Στο Βερολίνο θα ταξιδέψει αύριο ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας,Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και θέματα σχετικά με την Ευρωζώνη.

Φάιμαν: Ο χρόνος πιέζει… – ΒΙΝΤΕΟ

“Το καθοριστικό είναι αν θα υπάρξουν αξιόπιστες προτάσεις που μπορούν εύκολα και γρήγορα να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ώστε να υπάρξει μια ενδιάμεση χρηματοδότηση” δήλωσε ο Βέρνερ Φάιμαν.

“Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ κάτι διότι πιέζει ο χρόνος και δεν γνωρίζω τις προτάσεις. Δεν θα ήταν σοβαρό από πλευράς μου να δείξω υπερβολική αισιοδοξία. Πάντως χρειαζόμαστε καταρχάς ένα πρόγραμμα, εφόσον αποφασιστεί το πρόγραμμα να δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια χρηματοδοτική γέφυρα” είπε ο αυστριακός καγκελάριος.

“Ο χρόνος πιέζει” τόνισε ενώ ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει  για να ανοίξουν οι τράπεζες είπε: Η ενδιάμεση χρηματοδότηση. Χωρίς τέτοια χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα”.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA

 Συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Τουσκ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής – ΦΩΤΟ

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ συνομιλούν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Δείτε τη φωτογραφία που ανέβασε στο twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η Μέρκελ σέρβιρε καφέ στον Τσίπρα – ΦΩΤΟ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τετραμερής συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε τη στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ σέρβιρεκαφέ στον Αλέξη Τσίπρα.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ – Γιούνκερ

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Έντα Κένι: Για να υπάρξει συμφωνία απαιτείται ασφάλεια, σταθερότητα και ελπίδα

«Για να υπάρξει συμφωνία απαιτείται ασφάλεια, σταθερότητα και ελπίδα» έγραψε στο twitter ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι και πρόσθεσε:

«Ο ελληνικός λαός υποφέρει από ένα τρομακτικό τραύμα».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας: “Για εμάς δεν μπορεί να είναι κάθε μέρα… αύριο”

“Για την ελληνική κυβέρνηση είναι κάθε φορά αύριο, για εμάς δεν μπορεί να είναι κάθε μέρα αύριο” δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτεπροσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

“Η Ευρώπη μπορεί να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά χρειάζονται δύο εταίροι για να συζητήσουν, να εμπιστεύονται και να κατανοούν ο ένας τον άλλον. Δεν έχει ακόμη συμβεί” τόνισε.

 Bild: Θέμα τακτικής η προφορική παρουσίαση από τον Τσακαλώτο

Την στρατηγική που ακολούθησε η ελληνική πλευρά στο σημερινό Eurogroupαποκαλύπτει η Bild, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, η Bild αναφέρει ότι ήταν θέμα τακτικής να υπάρξει μία προφορική παρουσίαση στο Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Και αυτό, σύμφωνα με την Bild, για να μην υπάρξει περίπτωση να απορριφθούν οι προτάσεις και το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής να μην υπάρχει κάτι για να συζητήσουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης.

Ο Φινλανδός Πρωθυπουργός: Είμαι πολύ απαισιόδοξος…

“Είμαι πολύ απαισιόδοξος για την κατάσταση αυτή”, δήλωσε ο Φινλανδός Πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.  Η αξιόπιστη πρόταση από την Ελλάδα “πρέπει να έρθει απόψε”, είπε.

Κυβερνητικές πηγές: Το Eurogroup είχε σκοπό να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής

«Το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής», αναφέρουν Κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν:

«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους».

«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. 

Εικόνες από τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ – Γιούνκερ

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Δείτε τη φωτογραφία από την τετραμερή συνάντηση που ανέβηκε στο λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιστροπής στο twitter.

Πολύ απαισιόδοξος δηλώνει ο Ολλανδός Πρωθυπουργός

“Είμαι πολύ απαισιόδοξος για αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.  Είμαι επίσης πολύ απαισιόδοξος για το αν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να καταλήξουμε σε προτάσεις, σε λύσεις” δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Φαίνεται τώρα σαν να έχουν βάλει στο τραπέζι τις παλιές προτάσεις, είπε ο κ. Ρούτε και σημείωσε:

“Η μοίρα της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ δεν καθορίζεται εδώ, αλλά στην Αθήνα. Η ελληνική κυβερνητική επί του παρόντος παίρνει μεγάλο ρίσκο για το συμφέρον του ελληνικού λαού”.

“Είμαι εδώ για να αγωνιστούμε για τις βασικές αρχές της νομισματικής ένωσης.  Αν οι Έλληνες δεν έρθουν σήμερα ή πολύ γρήγορα με φιλόξοξες προτάσεις τότε δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Τότε οι συνέπειες αποτελούν ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης” τόνισε ο Ρούτε.

Ο Τσίπρας συζητάει με την Μέρκελ στην τετραμερή συνάντηση – ΦΩΤΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, ο κ. Τσίπρας γύρισε προς το μέρος της Άνγκελα Μέρκελ και είχαν  μία ολιγόλεπτη συνομιλία.

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου: Ο Τσίπρας να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση – ΒΙΝΤΕΟ

“Δεν μπορώ να πω τι θα συμβεί στο μέλλον” δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

“Ο κ. Τσίπρας μας έχει πει πολλά αλλά πολλά δεν τα έχει τηρήσει” είπε ο Σαβιέ Μπετέλ και τόνισε ότι “τώρα θα πρέπει να υποβάλλει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, θα πρέπει να αποδεχτεί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ”.

“Ο χρόνος έχει τελειώσει ουσιαστικά. Πρέπει να υποβάλλουν προτάσεις που θα πρέπει να συζητήσουμε” δήλωσε. 

Δείτε το βίντεο

O Βέλγος Πρωθυπουργός: Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη απέναντι στο λαό του – ΒΙΝΤΕΟ

“Το καθήκον του πρωθυπουργού είναι να αναλάβει τις ευθύνες του να κάνει προτάσεις να δεσμευτεί και πιστεύω ότι πραγματικά θα δεσμευτεί απέναντι στους θεσμούς” δήλωσε ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίρα.

Όπως είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δεν έχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για τις προτάσεις που θα συζητηθούν, ενώ τόνισε: “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο ούτε με το μαχαίρι στο λαιμό”.

“Ένας Πρωθυπουργός πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αν δεν υπάρχει τίποτα πάνω στο τραπέζι, τότε σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι σε θέση να τιμήσει την εντολή του ελληνικού λαού για παραμονή στο ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβει αυτή τη βαριά ευθύνη απέναντι στο λαό του πρώτα και απέναντι στους υπόλοιπους”

“Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που υπάρχει μια δυσαρέσκεια, μια κόπωση από πλευράς μια κυβέρνησης που συνεχώς αναβάλει όταν υπάρχει μια κατεπείγουσα κατάσταση και δεν αναλαμβάνονται οι ευθύνες” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είπε:

“Υπάρχει μια βούληση για να υπάρξει αυτή η ενότητα για διατήρηση στη ζώνη του ευρώ όμως για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να υπάρχουν δύο: από τη μια πλευρά οι ιθύνοντες της Ε.Ε. να δηλώσουν την δέσμευσή του και από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση να προτάξει την ίδια βούληση.Προς το παρόν δεν υπάρχει αυτό”

Ολάντ: Πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα – ΒΙΝΤΕΟ

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνει αξιόπιστες προτάσεις.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα και εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει προτάσεις», τόνισε.

«Δεν μπορούμε κάθε 2 – 3 μήνες να ασχολούμαστε με την Ελλάδα» σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ ενώ υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει προοπτική για τους επόμενους μήνες μακροπρόθεσμα αλλά και κάτι πιο βραχύ.

«Κάποιες προτάσεις έχουν εκφραστεί προφορικά σε επίπεδο Eurogroup και θα πρέπει να συμπληρωθούν. Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει προτάσεις . Προς το παρόν θα έλεγα ότι δεν έχουν εκφραστεί στο σύνολό τους».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Ντε Γκίντος: Δεν υπήρξαν νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά

«Δεν υπήρξαν νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Σήμερα συζητήσαμε γενικότερα θέματα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» σημείωσε.

Τηλεδιάσκεψη του eurogroup αύριο

Tο Eurogroup θα συνεδριάσει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στην τηλεδιάσκεψη θα αξιολογηθούν οι ελληνικέςπροτάσεις που θα κατατεθούν αύριο και η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει επίσημο αίτημα για πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Βοήθειας (ESM)όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές o Πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα από την ελληνική πλευρά δεν ήταν συγκεκριμένες και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ομπάμα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέθεσε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Μέρκελ: Δεν έχουμε ακόμα τη βάση για να αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις – ΒΙΝΤΕΟ

“Περατώθηκε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα και υπήρχε ένα ιδιαίτερα σαφές όχι στο ελληνικό μνημόνιο, ένα όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα. Δεν έχουμε ακόμα τη βάση να αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις ” δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. 

“Όσο αφορά τη διαπραγμάτευση του προγράμματος στο πλαίσιο του ΕSM, εξακολουθεί να ισχύει για εμάς ότι η αλληλεγγύη  σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάληψη ευθυνών σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή ένα δούναι και λαβείν θα πρέπει να μας οδηγήσουν προς μια κατεύθυνση. Χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς όμως να υπάρξουν ανακατατάξεις και τροποιήσεις δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε” είπε η γερμανίδα καγκελάριος. 

“Σήμερα θα συζητήσουμε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε, δεν μπορούμε όμως να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα ακόμα.  Τώρα δεν πρόκειται για εβδομάδες αλλά για ελάχιστες μέρες που μας έχουν απομείνει και θα ακούσουμε σήμερα πολύ προσεκτικά τι θα μας πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός” πρόσθεσε. 

Παρών και ο Γιούνκερ στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ-Ολάντ

Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχει σε λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριοΆνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Γιούνκερ: Ο κ. Τσίπρας δεν ήρθε με κάτι διαφορετικό – ΒΙΝΤΕΟ

“Είμαι πάρα πολύ ευτυχής κάθε φορά που βλέπω τον κ. Τσίπρα , μίλησα μαζί του χθες το βράδυ και θα κάνουμε μια προσπάθεια να φτάσουμε σε μια λύση” δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

“Και πάλι δεν έχουμε κάποιο έγγραφο και αυτό εξαρτάται από τον κ. Τσίπρα ο οποίος δεν ήρθε με κάποιο καινούριο έγγραφο, με κάτι διαφορετικό.  Πρέπει να σας πω ότι του το έχουμε καταστήσει σαφές τι πρέπει να κάνει και τώρα περιμένουμε”, τόνισε.  Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ.

Ντάισελμπλουμ: Ίσως να έχουμε τις ελληνικές προτάσεις σήμερα – ΒΙΝΤΕΟ

“Ακούσαμε τον συνάδελφό μας αφού τον καλωσορίσαμε στο Eurogroup. Ακούσαμε τι θα σήμαινε το ελληνικό δημοψήφισμα για την ελληνική πλευρά”, ανέφερε οΓερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και συνέχισε:

“Ακόμα δεν υπάρχουν προτάσεις αλλά πολύ γρήγορα θα μας αποστείλει μία νέα επιστολή ζητώντας την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Κατόπιν θα παρουσιάσει προτάσεις από την ελληνική πλευρά σχετικά με το ποια θα ήταν η ουσία των ιδεών για να αποτελέσουν τη βάση μίας νέας συμφωνίας”.

“Αύριο το πρωί θα έχουμε μία τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε την επιστολή που θα περιλαμβάνει το επίσημο αίτημα για την ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και για μένα αυτή θα ήταν η αρχή της διαδικασίας”, υπογράμμισε.

“Ίσως να έχουμε τις ελληνικές προτάσεις σήμερα, αλλά δεν τις έχουμε ακόμα στα χέρια μας”, πρόσθεσε. 

“Πρώτα από όλα θα αιτηθεί από τους θεσμούς η ελληνική πλευρά βοήθεια για να καλυφθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και κατόπιν θα υπάρχει ένα ακόμα Eurogroup για να αποφασίσουμε αν επισήμως θα εκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σε ένα πιθανό πρόγραμμα”, υπογράμμισε και συνέχισε:

“Οι υπουργοί συμφώνησαν πως αν υπάρξει επιπλέον υποστήριξη του ESM θα πρέπει να υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας. Τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι βαθιά και φυσικά θα μας απασχολούν για αρκετό καιρό ακόμα. Μιλούμε για ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα”.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, απάντησε: “Είναι πολύ πρώιμο να πω κάτι τέτοιο. Πρέπει να κατανοήσετε ότι στο μυαλό του Eurogroup τα προβλήματα στην Ελλάδα πραγματικά απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις επίλυσης των προβλημάτων. Για αυτό πρέπει να ακούσουμε πρώτα την ελληνική κυβέρνηση, τι μεταρρυθμίσεις έχουν κατά νου, αν είναι πολιτικά προετοιμασμένοι να τις πραγματοποιήσουν”.

Όσο για το αν υπάρχει χρόνος, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε: “Υπάρχει ο χαρακτήρας του επείγοντος. Οι Έλληνες συνάδελφοι φυσικά το πιστεύουν, όπως και εμείς. Ξέρουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη επί του παρόντος και ξέρουμε ότι ο χρόνος μας πιέζει πάρα πολύ”. 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Οι σημειώσεις του Τσακαλώτου στο Eurogroup – ΦΩΤΟ

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσήλθε στο Eurogroup κρατώντας ένα χαρτί με χειρόγραφες σημειώσεις για τις προτάσεις της Ελλάδας.

To tweet του Φινλανδού ΥΠΟΙΚ μετά το Εurogroup

Αυτό ήταν για σήμερα, έγραψε στο Twitter o Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Oικονομικών της Φινλανδίας, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του Eurogroup.

Kυβερνητικοί κύκλοι: “Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις;”

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι στα όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει προτάσεις. «”Δεν έχουμε προτάσεις”, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας»; 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠE

Το tweet του Σουλτς για την ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο -ΦΩΤΟ

Eπιβεβαίωσε μέσω twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, την ομιλία αύριο του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο:

“Mετά από τηλεφωνική μας επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε οτι πρόκειται να έρθει αύριο το πρωί στην ολομέλεια”

Δείτε εδώ την ανάρτηση του Μάρτιν Σούλτς:

Άλλαξε ώρα η Σύνοδος Κορυφής

Με καθυστέρηση μισής ώρας θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο twitter, η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 19:30 (ώρα Ελλάδας) αντί για τις 19:00.

Ο Τσίπρας θα μιλήσει αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει αύριο στην Ολομέλεια τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 7 το απόγευμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει σήμερα στις Βρυξέλλες μια καθοριστική προσπάθεια να επιτύχει συμφωνία της τελευταίας στιγμής ώστε να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη. 

Πηγή:enikonomia.gr

Ο Τσακαλώτος άφησε το σακίδιο και πήρε τσαντάκι ταχυδρόμου – ΦΩΤΟ

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με σακίδιο στην πλάτη. Στην πρώτη του όμως παρουσία ως υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup εμφανίστηκε με ένα καφέ τσαντάκι ταχυδρόμου, το οποίο μάλιστα κρατούσε στο χέρι.

Ρέντσι: Ποια Ευρώπη θέλουμε για το μέλλον;

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναφέρθηκε και πάλι σήμερα στην ανάγκη επίλυσης της ελληνικής οικονομικής κρίσης και στην ευρύτερη πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παίρνοντας το λόγο στο Cern (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας) της Γενεύης, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Ετοιμάζομαι να μεταβώ στις Βρυξέλλες για μια πολλοστή συζήτηση σχετικά με την Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ελλάδας. Το πρόβλημα σχετίζεται με το ερώτημα: τι είδος Ευρώπη θέλουμε για το μέλλον;” Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «για να μπορέσει να οικοδομηθεί μια πολιτική, και όχι μόνον οικονομική Ευρώπη πρέπει να επιστρατεύσουν όλοι, την μέγιστη εξυπνάδα τους».

Πριν την έναρξη του Γιούρογκρουπ, παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε:

«Bρισκόμαστε εδώ με εποικοδομητικό πνεύμα για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Πολλά θα εξαρτηθούν, φυσικά, από το ποια στάση θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Εγώ ελπίζω να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα». Ο Πάντοαν, τέλος, ευχήθηκε «να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της νομισματικής ένωσης».

Το tweet του Τουσκ για τις επαφές με τον Τσίπρα – ΦΩΤΟ

“Νωρίτερα σήμερα, ήμουν σε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για να προετοιμάσουμε την αποψινή Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα”, έγραψε πριν από λίγα λεπτά στον προσωπικό του λογαρισμό στο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Δείτε εδώ την ανάρτηση του Ντόναλντ Τουσκ:

Δήλωση – σοκ από μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ

Η εισαγωγή ενός άλλου νομίσματος στην Ελλάδα είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο και μπορεί η Ευρωζώνη να έχει ένα μέλος λιγότερο στο μέλλον δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τηςΕΚΤ Ίλμαρς Ρίμσεβιτς.

Ο Ρίμσεβιτς είπε όπως μεταδίδει το Reuters, ότι η νομισματική ένωση ετοιμάζεται να ζήσει χωρίς ένα μέλος.  “Το ελληνικό έθνος υπήρξε γενναίο και ψήφισε να βρίσκεται εκτός της ευρωζώνης” σημείωσε.

“Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πως βλέπουμε ότι ένα κράτος, που δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, που δεν έχει κάνει την απαραίτητη εργασία, ενδέχεται να βρεθεί εκτός της ζώνης του ευρώ μία μέρα. Και αυτό σημαίνει ότι η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να γίνει ισχυρότερη.” 

Εικόνες μέσα από την αίθουσα του Eurogroup – ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε πλάνα μέσα από την αίθουσα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση τουEurogroup.

Λίγο πριν αρχίσει το Eurogroup, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ντομπρόφσκις: Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε πριν ξεκινήσει τοEurogroup: “Eίναι σαφές ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσες και τεράστιες προκλήσεις. Είδατε όμως ότι χάθηκε πολύς χρόνος. Τώρα λοιπόν χρειαζόμαστε μια σαφή και αξιόπιστη στρατηγική του πως η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και πως θα μπορέσει να ανακτήσει οικονομική σταθερότητα. 

Σόιμπλε: Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει η ελληνική κυβέρνηση

“Μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θέλει πρόγραμμα. Έχει κάνει ένα δημοψήφισμα το οποίο σεβόμαστε, χωρίς όμως να έχουμε πρόγραμμα”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Ντάισελμπλούμ: Περιμένουμε τις προτάσεις των Ελλήνων

«Θα ακούσω τον νέο έλληνα συνάδελφο, θα ακούσουμε τις προτάσεις τους για το πώς θα βγει η χώρα από το αδιέξοδο», είπε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποκάλυψε ότι θα έχει νωρίτερα συνάντηση κατ’ ιδίαν με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μοσκοβισί: Ένα Grexit θα ήταν μια συλλογική αποτυχία

«Περιμένουμε τις νέες προτάσεις από τον νέο έλληνα υπουργό Οικονομικών, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ένα Grexit θα ήταν μια συλλογική αποτυχία και δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση», σχολίασε ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

 

Κάζιμιρ: Περιμένουμε τις προτάσεις και βλέπουμε

Επιφυλακτικός για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ.

«Σήμερα η κατάσταση έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου μια βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχτεί στο υπέρτατο πολιτικό επίπεδο. Είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία σήμερα», ανέφερε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup

Ρέιρς: Οι Λετονοί δεν κατανοούν τον ελληνικό λαό

«Οι Λετονοί δεν κατανοούν τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Λετονίας Janis Reirs προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ότι «θα είχε δυσκολίες συνεννόησης» με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σάτζιους: Προσπαθούμε για συμφωνία

O υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας Ριμάντας Σάτζιους δήλωσε για την Ελλάδα: “Η λιθουανική κυβέρνηση προσπαθεί ώστε να επιτευχθεί κάποια συμφωνία με όλους τους εταίρους της στην Ευρωζώνη”.

 

 

Παντοάν: Αυτή η κρίση ήταν πολύ μεγάλο μάθημα

«Ερχόμαστε σε αυτή τη συνάντηση με εποικοδομητικό πνεύμα, πολλά όμως εξαρτώνται από τους Έλληνες ιθύνοντες», ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών,  Πιερ Κάρλο Παντοάν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

 

 

Γκραμένια: Πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις

O υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια δήλωσε πριν ξεκινήσει το Eurogroup: “Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γιατί είναι κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού. Το λαμβάνουμε υπόψιν μας, αλλά χρειαζόμαστε μια καινούργια βάση για να μπορέσουμε κάτι να αποφασίσουμε”.

 

Σικλούνα: Ρεαλιστικό σενάριο το Grexit

«Το σενάριο Grexit είναι ρεαλιστικό, δεν είναι απίθανο αλλά δεν είναι κάτι το ευκταίο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σέλινγκ: Δεν πρέπει να υπάρξει λύση για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ σημείωσε για την Ελλάδα: “Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν οπωσδήποτε. Περιμένουμε μια απόφαση και μια πρόταση της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι για πόσο φτάνει η ρευστότητα διότι τελείωσε το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας. Δεν έχουμε βραχυπρόθεσμα μέσα για την ρευστότητα και θα πρέπει να δουμε τι θα κάνουμε”.

ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας: Δεν εξετάζουμε το Grexit – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν εξετάζουμε το Grexit», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας,Αλεξάντερ Στουμπ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. 

 

 

 

Ο υπ. Οικονομικών της Ιρλανδίας: Δεν είμαι υπέρ ενός Grexit – ΒΙΝΤΕΟ

«Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βιώσιμο για την Ελλάδα» δήλωσε εισερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ενώ πρόσθεσε πως «ποτέ δεν ήμουν υπέρ ενός Grexit».    

 

Οι αφίξεις των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup

Λίγο πριν τις 12:25 έφτασε στο Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Στις 12:29 (Ώρα Βρυξελλών), έφτασε στο παρθενικό του Eurogroup ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χωρίς να κάνει δηλώσεις έφτασε στη συνεδρίαση του Eurogroup και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

 

Δείτε Live από την ΕΡΤ

Γιούνκερ: Σέβομαι την ψήφο – Πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit – BINTEO

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε για το ελληνικό ζήτημα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τοδημοψήφισμα, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Θα μιλήσω για το ελληνικό ζήτημα εδώ, που είναι ο χώρος της δημοκρατίας. Ο ρόλος της Κομισιόν είναι πολλές φορές αντικείμενο επικρίσεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν ειναι χάρτινος τίγρης και ο πρόεδρός του δεν είναι λακές κανενός, το κοινοβούλιο ασχολείται με τα θέματα της Ευρώπης. Καταλαβαίνω την ψήφο του ελληνικού λαού. Θα σας ρωτήσω αναλυτικά τί ερώτημα τέθηκε», είπε αρχικά ο κ. Γιούνκερ και συνέχισε:

«Προφανώς και σεβόμαστε την ψήφο του ελληνικού λαού. Θα ήθελα να κατανοήσω τι είπαν μέσω της ψήφου τους. Τους ετέθη ένα ερώτημα που δεν υφίσταται. Το ερώτημα το οποίο ετέθη στο δημοψήφισμα ήταν άσχετο. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να παρακάμψουμε τους μικρούς, ή και τους μεγάλους εγωισμούς μας στην άκρη».

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit. Υπάρχουν εκείνοι στην Ε.Ε που εκστρατεύουν ανοιχτά για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Είμαι εναντίων των απλουστευτικών λύσεων. Η Ευρώπη συνίσταται σε συμβιβασμούς. Ένας συμβιβασμός πρέπει να επιτευχτεί. Αυτή είναι η δουλειά της ευρωπαϊκής επιτροπής», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο Έθνος. Το να πεταχτεί η Ελλάδα έξω από τη νομισματική ένωση είναι κάτι που θα πρέπει να απευχόμαστε», σημείωσε ακόμα.

«Τώρα είναι στιγμή που πρέπει να γυρίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί λύση. Αυτή η λύση δεν θα βρεθεί σε μια μέρα. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε και πάλι, να δείξουμε ανεκτικότητα και κατανόηση. Είναι η στιγμή να σταματήσουμε αυτά τα ξεσπάσματα και το λέω σήμερα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είναι απαράδεκτο για την Ε.Ε να θεωρείται τρομοκράτης από την ελληνική κυβέρνηση. Μακάρι όλοι να είχαν προσπαθήσει τόσο σκληρά όσο ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής. Θα προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε τις στεντόρειες φωνές και τους ρητορικούς τόνους. Να επιδείξουμε σεβασμό στην ψήφο του ελληνικού λαού. Μου λένε ότι δεν ήταν ένα όχι προς την Ευρώπη, ή ένα όχι προς το ευρώ. Άρα το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να εξηγήσει σήμερα στις Βρυξέλλες πως μας βλέπει και πώς να απεμπλακούμε από αυτό το αδιέξοδο».

Δείτε το βίντεο:

Τι είπε ο Σκουρλέτης για τις δηλώσεις Γιούνκερ περί δημοψηφίσματος – ΒΙΝΤΕΟ

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό ζήτημα σημείωσε ότι θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να εξηγήσει την ψήφο του ελληνικού λαού από τοδημοψήφισμα της Κυριακής.

“Χρειάζεται να κατανοήσουμε τι σημαίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν σαρωτικά “όχι”, αλλά σε ένα κείμενο το οποίο δεν υφίσταται” σχολίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης απάντησε: “To “όχι” είναι φανερό τι σήμαινε. Το γνωρίζουν πολύ καλά. Πολιτική κάνουν! Θέλανε να υπάρξει το “ναι” για να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό. Αυτό δεν πέρασε. Όλα τα άλλα είναι μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής επικοινωνίας”. 

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Σουλτς: Δεν είναι αποδεκτό ένα Grexit – ΒΙΝΤΕΟ

Η αντιπαράθεση δεν είναι λύση. Ελπίζουμε να συγκεραστούν οι προτάσεις των δύο πλευρών, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτςαναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Το μπαλάκι είναι στην άλλη πλευρά, ανέφερε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε: «Υποθέτω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει προτάσεις και θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αποδεκτό ένα Grexit».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Στα αρχαία ελληνικά και λατινικά η απάντηση Γλέζου σε Σουλτς – BINTEO

Με δύο ρητά, ένα στα αρχαία ελληνικά και ένα στα λατινικά, απάντησε ο Μανώλης Γλέζος στον Μάρτιν Σουλτς, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ψευδῶς, ξένε, ζητῶν τύραννον ἐνθάδ᾽· οὐ γὰρ ἄρχεται ἑνὸς πρὸς ἀνδρὸς ἀλλ᾽ ἐλευθέρα πόλις, δῆμος δ᾽ ἀνάσσει διαδοχαῖσιν ἐν μέρει ἐνιαυσίαισιν, οὐχὶ τῷ πλούτῳ διδοὺς τὸ πλεῖστον ἀλλὰ χὠ πένης ἔχων ἴσον».

Που σημαίνει: «Ξένε, άρχισες τον λόγο σου με ένα λάθος· η πόλη αυτή δεν εξουσιάζεται από έναν άνδρα, είναι ελεύθερη, εδώ κυβερνούν οι πολλοί που εναλλάσσονται στα αξιώματα χρόνο το χρόνο· δεν δίνουν πιο πολλά στον πλούτο, και ο φτωχός έχει τα ίδια».

«Είναι», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή, «λόγια του Θησέα όταν ο Θηβαίος ζήτησε να του πει ποιος είναι τύραννος στην Αθήνα».

Όπως ανέφερε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, «επέλεξα αυτό το σημείο από τα Αρχαία Ελληνικά και θα επιλέξω ένα άλλο σημείο από τα λατινικά, που πιστεύω ότι γνωρίζει πολύ καλά ο πρόεδρος μας ο Μάρτιν Σουλτς: Ο Θωμάς ο Ακινάτης είπε: “Timeo hominem unius libri;”».

«Τα δύο αυτά κείμενα είναι η απάντησή μου και για την λετονική θητεία και για όλο το κοινοβούλιο και για σας προσωπικά, κύριε Πρόεδρε», κατέληξε ο ίδιος.

Δείτε το βίντεο:

Καμμένος: Ο ελληνικός λαός πάει στις Βρυξέλλες ομόψυχα – ΒΙΝΤΕΟ

O πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένοςμετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας δήλωσε: «Συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ευχαρίστησα την κοινοβουλευτική ομάδα, τους βουλευτές μας, για τη μάχη την οποία έδωσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα και τους ζήτησα να ευχαριστήσουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι απέδειξαν μαζί με το σύνολο του ελληνικού λαού – κατ’ αρχήν το 62% του δημοψηφίσματος – ότι οι Έλληνες δεν τρομοκρατούνται, δεν απειλούνται, δεν εκφοβίζονται.

Είναι σημαντική πολιτική νίκη της χώρας, στην οποία συμβάλλαμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στο να βρίσκεται σήμερα ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, οπλισμένος όχι μόνο με το 62% του ελληνικού λαού που ψήφισε στο δημοψήφισμα, αλλά και με τη υπογραφή όλων των κομμάτων – πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος – που στηρίζουν την ελληνική θέση, τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός, με εθνική ομοψυχία, πάει στις Βρυξέλλες και ζητά το δίκαιό του, μία λύση η οποία θα φέρει πάλι την ανάπτυξη, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε σταθερά μονοπάτια και θα αποδείξει ακόμα μία φορά ότι στις Δημοκρατίες αποφασίζουν οι λαοί και όχι τα κέντρα εξουσίας».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Η παρατήρηση ευρωβουλευτή στον Γιούνκερ για τα SMS με τον Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

Απαντώντας στην παρατήρηση ενός ευρωβουλευτή, ότι ασχολείται συνεχώς με το κινητό του, ενώ συνεδριάζουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με έντονο ύφος είπε:

«Σταματήστε τη φλυαρία αυτή ότι συνεχώς κοιτάζω το κινητό μου, διότι έχω ανταλλαγή μηνυμάτων με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κάνω τη δουλειά μου. Σταματήστε λοιπόν να φλυαρείτε ανοήτως».

Δείτε το βίντεο:   

Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

Διαβάστε το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών:

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

  • Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
  • Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
  • Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
  • Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
  • Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
  • Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.  Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.  Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».

 

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους – ΒΙΝΤΕΟ 

Μετά από συνεδρίαση που διήρκεσε επτά ώρες, ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε δηλώσεις ενώ μετά το τέλος του συμβουλίου κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεϊμαράκης: Την ευθύνη για την συμφωνία την έχει ο Πρωθυπουργός – ΒΙΝΤΕΟ

«Η ΝΔ στη μακρά ιστορική της διαδρομή έχει αποδείξει εμπράκτως ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ’ όλα. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα της ζωής των πολιτών, η ανάπτυξης της οικονομίας, η κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο Βαγγέλης ��εϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό καθώς και ότι με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε χρόνος εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.

«Οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων τουλάχιστον του δημοκρατικού τόξου να συμβάλλουμε ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται, να έχουμε την ψυχραιμία με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να παροτρύνομε την κυβέρνηση που έχει την κυρίαρχη ευθύνη να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία όπως μας υποσχέθηκε», υπογράμμισε.

Θεοδωράκης: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις εξελίξεις – ΒΙΝΤΕΟ 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρχει άμεσα μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο».

«Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι είμαστε στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να δώσουμε λύση στο αδιέξοδο του ελληνικού λαού», τόνισε και συνέχισε:

«Ο Πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που σκέφτεται να κάνει στην Ευρώπη. Κάναμε και εμείς παρατηρήσεις. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης ανήκει στον Πρωθυπουργό».

«Πρέπει να διαψεύσουμε όσους θεωρούν ότι η Ε.Ε. μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Έλληνες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις εξελίξεις», είπε.

«Δεν υπάρχουν εύκολες μέρες. Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης και τόνισε την ανάγκη «οι πολιτικοί αρχηγοί να  είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι».

«Ανεξαρτήτως τι ψήφισαν οι Έλληνες, η ερμηνεία όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, αλλά συνεννόηση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.

Παράλληλα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «λάβει υπόψη της τις μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και να δει ότι υπάρχει μία προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων».

Κουτσούμπας: Είτε μνημόνιο είτε Grexit θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού – ΒΙΝΤΕΟ

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δεν υπογράφει την κοινή ανακοίνωση ανέφερε ότι «εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και για αυτά  που βιώνει ο ελληνικός λαός μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ»

«Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή, φιλοεργατική διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε:  Έρχονται σκληρά μέτρα. Είτε συμφωνία με μνημόνιο και σκληρά μέτρα είτε Grexit θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. Το ΚΚΕ διαφωνεί με το κοινό ανακοινωθέν», συνέχισε. 

Καμμένος: Η συμφωνία είναι μονόδρομος – ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων τόνισε ότι «η συμφωνία είναι μονόδρομος», έκανε λόγο για «μία ιστορικά μέρα» και υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια μεγάλη μέρα, όπου το σύνολο των δημοκρατικών κόμματων δίνουν τη δύναμη στον πρωθυπουργό να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί εκ μέρος του συνόλου του ελληνικού λαού».

«Από δω και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση – που αποτελεί επιθυμία του συνόλου του λάου και των κόμματων – πρέπει να βρεθεί άμεσα. Η συμφωνία είναι μονόδρομος», είπε ο κ. Καμμένος.

Γεννηματά: Δεν έχει εντολή για ρήξη η κυβέρνηση – ΒΙΝΤΕΟ

«Η πρωτοβουλία για συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων δυστυχώς γίνεται στο και πέντε» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και επεσήμανε:

«Εάν η πρωτοβουλία είχε αναληφθεί νωρίτερα όπως κατ’ επανάληψη είχαμε ζητήσει, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με ευθύνη της κυβέρνησης. Η εξέρευση λύσης, η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνία που θα διασφαλίζει την ισότιμη παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στο ευρώ και η άμεση αποκατάσταση και ομαλοποίηση οικονομικής και κοινωνικής ζωής».

«Αυτή τη λυτρωτική λύση έχει την υποχρέωση να την υπηρετήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση- δεν υπάρχει χρόνος- χωρίς δεύτερες σκέψεις. Δεν έχει εντολή για ρήξη η κυβέρνηση, ο λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια» πρόσθεσε η κυρία Γεννημάτα.

 

Οι τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού και του Προέδρου κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Η μαραθώνια σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ξεκίνησε στις 10 το πρωί, ενώ κατά τη διάρκεια υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με ευρωπαίους ηγέτες και με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, γύρω στη 1 το μεσημέρι υπήρξε μικρή διακοπή του συμβουλίου προκειμένου ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Τσίπρας να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ .

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία η οποία πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του διαλείμματος του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με τον Real Fm 97.8, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πούτιν συζήτησαν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και για τους όρους ό που θέτουν οι διεθνείς πιστωτές προς τη χώρα μας προκειμένου να επέλθει οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, σύμφωνα με τον Real Fm 97,8 εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον ελληνικό λαό προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο, Τρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν σήμερα και αύριο τα 120 ευρώ από τα ATM;

Πιέσεις στο ευρώ πριν τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες

“Η νίκη του ΟΧΙ θα πρέπει να σημάνει μια νέα προσέγγιση στην κρίση της Ευρωζώνης”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ