Stratfor: Το δημοψήφισμα γύρισε μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ

Αποτυχημένη «μπλόφα» χαρακτηρίζει τη συζήτηση για το δημοψήφισμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το think tank Stratfor επισημαίνοντας ότι το «όπλο» της ελληνικής κυβέρνησης γύρισε μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκρίνοντας τις περιπτώσεις Τσίπρα-Κάμερον, το Stratfor τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε την απειλή του δημοψηφίσματος σαν ένα όπλο, αλλά, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, που απείλησε με αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακάλυψε ότι είναι ένα «όπλο με την τάση να γυρίζει μπούμερανγκ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να προβάλλει την ιδέα του δημοψηφίσματος ή των πρόωρων εκλογών, προκειμένου θεωρητικά να ενδυναμώσει την κυβέρνηση κατά την επάνοδό της στις διαβουλεύσεις με το όπλο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική προκύπτει από τη στιγμή που η ελληνική κοινή γνώμη, αντί να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη στο χειρότερο σενάριο, ψηφίζει υπέρ της παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάση θυσία.

Έτσι, το όπλο της επιλογής του ελληνικού λαού, που ήταν στραμμένο προς στο Βερολίνο, γύρισε πλέον προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα είναι η Αθήνα αυτή που τρέχει να ξεφύγει.

Σύμφωνα με το Stratfor, ο Κάμερον έπαιξε με το χαρτί του δημοψηφίσματος πιστεύοντας ότι θα υπήρχαν εμπόδια, τα οποία θα απέτρεπαν την εκπλήρωση της υπόσχεσής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε πιστεύοντας ότι το κοινό θα τον ακολουθήσει. Αμφότεροι χρησιμοποίησαν το εκλογικό σώμα σαν απειλή, κι οι δύο όμως μετανιώνουν για την επιλογή τους.

Διαβάστε επίσης:

“Μαθήματα από την ελληνική κρίση” στους Πορτογάλους από τον Παπανδρέου

Ο Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν για την “τόνωση της αγοράς”

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ