Πρόταση νόμου από το ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών

Το ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, στο Twitter. Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος έγραψε:

«Μόλις υπογράψαμε πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών. Αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία αν ψηφιστεί από 200 ισχύει αμέσως. Μακάρι να συγκεντρώσει συναίνεση περισσοτέρων κομμάτων η πρότασή μας αυτή».

 

 

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, την οποία υπογράφει και ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρεται ότι “το ισχύον εκλογικό σύστημα πάσχει πολλαπλά από συνταγματικής άποψης”, διότι, όπως τονίζεται, “καθιερώνει ένα ιδιόρρυθμο μικτό εκλογικό σύστημα, με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμά του την πριμοδότηση με το bonus 50 επιπλέον εδρών στο αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, ενώ δεν καθορίζει ως προϋπόθεση την επίτευξη ελάχιστου εκλογικού ποσοστού”.

Στην αιτιολογική έκθεση, υποστηρίζεται, ακόμη, ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα “καθιερώνει ένα δυσανάλογο bonus 50 επιπλέον εδρών, το οποίο διαστρεβλώνει πλήρως την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου και αναιρεί κάθε ιδέα εκλογικής δικαιοσύνης και την αρχή της αντιπροσώπευσης στο επίπεδο των επί μέρους εκλογικών περιφερειών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση των τετραεδρικών εκλογικών περιφερειών, όπου είναι πολύ πιθανό το πρώτο κόμμα, ακόμη και με ένα ποσοστό γύρω στο 30%, να κερδίσει όλες τις έδρες που αντιστοιχούν στις περιφέρειες αυτές”. Τονίζεται, επίσης, ότι “με την δυσμενή ρύθμιση σε βάρος των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων”.

“Το ισχύον εκλογικό σύστημα θεσπίστηκε με την προοπτική της εξασφάλισης ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων. Ο μετασχηματισμός από το 2012 και μετά του κομματικού συστήματος από δικομματικό σε πολυκομματικό και το χαμηλό ή πάντως όχι πολύ υψηλό ποσοστό του πρώτου κόμματος στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, (18,85% στις εκλογές του Μαΐου 2012, 29,66% στις εκλογές του Ιουνίου 2012, 36,34% στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015), κατέστησε πλέον το bonus, όχι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και απρόσφορο για τον σκοπό που θεσπίστηκε, δηλαδή την απόκτηση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας”, επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης.

Τονίζεται, τέλος, ότι “υπό τα νέα δεδομένα του κομματικού συστήματος, η τεχνητή υπεραντιπροσώπευση του πρώτου κόμματος χρησιμεύει απλώς στο να καταστήσει δεσπόζουσα τη θέση του κόμματος αυτού στις διαδικασίες για τον σχηματισμό Κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως, ο στόχος αυτός, δηλαδή η διευκόλυνση του σχηματισμού Κυβερνήσεων συνασπισμού, εξυπηρετείται καλύτερα από το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο διασφαλίζει επί πλέον και τη σχετική ομοιογένεια των κυβερνήσεων συνασπισμού, άρα και την κυβερνητική σταθερότητα”.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι αιχμές του Λοβέρδου για Τσίπρα-Παναρίτη – ΒΙΝΤΕΟ

Χαμογελαστός αποχώρησε ο Τσίπρας από το υπ. Παιδείας – ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης: Δεν υπάρχουν τελεσίγραφα- ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ