Ένταση στη δίκη Τσοχατζόπουλου με Άκη – Ζήγρα και πολιτική αγωγή

Της Άννας Κανδύλη

Έντονα αντέδρασε ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια της δίκης του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενόσω εξεταζόταν ως μάρτυρας ο πρώην αρχηγός  ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Κύριε μάρτυρα. Ποιος αποφασίζει για τις προμήθειες εξοπλιστικού που έχουν εγκριθεί πιο πριν από το ΚΥΣΕΑ, από μια άλλη διαδικασία; Δεν είναι διαδικασίες αυθαίρετες, είναι δεσμευτικές. Γιατί μας είπανε ότι υπήρξε σπατάλη… Εσείς γνωρίζετε πέραν όσων αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ. Μα δεν μπορεί να αγοράσει το ΚΥΣΕΑ τίποτα εκτός του εγκεκριμένου προγράμματος.

Μ. Παραγιουδάκης: Δεν γνώριζω για σπατάλες. Γνωρίζω όμως το ΕΜΠΑΕ (Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των εξοπλισμών). Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου ούτε σπατάλη.

Α. Τσοχατζόπουλος: Συμφωνείτε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων είναι δεσμευτικό;

Πρόεδρος: Πηγαίνετε..

Α. Τσοχατζόπουλος: Γιατί το κάνετε αυτό κυρία μου; Με διακόπτετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, δεν με αφήνετε να μιλήσω. Παρακαλώ τι τρόπος είναι αυτός; Γιατί δεν με αφήνετε να μιλήσω.

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ.

Α. Τσοχατζόπουλος: Μπράβο κυρία Πρόεδρε, συγχαρητήρια. Που είμαστε;

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την εξέταση του κ. Μανούσου Παραγιουδάκης ενώ παρούσα στο δικαστήριο είναι και η Βίκυ Σταμάτη που περιμένει την απόφαση των δικαστών επί της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής της που έχει καταθέσει.

Όπως ανακοίνωσε πάντως η πρόεδρος, σήμερα το δικαστήριο θα αποφασίσει για το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινή που υπέβαλλε ο Γ. Σαχπατζίδης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη.

Λ. Κοτσαλής: Ποιος ο λόγος που τα υποβρύχια παραγγελθήκαν και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί;

Μ. Παραγιουδάκης: Δεν το γνωρίζω, γνωρίζω ότι ήταν εκ των καλυτέρων υποβρυχίων. Ο τύπος αυτός των υποβρυχίων (214) ήταν τα καλύτερα. Δεν είχα λόγο στην επιλογή, η απόφαση αυτή άνηκε στον υπουργό.

Λ. Κοσταλής: Σε ποια κατάσταση παρέδωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Άκης Τσοχατζόπουλος;

Μ. Παραγιουδάκης: Η κατάσταση ήταν πολύ καλή, βεβαίως πάντα υπήρχαν ανάγκες.

Λ. Κοτσαλής: Αρχιτέκτων αυτής της πολιτικής εθνικής άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος;

Μ. Παραγιουδάκης: Ναι, ήταν ο κ. Τσοχατζόπουλος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας που ήταν. Μετά ήταν ο κ. Παπαντωνίου …

Λ. Κοτσαλής: Είχατε ακούσει για έκνομη δράση του πρώην υπουργού;

Μ. Παραγιουδάκης: Όχι δεν είχα ακούσει. Εξηγώ όμως ότι από τον όρκο μας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον πολιτικό προϊστάμενο. Αν άκουγα κάτι, που δεν άκουσα, θα το έλεγα ευθαρσώς στον υπουργό. Θα του έλεγα: “υπουργέ, ακούγεται αυτό το πράγμα”…

Στο δικαστήριο σημειώθηκε ένταση με αφορμή την επίδικη σύμβαση για τα υποβρύχια. Την ώρα που ο κ. Παραγιουδάκης απαντούσε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αν σήμερα η Ελλάδα έχει παραλάβει όλα τα υποβρύχια, συνήγοροι πολιτικής αγωγής (εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο) παρενέβησαν για να υποστηρίξουν ότι οι συμβάσεις του Τσοχατζόπουλου είναι αυτές που έφεραν το αποτέλεσμα της μη παραλαβής των υποβρυχίων.

Τότε ο Άκης Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος προς συνηγόρους πολιτικής αγωγής, είπε: «Είστε συκοφάντες, ψεύτες, άσχετοι, είστε σε διατεταγμένοι υπηρεσία. Είναι προσβολή, δεν έχετε το δικαίωμα, είναι ύβρεις αυτά που λέτε είναι συκοφαντίες και λάσπη».

Πολιτική Αγωγή:  Σιγά μην είναι συκοφαντία και λάσπη η αλήθεια

Άκης Τσοχατζόπουλος: Πρακτοράκι, πράκτορες. Αυτά είναι χυδαίες και απαράδεκτες ύβρεις.

Πολιτική Αγωγή: Έχουμε φάει τη ζωή μας αυτές τις συμβάσεις.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Να τελειώνει η υπόθεση, να πάμε στα δικαστήρια, θα σας κάνω αγωγή. Οι συμβάσεις ήταν άψογες, οι καλύτερες.

Νίκος Ζήγρας προς Άκη Τσοχατζόπουλο: Ομολόγησε να τελειώνουμε.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Κύριε εσύ είσαι άρρωστος. 

Στ. Γκαρίπης (υπεράσπιση Ζήγρα): Έχετε δει ποτέ τον κ. Ζήγρα; Είχατε ακούσει ότι έκανε ποτέ κάποια προσπάθεια να αγοράσει κάποιο πρόγραμμα;

Μ. Παραγιουδάκης: Όχι δεν τον γνωρίζω δεν τον είδα ποτέ. Τον υπουργό μου ήξερα…

Στ. Γκαρίπης: Είδατε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα του κ. Τσοχατζόπουλου με τον κ. Σμπώκο;

Μ. Παραγιουδάκης: Είναι δυνατόν να παρακολουθώ τον πολιτικό μου προϊστάμενο, αυτά είναι παρόμοια χούντας… Αν είναι δυνατόν να τον παρακολουθώ. Αν όμως παρουσιαστεί κάτι και είναι ξεκάθαρα τότε θα εμφανιστούμε και θα του το πούμε. αλλιώς θα παραιτηθούμε.

Ακόμη, στην κατάθεσή του ο Μ. Παραγιουδάκης ανέφερε:

– Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έκανε μια εισήγηση που είχε στηριχθεί σε σοβαρά στοιχεία. Όλοι υπογράψαμε. Κατά τεκμήριο πιστεύαμε ότι δεν μπορούσε να γίνει δωροδοκία.

– Ως το επίπεδο των αρχηγών δεν βλέπω ότι ήταν δυνατόν η δωροδοκία από εκεί και πάνω δεν γνωρίζω.

– Τα Tor – m τεχνικά ήταν το καλύτερο αντιαεροπορικό για να ρίχνει κάτω τα F-16 των Τούρκων, οι Ρώσοι τα είχαν φτιάξει για τους Αμερικάνους

-Δεν φοβόμασταν τους Τούρκους, κάναμε πολλές ασκήσεις. Ο Τσοχατζόπουλος είχε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Διαβάστε επίσης:

Πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Είχαμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τσοχατζόπουλο

Η Βίκυ Σταμάτη έδωσε ένα κόκκινο γεράνι στον Τσοχατζόπουλο

Ζήγρας: Άκη δώσε τα ονόματα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ