Τσίπρας: Κακιά στιγμή για την Ευρώπη η πρόταση των Θεσμών – ΒΙΝΤΕΟ

Ως μία «κακιά στιγμή για την Ευρώπη» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την πρόταση των θεσμών που του παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ εκ μέρος των τριών θεσμών με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν μια πρόταση που δεν αντανακλούσε όσα έχουν συζητηθεί τρεις μήνες τώρα στο Brussels Group», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Δεν μπορούσα να φανταστώ πως οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από πέντε καταστροφικά χρόνια θα μπορούσε να βρεθεί Έλληνας βουλευτής που να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση κατά 10 μονάδες στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Δυστυχώς οι προτάσεις των θεσμών είναι σαφώς μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το κοινό έδαφος που οικοδομήθηκε από τις διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους ίδιους τους εμπνευστές του», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

“Είμαστε περισσότερο παρά ποτέ κοντά σε συμφωνία”

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της προχθεσινής ημέρας, είμαστε περισσότερο παρά ποτέ κοντά σε συμφωνία».

«Είναι πλέον σαφές στην Ευρώπη και παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης και δεν στέκεται με αδιαφορία στους κανόνες που διέπουν τη Νομισματική Ένωση. Παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες αντέξαμε επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό», είπε ο Πρωθυπουργός.

Επίσης σημείωσε ότι μετά την χθεσινή απόφαση για την μεταφορά των πληρωμών των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «είναι σαφές σε όλους ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη και ότι ο χρόνος πια δεν λιγοστεύει μόνο για μας, αλλά για όλους».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν χρειαζόμαστε απλώς μία συμφωνία, αλλά μία οριστική λύση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Μία λύση που όπως είπε «θα βάζει τέλος στην αποτυχημένη πολιτική των άπιαστων πλεονασμάτων και της λιτότητας και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους».

Επίσης παρουσίασε τους έξι άξονες που αποτυπώνουν την στρατηγική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

«Πρώτον: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά και έχουν ήδη μειώσει το κόστος, τον λογαριασμό για τον ελληνικό λαό κατά 8 δισ για τον επόμενο 1,5 χρόνο.

Δεύτερον: απομείωση, αναδιάρθρωση του χρέους, λύση για το χρέος.

Τρίτον: προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού.

Τέταρτον: αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Πέμπτον: επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Έκτο: ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία» .

«Αυτοί οι έξης βασικοί άξονες είναι για μας που μπορούν να διέπουν την προοπτική μιας συμφωνίας οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

 

Αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση τόνισε ότι «αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο και αυτό σημαίνει ότι κάποιες δύσκολες παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν υπό τον όρο ότι δεν θα συνεχιστεί το θέατρο των σκιών της τελευταίας πενταετίας».

«Είμαι βέβαιος ότι κάνεις στην Ευρώπη δεν θέλει να παρατείνει την αβεβαιότητα, να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί», συνέχισε.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Σας καλώ να πείτε αν αποδέχεστε ή απορρίπτετε την προτεινόμενη συμφωνία. Ασκήσατε δριμεία κριτική γιατί δεν υπογραφούμε τη συμφωνία. Τώρα που γνωρίζετε με ακρίβεια τι μας ζητούν, να υπογράψουμε;».

«Τις επόμενες μέρες είναι βέβαιο ότι θα ακουστούν πολλά, χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Σας καλώ να στηρίξετε με ειλικρίνεια την προσπάθεια της κυβέρνησης» υπογράμμισε και διαβεβαίωσε τον ελληνικό ότι «πέρα από περήφανος πρέπει να είναι και ήσυχος».

«Περήφανος γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να λυγίσει σε παράλογες απαιτήσεις και ήσυχος γιατί θα υπερασπιστούμε με τον καλύτερο τρόπο το δικαίωμα ενός λάου να ζήσει με αξιοπρέπεια», κατέληξε.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας προς αντιπολίτευση: Να πείτε αν αποδέχεστε ή απορρίπτετε την προτεινόμενη συμφωνία – ΤΩΡΑ

Φίλης: Αδιανόητες οι αξιώσεις των δανειστών

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ