Παπαδημούλης για συμφωνία: Αν χαθεί η δεδηλωμένη να πάρει μέτρα ο Τσίπρας

Την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση οδεύει προς ολοκλήρωση διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι ακόμα και στην περίπτωση που η συμφωνία περάσει με ψήφους βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες. «Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να προκαλέσει εκλογές. Τέτοιο θέμα μπορεί να εγερθεί αν φέρει η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός, με την έγκριση του κόμματος, μία συμφωνία και δεν εξασφαλιστεί η δεδηλωμένη κυβερνητική πλειοψηφία στην υποστήριξή της. Σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμα κι αν περάσει η συμφωνία με ψήφους βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη γνώμη μου, ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αίσθηση που έχω είναι ότι κορυφώνεται η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Απομένουν διαφορές, υπάρχουν ισχυρές συγκλίσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα και οι διαφορές που παραμένουν, σε κεφάλαια που είναι γνωστά και ανακοινωμένα από τον πρωθυπουργό, επανειλημμένα, είναι γεφυρώσιμες. Είναι υπερβάσιμες, αρκεί όλες οι πλευρές να δείξουν αυτήν τη διάθεση έμπρακτα και όχι μόνο ρητορικά. Και για να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας, χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι πολιτικοί ηγέτες στο κορυφαίο επίπεδο. Δεν είναι δυνατόν να γεφυρωθούν μόνο με δουλειά τεχνοκρατών» ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται εντατικοποίηση, σχετική ευελιξία και εξυπνάδα, ενώ εκτίμησε ότι κανείς δεν θα αναλάβει το κόστος μίας τεράστιας ζημιάς για μία διαφορά ενός ή ενάμισι δισ..

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι ηγεσίες, η κορυφή όλων των πλευρών, επιθυμούν τη συμφωνία. «Η αίσθηση που έχω είναι ότι οι ηγεσίες, η κορυφή όλων των πλευρών, επιθυμούν τη συμφωνία γιατί έχουν μετρήσει το κόστος της μη συμφωνίας. Τη συμφωνία αυτή τη θέλει η κυβέρνηση, ο Τσίπρας που ηγείται της διαπραγμάτευσης και την έχει πάρει πάνω του, τη θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το βασικό κυβερνητικό κόμμα, με τους όρους που έχει εγκρίνει η Κεντρική μας Επιτροπή. Και το κυριότερο είναι ότι τη θέλει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά. «Μία συμφωνία, όμως, που να είναι βιώσιμη και ρεαλιστική, που να επιτρέψει στην Ελλάδα- με δική μας σκληρή προσπάθεια και δουλειά κι όχι μπαίνοντας στον αυτόματο πιλότο- να βγει από αυτό το τούνελ και να αναπτυχθεί η οικονομία της, κάνοντας μεγάλες αλλαγές. Για να μπορέσει, όμως, να κάνει αυτές τις αλλαγές η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους 44 μήνες της θητείας της, πρέπει τώρα να περάσει τον κάβο» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Κουμουτσάκος: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο αποτυχίας στη διαπραγμάτευση

Στρατούλης: Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στο Brussels Group

Ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τη συμφωνία, λέει ο Παππάς – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ