Χουντής: Δεν θα υπογράψουμε συμφωνίες μνημονιακού τύπου

«Μνημονιακού τύπου συμφωνίες δεν θα υπογράψουμε» τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM, o αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Χουντής, ερωτηθείς αν μπορεί να καταλήξουμε σε μια συμφωνία χειρότερη του mail Χαρδούβελη.

«Δεν υπάρχει περίπτωση. Το δηλώσαμε απερίφραστα. Μνημονιακού τύπου συμφωνίες δεν θα υπογράψουμε. Όχι μόνο γιατί είναι εντολή του λαού να μην πάμε σε αυτά, αλλά γιατί αυτές οι πολιτικές είναι άκρως αντιευρωπαϊκές.

Δεν μπορεί μέσω Μνημονίων, μέσω αυτού του εκβιασμού, οι ευρωπαϊκοί -τουλάχιστον- θεσμοί να ζητούν πράγματα από μια χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι στις αρμοδιότητες τους.

Μιλώ για μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά. Εκεί είναι η δυσκολία η δική τους. Λένε, ‘ας τα λέει το ΔΝΤ αυτά’. Του ΔΝΤ ξέρουμε την τεχνογνωσία. Τους Ευρωπαίους δεν μπορούμε αν δεχθούμε ότι σκέφτονται με αυτά τα κριτήρια».

Ερωτηθείς αν δική του αίσθηση είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε συμφωνία ή ρήξη, ο ίδιος απάντησε:

«Αν είναι ειλικρινείς οι τοποθετήσεις, επικαλούμαι τη Ρίγα: Πρώτον, είπαν ότι χρειάζεται μια λύση. Οφείλω να σας πω μια συνεχή συζήτηση των θεσμών της Ε.Ε. με τον πρωθυπουργό. Θα είδατε τις σκηνές. Θα αναλάβουν αυτήν την ευθύνη να λύσουν με ευθύνη τους το πρόβλημα; Αν αυτό, είμαστε κοντά σε συμφωνία.

Αν όχι, και η συνεχής παραπομπή στους θεσμούς είναι υπεκφυγή… Ποιοι θεσμοί; Οι θεσμοί είναι αυτοί, οι εκπρόσωποι αυτών των θεσμών. Δεν θα το λύσει το πρόβλημα ο κ. Ντάισελμπλουμ. Έπαψε και η Ευρώπη να μιλάει επισήμως για τρόικα, υπάρχει ένας κανονισμός που το έχει ξεκαθαρίσει αυτό. Δεν μπορούν να συζητάμε για χώρες που είναι σε καθεστώς δανεισμού με μνημονιακές πολιτικές αλλά με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ίδια η χώρα. Επομένως, αν θέλουν να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, η συμφωνία είναι πολύ εύκολη.

Αλλά, εκεί πρέπει να περιλαμβάνονται πια και τα μεγάλα θέματα, χρέος και ανάπτυξη. Χρέος υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι μηχανισμός που να σε πιέζει για μέτρα που είναι έξω από τη λογική της Ε.Ε. ή τουλάχιστον στα λεγόμενά της. Αυτή η πολιτική βούληση πρέπει να αντιμετωπίζει και το θέμα της ανάπτυξης που είναι και αυτό πανευρωπαϊκό πρόβλημα, δείτε πακέτα Γιούνκερ.

Η συμφωνία θα πρέπει να είναι λύση με αυτά τα δεδομένα, σεβασμός στη Δημοκρατία, αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, όχι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις γιατί οδηγούν τα πράγματα σε ένα αδιέξοδο για όλη την Ευρώπη» .

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ