Βενιζέλος: Ο Παπανδρέου οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε “πολιτικό ευνουχισμό” – ΒΙΝΤΕΟ

«Να ζητήσει «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα, για την παραπλάνηση» κάλεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα του 10ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος, στον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι δεν είπε τίποτε καινούριο στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή και τον κάλεσε πρώτα να παρουσιάσει συμφωνία και σχέδιο, μετά να πείσει ότι έχει τη δεδηλωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ύστερα να συζητήσουν με βάση την πρότασή του για εθνική ομοψυχία.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δείχνει «αλαζονεία» και «απόλυτη αδιαφορία» για συναίνεση και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν λέει αν θα ψηφίσει ή δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. «Το ΠΑΣΟΚ απέχει από την αμήχανη αντιπολίτευση και την πρόθυμη αντιπολίτευση, που απέχει μόνο μερικά εκατοστά από τη συμβουλευτική συμπολίτευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ θα φροντίσει να λογοδοτήσει ο σημερινός Πρωθυπουργός για τα τρέχοντα και δεν θα κάνει το «ρουσφέτι» που -όπως είπε- έκανε ο κ. Τσίπρας σε διατελέσαντες πρωθυπουργούς με την εξαίρεση τους από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις θέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και παρατήρησε πως έχουν μπερδευτεί. Ο κ. Καμμένος εμφανίζεται πιο αριστερός από τον κ. Τσίπρα, «πιο αριστερά από την πρώτη φορά αριστερά». Επίσης χαρακτήρισε «καθυστερημένη προσχώρηση» στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την όποια συμφωνία υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση.

«Φίλες, φίλοι, αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Όχι από την ευθύνη μου. Όχι από τον αγώνα για τη χώρα. Όχι από τη σχέση με τους πολίτες. Όχι από τη σχέση με την Ιστορία. Η υπεράσπιση έργου και θέσεων είναι εθνικό καθήκον αλήθειας. Υπερβαίνει οποιοδήποτε κομματικό καθήκον, που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο». Με αυτά τα λόγια και εμφανώς συγκινημένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχαιρέτισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο 10ο συνέδριο του κόμματος. Οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκροτούσαν για αρκετά λεπτά, μέχρι να αποχωρήσει από τον χώρο του συνεδρίου.

Επίθεση στο Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε «πολιτικό ευνουχισμό», εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του 10ου συνεδρίου του κόμματος. Μάλιστα, οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν θερμά, όταν ανέφερε ότι στελέχη που ανέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου «μοστράρουν» σήμερα ως υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σχολίασε «η Παναρίτη τους μάρανε».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του κόμματος, επειδή η χώρα και η παράταξη βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ανέλαβε πλήρως την προσωπική ευθύνη που του αναλογεί, αλλά σημείωσε ότι πλήρωσε μεγάλο πολιτικό κόστος από την «ηθική και πολιτική καταιγίδα» της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου. Του ζητήθηκαν ευθύνες για τη δεκαετία του 1980 που ήταν στο Πανεπιστήμιο και όχι στην κυβέρνηση, για τον Κώστα Σημίτη ενώ δεν ανήκε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του, με εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ επί Γιώργου Παπανδρέου τον αντιμετώπισαν ως «αναγκαίο κακό» και εσωκομματικό του αντίπαλο.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, μεγάλο χτύπημα δέχθηκε η δημοκρατική παράταξη με την προσπάθεια ανακοπής της δυναμικής της Ελιάς στις ευρωεκλογές. Τεράστια ήταν η ζημιά και από την «αμφιθυμία» του ΠΑΣΟΚ, επειδή άλλοι εμφανίζονταν σαν «σωματοφύλακες του Μνημονίου» και άλλοι σαν «θεματοφύλακες του αυθεντικού ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε, η κρίση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ιδεολογικοπολιτική, αλλά και «κρίση ηθικής εμβληματικών προσώπων της παράταξης και κρίση προσωπικών στρατηγικών».

 

Δείτε το βίντεο

 

Διαβάστε επίσης:

Το συγκινητικό “αντίο” του Βενιζέλου – ΒΙΝΤΕΟ

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για ΕΚΑΣ και ΦΠΑ στα νησιά

Ζουράρις: Στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και αν προτείνει την προσάρτηση της Μακεδονίας στα Σκόπια – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ