Τσίπρας: Η πρόταση της ελληνικής πλευράς παραμένει η μόνη ρεαλιστική – ΒΙΝΤΕΟ

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές επιβεβαίωσε η συνάντηση που έγινε χθες στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Γιερούν Ντάισελμπλουμ.

Και παρά την προσπάθεια όλων να εξωραΐσουν τα πράγματα στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η πολυαναμενόμενη συμφωνία πήρε ακόμη μια αναστολή για ένα αόριστο μέλλον.

Για συνέχιση των συζητήσεων τις «επόμενες μέρες» έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας, τον ίδιο ασαφή χρονικό ορίζοντα επιστράτευσε και ο Ντάισελμπουμ, ενώ η Κομισιόν στην λακωνική ανακοίνωση της κάνει λόγο για νέα συνάντηση, χωρίς ωστόσο να ορίζει το πότε και «εντατική δουλειά» που θα πρέπει να συνεχιστεί.

Επί της ουσίας οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν αυτά που τους χωρίζουν και είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Τσίπρα από τη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, πως «η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», ενώ έκανε λόγο και για τον «μόνο κοινό τόπο» καθιστώντας έτσι σαφές, πως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει και άλλες υποχωρήσεις, ώστε να βρεθούν συγκλίσεις με τις προτάσεις των δανειστών.

Η θετική εξέλιξη για την Αθήνα ήταν το γεγονός ότι οι δανειστές συζητούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία ως προς το ύψος τους. «Θέλω να κρατήσω, ως βάση συζήτησης, τα χαμηλά, τα χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα, πλεονάσματα», είπε ο Πρωθυπουργός.

Εκεί ωστόσο εξαντλούνται οι συγκλίσεις, τα μέτρα, τα οποία ζητούν οι δανειστές για να παραχωρήσουν τα χαμηλότερα πλεονάσματα παραβιάζουν βαθιά τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, που όπως είπε «δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης».

Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ακόμα πιο δύσκολα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση των δανειστών, όπως την μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ και της «μικρής ΔΕΗ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, το «καρότο» που τα συνοδεύει όλα αυτά είναι η υπόσχεση για διευθέτηση του χρέους, όταν τα μέτρα ψηφιστούν από τη βουλή και αρχίσουν να εφαρμόζονται.

Η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από την πρόταση των δανειστών, ωστόσο κυβερνητικές πηγές παραδέχονταν, πως είναι πολύ δύσκολο πια να γεφυρωθεί η απόσταση και ότι στην ουσία οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Είναι σημαντικό, πως αυτή η διαπίστωση γίνεται δύο μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης του Ιουνίου στο ΔΝΤ, ύψους 300 εκ. ευρώ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Φίλης υπενθύμισε χθες, ότι αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης πως δεν θα καταβάλει τη δόση, αν δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας.

Ωστόσο ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μην υπάρχει ανησυχία για τη δόση, και προσπάθησε να διατηρήσει την προοπτική επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».

Διαπίστωσε επίσης ότι «από την πλευρά της Κομισιόν υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική», κάνοντας ένα διαχωρισμό από τον κ. Ντάισελμπλουμ, την παρουσία του οποίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν επιθυμούσε η ελληνική πλευρά σε αυτή τη συνάντηση.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Μητρόπουλος: Δεν περνάνε αυτά τα μέτρα- ΒΙΝΤΕΟ

Κυβερνητικές πηγές: Το προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών δεν αποτελεί βάση συζήτησης

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ