Στις 3 η συνάντηση μεταξύ Γιούνκερ και Τσίπρα

Την ενταντικοποίηση των διαβουλεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, αποφάσισαν Μέρκελ, Τσίπρας και Ολάντ κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες, στις 3.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος). 

Έχοντας ως δεδομένο ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως τη λήξη της τρέχουσας παράτασης, οι τρείς ηγέτες συναντήθηκαν χτες, παρά το φημολογούμενο παρασκήνιο που ήθελε ακύρωση της εν λόγω συνάντησης, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και να επανεκκινήσουν οι προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος των δύο πλευρών. Κάτι που ως ένα βαθμό φαίνεται να επιτεύχθηκε καθώς ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ραδιόφωνο πως «βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο προσγείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο η ‘Αγγελα Μερκελ, προσερχόμενη σήμερα στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός,  με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ,αναμένεται να δώσει μια ακόμη ώθηση ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Αποχωρώντας χθες πάντως ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και υπογράμμισε πως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι είναι αναγκαία μια λύση που εξασφαλίζει ασφάλεια, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος.

Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αίτημα για εννιάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, με σαφείς και άμεσες λύσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας καθώς και εξαγορά του χρέους της Ελλάδας προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει τους μελλοντικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σκουρλέτης: Πρόθεση είναι μια διευρυμένη συμφωνία για το χρέος

Ο Γιούνκερ “τελειώνει” το Brussels Group – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ