Στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου- ΦΩΤΟ

Την ιστορική ευκαιρία να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι δικοινοτικές συνομιλίες, που ήδη ξεκίνησαν, στην Κύπρο, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι από την Τουρκοκυπριακή πλευρά και από την πλευρά της Τουρκίας θα υπάρξει ειλικρίνεια, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με Αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (Αmerican Hellenic Institute) στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ειλικρίνεια, η οποία σημαίνει πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, πλήρη σεβασμό των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας και επιπλέον σεβασμό του γεγονότος ότι η Κύπρος πρέπει να έχει την οντότητα την κρατική που θα της επιτρέψει να παραμείνει και να βαδίσει χωρίς κανενός είδους εμπόδια εντός ΕΕ και εντός Ευρωζώνης. Η Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή, θα πρέπει να παραμείνει πάντα ένα Κράτος, το οποίο θα βαδίσει εντός ΕΕ και Ευρωζώνης» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κάλεσε τα μέλη του Ινστιτούτου να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θέλω να αναγνωρίσω δημόσια τον ρόλο του Ινστιτούτου όλα αυτά τα χρόνια. Ένας κορυφαίος ρόλος, δεδομένου ότι το κύρος του Ινστιτούτου και η δυνατότητα παρέμβασης, όχι μόνο μέσω της ομογένειας αλλά και ευθέως στους Πολιτειακούς θεσμούς των ΗΠΑ μπορούν να δώσουν την ευκαιρία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε δυο επίπεδα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, κάλεσε τα μέλη του Ινστιτούτου να συμβάλουν «στην αναγκαία έξοδο της χώρας από αυτή την βαθιά κρίση που μαστίζει τον τόπο και τον ελληνικό λαό».

«Σε αυτά τα δυο σημεία,(δηλ,Κυπριακό και Οικονομία) η παρέμβασή σας μπορεί να είναι καταλυτική και σας συγχαίρω για ό,τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Και είμαστε υπερήφανοι για το έργο σας» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Νίκ Λαριγκάκης (Νick Larigakis), αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, υπογράμμισε ότι ο βασικός ρόλος του Ινστιτούτου είναι η προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Αμερικής και Αμερικής -Κύπρου και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι το ΑΗΙ ασχολείται κυρίως με τα εθνικά θέματα, ασχολείται και με τα οικονομικά ζητήματα.

 

«Έχουμε συζητήσει τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με άλλους, ορισμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην Οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ» ανέφερε ο κ.Λαριγκάκης και πρόσθεσε ότι κατά τις επαφές τους τα τελευταία πέντε χρόνια, στην Ουάσινγκτον και ειδικότερα σε Λευκό Οίκο, Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Κογκρέσο έχουν διαπιστώσει μεγάλο ενδιαφέρον από την αμερικανική πλευρά για βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως με το ΔΝΤ και με άλλες υπηρεσίες της ΕΕ, την λεγόμενη Τρόικα.

«Όσον αφορά στα εθνικά θέματα εκεί έχουμε δουλειά ακόμα να κάνουμε» παρατήρησε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου και συνέχισε λέγοντας « Εμείς από την πλευρά μας τα βάζουμε μπροστά τα θέματα αυτά, τα προωθούμε, τονίζοντας πάντοτε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την σταθερότητα και την ειρήνη».

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι είναι οι σημαντικότερες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή. « Οι Αμερικανοί το γνωρίζουν αυτό, αλλά οφείλουμε να τους το υπενθυμίζουμε συνεχώς και αυτό κάνει το Ινστιτούτο» συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Λαριγκάκης προσέφερε στον κ. Παυλόπουλο ένα «μικρό» όπως το χαρακτήρισε, αναμνηστικό με το σύμβολο του United States House of Representatives.

Για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι «δεν είναι μικρό. Συμβολίζει πολλά. Σημασία έχει ότι εδώ συμπυκνώνεται η αγάπη σας και η συμβολή σας όλα αυτά τα χρόνια και αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία του Ευγένιου Ρωσσίδη. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προσωπικότητες εκείνες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα για να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τον Ελληνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στις ΗΠΑ» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η καλλονή που εντυπωσίασε με το μίνι και τις γόβες στο Προεδρικό – ΦΩΤΟ

Τους βετεράνους του μπάσκετ υποδέχθηκε ο Παυλόπουλος – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ