Λαφαζάνης: Κανένα περιθώριο για αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια

“Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια” τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συνεδρίασε προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη σχετικά με τη σύναψη σύμβασης με τα ΕΛΤΑ για τη μεταφορά και επίδοση των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ ΑΕ.

Τη σημασία που έχει ότι η ΔΕΗ – ένας οργανισμός όπου το Δημόσιο έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο, όπως είπε “να μην το ξεχνάμε αυτό”-, συνάπτει συμβάσεις θετικές για την ίδια την επιχείρηση, αλλά και για την ελληνική κοινωνία, επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης. Επίσης, σημείωσε ως θετικό τό ότι τον διαγωνισμό κέρδισε “με το σπαθί του”, ένας άλλος δημόσιος οργανισμός, τα ΕΛΤΑ.

Εξάλλου, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι “πρέπει να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος, που είναι δυσβάσταχτο για την ελληνική οικονομία” και σημείωσε ότι υπάρχει επενδυτική κινητικότητα στον τομέα της ενέργειας

Επιπλέον, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε ότι “η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται” και ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να δουλέψει καλύτερα προς όφελος των καταναλωτών. Επίσης, όπως σημείωσε “δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ μέσω του ΦΠΑ”. Όπως επισήμανε τυχόν συμφωνία που θα κάνει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και δεν θα επιφέρει νέα βάρη στους πολίτες. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την μονάδα της Πτολεμαϊδας, καθώς είναι απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Κατανοούμε, σημείωσε, τις αντιδράσεις αλλά παίρνουμε υπ’ όψιν και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, και κάνουμε προσπάθεια για μείωση του κόστους, κάτι που δεν είναι εύκολο λόγω των συμβάσεων που υπάρχουν.

Σχετικά με το θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης αφού ανέφερε ότι η ΔΕΗ στέλνει 46 εκατ. λογαριασμούς ετησίως και 250.000 ημερησίως, σημείωσε ότι όταν έληξε η προηγούμενη σύμβαση, η επιχείρηση κινήθηκε για την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού. Όπως είπε σε αυτόν έλαβαν μέρος δύο εταιρίες, τα ΕΛΤΑ και η ACS και η επιλογή των ΕΛΤΑ έγινε σύμφωνα με τις διαδικασίες και το νόμο, η δε απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ ήταν ομόφωνη.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η προσφορά της ACS απορρίφθηκε καθώς, όπως είπε “δεν αποδέχτηκε ανεπιφύλακτα τους όρους της διακήρυξης”. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η ACS δεν μπορούσε να δεσμευτεί ότι η επίδοση του λογαριασμού στον παραλήπτη θα γινόταν σε τρεις μέρες, και, επίσης, δεν μπορούσε να δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει αμέσως την διεκπεραίωση του έργου.

Με αφορμή πολλές αναφορές και από τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με το αν υπάρχει δυνατότητα μείωσης του κόστους αποστολής των λογαριασμών, και το ενδεχόμενο αυτό να επιτευχθεί με τον “ηλεκτρονικό λογαριασμό”, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε ότι προωθείται και το σύστημα των ηλεκτρονικών λογαριασμών.

Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, ανέφερε ότι η εταιρεία και γενικότερα η ηλεκτρική ενέργεια είναι φιλική στο περιβάλλον, και σημείωσε ότι αν η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν πιο διαδεδομένη σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το όφελος θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι χρειάζεται μεσοπρόθεσμα μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγόμενα καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και υιοθέτηση ενεργειακού μίγματος με έμφαση στους λιγνίτες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ και την πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι η ΔΕΗ δεν κόβει το ρεύμα με τον δεύτερο απλήρωτο λογαριασμό (όπως είπε ότι συμβαίνει με τις ιδιωτικές εταιρίες) αλλά, όπως είπε, ορισμένοι συστηματικά δεν πληρώνουν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά “δεν μπορεί να μην πληρώνει η Ρόδος και να πληρώνει η Φλώρινα”. Για το θέμα αυτό, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση και η ΔΕΗ θα εξετάσει πως μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο καλά, για να συμπληρώσει ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, γιατί αυτός είναι ο βασικός λόγος που προκαλεί το πρόβλημα.

 

Διαβάστε επίσης:

Τρέχουν οι πολιτικές εξελίξεις – Πληροφορίες για κυβερνητικό συμβούλιο

Σκουρλέτης: Ακήρυχτος πόλεμος η διαπραγμάτευση

Το χρονικό της συνάντησης Γιούνκερ-Τσίπρα- Όλες οι αντιδράσεις- ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ