Τι είπε ο Κασιμάτης για την προσφυγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο

Καταθέτει από το πρωί, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών, που εστιάζονται κυρίως στους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο κ.Κασιμάτης απέφυγε να αξιολογήσει αν για λόγους σκοπιμότητας οδηγήθηκε η χώρα στο ΔΝΤ από τον κ. Παπανδρέου.

«Αν ήταν εσκεμμένα ή όχι δεν μπορώ να βγάλω απόφαση δική μου. Δεν το ξέρω. Έρχομαι εδώ ως επιστήμονας», ήταν η αρχική αντίδραση του κ. Κασιμάτη.

«Στο βιβλίο σας μιλάτε ρητά για νόθευση στατιστικών στοιχείων…», ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη.

«Η νόθευση ως πραγματικό γεγονός μπορεί να ανατραπεί στο μέλλον. Όμως, με τα σημερινά στοιχεία, αν είναι αλήθεια αυτά, αποτελούν βαρύτατο ποινικό αδίκημα, από τα βαρύτερα που μπορεί να πλήξουν ένα κράτος, ένα λαό», τόνισε ο κ. Κασιμάτης και συνέχισε:

«Δεν έπρεπε, είτε με εκλογές είτε χωρίς εκλογές, να δεχτούμε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό ξέρω. Πολιτικές εκτιμήσεις δεν θα ήθελα να πω. Δεν μπορώ να εξετάσω αν το έκανε από καλή πίστη. Εκείνο που δεν υπήρχε και έπρεπε να υπάρχει, σύμφωνα με τη δημοκρατική αρχή του συντάγματος, ήταν η ενημέρωση. Δεν υπήρχε. Εξεταστέο από δω και πέρα είναι γιατί έγινε;

Προσωπικά, πολιτική άποψη δεν μπορώ διατυπώσω. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, πολιτικός, επιπέδου πρωθυπουργού να πει ότι “δεν το ήξερα” ή “έκανα λάθος εκτίμηση”. Έπρεπε να ενημερώσει σε βασικές γραμμές τον ελληνικό λαό, να δει αντιδράσεις και να έχει καλύτερες γνωμοδοτήσεις συμβούλων, νομικών και υπηρεσιών, πάνω στις αρχές δικαίου. Δεν νοείται πρωθυπουργός να πει εκ των υστέρων “σκεφτόμουν καλά για την Ελλάδα αλλά δεν το ήξερα αυτό”».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ένταση στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια- ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ