Κόντρα Σταθάκη-Βορίδη στον “αέρα” του Realfm 97,8 για την ελληνική πρόταση

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM 97,8 σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε:

«Νομίζω ότι η ίδια η επίτευξη της συμφωνίας έχει τεράστια σημασία, διότι προφανώς θα αποδεσμεύσει τους περιορισμούς που υφίσταται η ελληνική οικονομία αυτήν την στιγμή και θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο.

Το δεύτερο σημαντικό, όμως, είναι η βιωσιμότητα της ίδιας της συμφωνίας. Δηλαδή οι όροι, με τους οποίους η συμφωνία αυτή καθ’ εαυτή θα έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, απόλυτα ασφαλή και εγγυημένο.

Αυτό είναι τεράστιας σημασίας, γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά έχει θέσει με τόσο εμφατικό τρόπο μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει μόνο το’15 – ’16, τα μέτρα και τα δημοσιονομικά δεδομένα κ.ο.κ., αλλά έχει θέσει με εμφατικό τρόπο το θέμα της αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου.

Το τρίτο και πολύ σημαντικό: Νομίζω ότι σύνθεση των μέτρων την οποία πρότεινε η κυβέρνηση, αποτρέπει τα υφεσιακά μέτρα που ήταν κατ’ εξοχήν υφεσιακά αυτά που είχαν τεθεί από την πλευρά των εταίρων και δημιουργεί ένα πολύ πιο δίκαιο και αποτελεσματικό από σκοπιά ανάπτυξης πλαίσιο για τα μέτρα και τα δεδομένα του ‘15 και του ‘16.

Η δημοσιονομική προσαρμογή που καλείται να κάνει η χώρα είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτό το οποίο ήταν οι δεσμεύσεις του μνημονίου. Τα πλεονάσματα τα οποία καλείται να παράξει η χώρα είναι πολύ μικρά 1% και 2% τα επόμενα χρόνια και αυτό καθιστά την προσαρμογή πολύ πιο εφικτή».

Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «αυτό, το οποίο ζούμε τώρα, είναι η συμφωνία που αρέσει στον κύριο Τσίπρα.

Είναι το μνημόνιο της Αριστεράς και είναι ένα μνημόνιο που έχει ιδεολογικό προσανατολισμό, διότι στην πραγματικότητα, ναι μεν προσπαθεί να πετύχει δημοσιονομικούς στόχους, αυτούς που τελικά φαίνεται ότι προσπαθεί να επιτύχει, άλλα είναι ξεκάθαρο πού προσπαθεί να το επιτύχει, “σκοτώνοντας” ουσιαστικά την ιδιωτική οικονομία.

Μην ακούω ότι με φορολογίες αυτού του τύπου, με αύξηση 3% της φορολογίας όλων των νομικών προσώπων, με έκτακτες εισφορές πάνω στις κερδοφόρες εταιρίες 12%, με συνολική φορολογία των νομικών προσώπων που θα φτάσει να ξεπερνάει στο σύνολο της μαζί με τα μερίσματα το 50-55%, με επαναφορά βαριάς έκτακτης εισφοράς στα φυσικά πρόσωπα, με αυξήσεις του ΦΠΑ σε όλα τα επίπεδα, ότι αυτό είναι και αναπτυξιακή συμφωνία.

Αυτό είναι επί τα χείρω πρώτο μνημόνιο. Είναι Γιώργος Παπανδρέου επί τα χείρω, γιατί κάνει όλη την προσαρμογή από εκεί που δεν θα έπρεπε να το κάνει».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ