Επίθεση Κωνσταντοπούλου και νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στον Πανούση

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Πυρά κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε μετά από καταγγελία ότι η κ. Κωνσταντοπούλου δεν έδωσε άδεια στα ΜΑΤ να εισέλθουν στη Βουλή για να κάνουν χρήση της τουαλέτας.

Την ίδια ώρα, για άλλους λόγους, την απομάκρυνση Πανούση ζητούσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να καλύπτει μεν τον υπουργό της, όχι όμως επαρκώς για τον ίδιο.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενη σε ρεπορτάζ, καταγγελίες και διαρροές που αποδίδονταν σε ‘κύκλους της προέδρου’ ή ‘κύκλους της ασφάλειας της Βουλής’, διευκρίνισε πως η πρόεδρος της Βουλής και η Βουλή δεν ομιλούν μέσω ‘κύκλων’, αποδίδοντας το όλο θέμα σε επινόηση την ώρα που θα συνεδρίαζε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση της Siemens.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι μοναδική αρμόδια αστυνομική δύναμη για την ασφάλεια της Βουλής είναι η Φρουρά της, η οπλοφορία οποιουδήποτε προσώπου εντός της Βουλής απαγορεύεται, η είσοδος προσώπων στη Βουλή πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και πρόσωπα που διεκδικούν να εισέρχονται στη Βουλή χωρίς έλεγχο και οπλοφορώντας, διεκδικούν την παραβίαση των κανόνων ασφάλειας της Βουλής.

«Με αυτά τα δεδομένα (…) προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι, για πολλοστή φορά, υποδαυλίζεται με δηλώσεις του αρμοδίου Αν. Υπουργού, η εκ μέρους Αστυνομικών Δυνάμεων αμφισβήτηση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής ή της αρμοδιότητας της Φρουράς της Βουλής και τροφοδοτείται αντιπαράθεση της Αστυνομίας προς το Κοινοβούλιο ή και διαρκείς επιθέσεις προς την Πρόεδρό του», είπε.

Σχολιάζοντας μάλιστα τη δήλωση ότι «ο ένας θεσμός πρέπει να σέβεται τον άλλον», του Αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, υποστήριξε ότι «αφενός υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο, που αποτελεί πυλώνα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και μία εκ των τριών ανεξάρτητων λειτουργιών της Δημοκρατίας, αφετέρου αναβιβάζει τις αστυνομικές δυνάμεις σε ισότιμο θεσμό με τη Βουλή και εκ τρίτου, δυστυχώς, μεταφράζεται στην πράξη αλλά και μέσω της εξειδίκευσής της ως πλήρης άρνησης σεβασμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Γιάννη Πανούση από το Βόλο όπου βρέθηκε, ότι «στις δημοκρατίες ο θεσμός της Βουλής πρέπει να σέβεται τον άλλο θεσμό, την Αστυνομία», αλλά και η εκτίμησή του ότι η απόφαση της κ. Κωνσταντοπούλου υπήρξε λαθεμένη και οφείλεται σε παρεξήγηση.

«Δεν μπορεί να υποτιμάται -και άλλη φορά έχει συμβεί- η Αστυνομία και να θεωρείται παρείσακτη στο προαύλιο της Βουλής, ενώ δεν είναι παρείσακτοι άλλοι που δεν εκπροσωπούν το νόμο και την τάξη», είχε πει, προκαλώντας την απάντηση της προέδρου της Βουλής ότι ο καθένας θα πρέπει να περιορίζεται και να υπηρετεί τον θεσμικό του ρόλο στη Δημοκρατία και να μην μετατρέπεται σε αυτόκλητο αναμορφωτή του πολιτεύματος.

Κάλυψη Πανούση

Παρέμβαση στην κόντρα της προέδρου της Βουλής με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, καλύπτοντας τον Γιάννη Πανούση και υποστηρίζοντας ότι εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική.

«Είναι από κάθε άποψη άκαιρο και δεν βοηθάει καθόλου τη συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης να διατυπώνονται προσωπικές αιχμές απέναντι σε συλλογικά εφαρμοζόμενες κυβερνητικές αποφάσεις, και μάλιστα στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της Αστυνομίας, όπου η πολιτική του εκδημοκρατισμού και η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με τους πολίτες αποτελούν υποχρέωση και στοίχημα της κυβέρνησής μας», είπε ο Νίκος Βούτσης, προσθέτοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπηρετεί με όλες του τις δυνάμεις αυτή την πολιτική.

Πρόκειται ακριβώς για την στήριξη που επιθυμούσε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Πανούσης και δεν είχε λάβει κατά την άποψή του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε για ένα άλλο θέμα που τον αφορά προσωπικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει ψήφισμα που κοινοποίησε το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ζητείτο η αποπομπή του Γιάννη Πανούση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατηγορώντας τον ότι τοποθετείται υπέρ του «κεκτημένου Δένδια» και οδηγεί σε πισωγύρισμα την κυβέρνηση και το προοδευτικό και δημοκρατικό κίνημα.

Απαντώντας, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παρείχε κάλυψη στον υπουργό της κυβέρνησης, όχι όμως επαρκή κατά τον κ. Πανούση.

«Στην Αριστερά, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά θέμα αντικατάστασης του κ. Πανούση δεν απασχολεί την κυβέρνηση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκαλώντ��ς όμως τη δυσφορία του αναπληρωτή υπουργού.

Ο Γιάννης Πανούσης είπε ότι χαίρεται για τη δήλωση του κ.Σακελλαρίδη, προσθέτοντας όμως ότι «θα προτιμούσα να συμπληρωθεί με το ότι εγώ υπηρετώ την κυβερνητική πολιτική».

Όσο για τους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε με την φράση «άλλο η γνώμη τους, άλλο η γνώση μου», χαρακτηρίζοντας παράδοξο να απολογείται στην κυβέρνηση αντί να απολογείται στην αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πανούσης έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να τελειώνει η διαπραγμάτευση, με συμφωνία για παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, αφού «άλλη λύση από το να μείνουμε στην Ευρώπη και στο ευρώ δεν βλέπω», όπως είπε.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέο άρθρο στο Iskra: Πανικόβλητα τελεσίγραφα στέλνουν οι πιστωτές

Λοβέρδος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερά, είναι δήθεν Αριστερά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ