Νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Επανεκκίνηση επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή, δεύτερη και κρισιμότερη μέρα του συνεδρίου του, οπότε και αναμένεται να μιλήσουν τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, που μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι τρεις, η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Στις δώδεκα το μεσημέρι αναμένεται η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία θα κλείσει οριστικά η θητεία του στην προεδρία του κόμματος. Ο ίδιος μάλιστα, προανήγγειλε σε σύντομο χαιρετισμό του χθες, ότι θα εξηγήσει αναλυτικά του λόγους για τους οποίους εγκαταλείπει τη θέση του προέδρου έναν χρόνο πριν λήξει τυπικά η θητεία του, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μιλήσει για όλους και για όλα.

Προειδοποιητικές βολές πάντως, υπήρξαν και στη χθεσινή του παρέμβαση. «Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι με την αποχώρησή μου θα βρουν το πεδίο ελεύθερο για την άλωση και την αλλοίωση του μικρού ΠΑΣΟΚ. Θα με βρουν αποφασιστικά απέναντί τους με όλο μου το βάρος, απαλλαγμένο από βάρη που δεν μου επιτρέπουν να λέω ορισμένα πράγματα», είπε, στέλνοντας πολλά μηνύματα με ακόμα περισσότερους αποδέκτες.

Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να μιλήσει για την ανάγκη μετεξέλιξης του κόμματος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον καταλύτη της δημιουργίας της ευρύτερης Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέσα από τη σύνθεση όλων των δυνάμεων από το προοδευτικό Κέντρο, την ανανεωτική Αριστερά και την πολιτική οικολογία.

Την ίδια ώρα, θα αντιταχθεί σθεναρά σε τυχόν προτάσεις για αλλαγή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί επί της διαδικασίας, εμμένοντας στην εκλογή προέδρου από τη βάση την επόμενη Κυριακή 14 Ιουνίου, ενώ διαφωνεί ακόμα και με προτάσεις για εκλογή οργάνων από το συνέδριο.

Αντίθετα, την εκλογή Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ – και όχι της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – και αναπληρωτή Γραμματέα, ή Αντιπροέδρου για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος θα προτείνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που και αυτός πάντως τάσσεται υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση.

Ο πρώην υπουργός θα μιλήσει για την ανάγκη αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, στη βάση των διαχρονικών αξιών του χώρου. Χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών του συνεδρίου, κυκλοφόρησε κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου με τις υπογραφές 41 νέων κάτω των 40 ετών, σε μία επίδειξη στήριξης και από τη νέα γενιά.

Για «ένα νέο κόμμα, μία νέα σχέση, μία νέα εμπιστοσύνη», θα μιλήσει ο Οδυσσέας Κωνσταντινοπουλος, που διεκδικεί επίσης την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος στηρίζεται κατ’ εξοχήν στη ‘νέα γενιά’ στελεχών και στοχεύει στον μετασχηματισμό της Παράταξης, με νέα συλλογικότητα. Και εκείνος τάσσεται υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση.

Τον λόγο αναμένεται να πάρει και ο Θανάσης Χειμωνάς, που έχει εκδηλώσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος και βρίσκεται ήδη σε διαδικασία συλλογής των απαιτούμενων υπογραφών συνέδρων για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του.

Τις αποφάσεις του συνεδρίου αναμένει ο Κώστας Σκανδαλίδης προκειμένου να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τις δικές του κινήσεις, ενώ τα βλέμματα στρέφονται στην ομιλία του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη που αναμένεται να λάβει χώρα περί τις οκτώμιση το βράδυ. Όλο το προηγούμενο διάστημα άλλωστε, υπήρξε θολό τοπίο γύρω από το κατά πόσον θα ενδιαφερόταν να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον θα έχουν οι αποφάσεις που θα λάβει το συνέδριο σχετικά με την εκλογή οργάνων ή όχι από το Σώμα του συνεδρίου. Τυχόν πρόταση πάντως για εκλογή και προέδρου από το Συνέδριο αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις.

Χθες πάντως, με κείμενο που κυκλοφόρησε και υπογράφεται από 52 συνέδρους μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Φλωρίδης, Νίκος Μπίστης, Νάσος Αλευράς, Κώστας Καρτάλης, Γιάννης Τούντας, Χαρά Κεφαλίδου, Κατερίνα Βαλαβάνη και Χρήστος Δρούζιας, ζητείται τροποποίηση του καταστατικού, αλλά και νέο, Ιδρυτικό Συνέδριο ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της Παράταξης από μηδενική και ισότιμη βάση μέχρι το τέλος του 2015.

 

Πηγή: real.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος προς Βαρουφάκη: Εκθέτετε και ταπεινώνετε τη χώρα – ΒΙΝΤΕΟ

Βενιζέλος: Στην Ευρώπη σας φέρονται σκανδαλωδώς καλύτερα απ’ ότι σε εμάς – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ