Σακελλαρίδης: Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως ξεκαθάρισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη γενική γραμματεία Τύπου.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με την μη πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο.

«Κινούμαστε στο πλαίσιο να ανταποκρινόμαστε σε αυτού του είδους υποχρεώσεις της χώρας», είπε ο κ. Σακελλαρίδης και διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων τον Μάιο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επέλθει σύντομα μια συμφωνία, αμοιβαία επωφελής, εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού που υφίσταται.

«Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό», ομολόγησε και προσέθεσε πως η κυβέρνηση πιστεύει «ότι οι συνθήκες έχουν οδηγήσει σε μια ωρίμανση των καταστάσεων ώστε να επέλθει συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου η αρχές Ιουνίου».

Ακόμη, σημείωσε πως η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup όταν έχουν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις οι ώριμες συνθήκες κάτι που, όπως αποκάλυψε, «θα γίνει σύντομα».

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη περί capital control, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε κατηγορηματικά ότι τέτοια σενάρια είναι εντελώς ανυπόστατα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πιθανότητα capital control ή άλλης εξέλιξης στο τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει».

Ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση επιζητά μια ενιαία συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει το χρηματοδοτικό ζήτημα, τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ένα επενδυτικό αναπτυξιακό πακέτο και όχι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Για το εάν η 5η Ιουνίου αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει καταληκτικές ημερομηνίες, ούτε τελεσίγραφα και δεν κάνει εκβιασμούς ενώ αποκάλυψε πως «σε σχέση με το ύψος των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων με τους θεσμούς».

Σχετικά με τον ΦΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση έχει προτείνει την υπαγωγή των τροφίμων στον συντελεστή του 7% και ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, ο κ. Σακελλαρίδης κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει τέτοιου είδους ενδεχόμενα.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες στηρίζουν την κυβέρνηση, απέναντι στη συμφωνία, επανέλαβε ότι η συμφωνία θα περάσει πρώτα από τον πρωθυπουργό και θα συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να μην υπάρχει θέμα με την ψήφισή της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ηχογραφούσε τη συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνοντας όπως ο υπουργός Οικονομικών σέβεται απολύτως την εμπιστευτικότητα και τη μυστικότητα των συνεδριάσεων και «χαίρει της απεριόριστης εμπιστοσύνης τόσο του πρωθυπουργού όσο και της ελληνικής κυβέρνησης».

Κατά την έναρξη του briefing ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες σταμάτησαν και θα συνεχιστούν αύριο το πρωί ενώ σήμερα, στις 5 το απόγευμα, θα συνεδριάσει η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Δείτε σε λίγο το βίντεο

Διαβάστε επίσης:

Χουντής: Δεν θα υπογράψουμε συμφωνίες μνημονιακού τύπου

Συνεδριάζει το απόγευμα η ομάδα διαπραγμάτευσης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ