Financial Times: Οι αντάρτες στον ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε ρήξη

Στην ανταρσία της σκληρής αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ αφιερώνει κεντρικό άρθρο για την Ελλάδα η εφημερίδα Financial Times, οι οποίοι καλούν δημόσια σε «ρήξη» με τους πιστωτές, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινείται πιο κοντά σε μια νέα συμφωνία διάσωσης.

Αφορμή είναι εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα και στην οποία καλούν «οι αντάρτες στο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένων  πέντε μελών του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Γιάννη Μηλιό, πρώην σκιώδη υπουργό Οικονομικών, οι οποίοι μιλούν ακόμα και για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ .

«Αποδεικνύεται πως η συµφωνία της 20ής Φλεβάρη διευκόλυνε, αντικειµενικά, αυτή την επίθεση και η «δηµιουργική ασάφεια» ευνόησε τους ισχυρούς. Η εκτίµηση πως µπορεί να οικοδοµηθεί ένα ριζοσπαστικό πρόγραµµα  αντι-λιτότητας µε την ανοχή των νεοφιλελεύθερων διευθυντηρίων της Ευρωζώνης αποδείχτηκε λάθος. Τώρα πλησιάζουµε στην κρίσιµη ώρα των αποφάσεων για την κυβέρνηση, το κόµµα ΣΥΡΙΖΑ, την κοινωνική πλειοψηφία».

Αυτά αναφέρουν στον ιστότοπο «resist, recalim, revolt,  RPROJECT» που διοργανώνει την Τρίτη 19/5 στις 7 µ.µ. στην ΕΣΗΕΑ την εκδήλωση: «Η ώρα της αλήθειας. Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές» στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζεται να διαλέξουµε ανάµεσα στην υπογραφή της διαφαινόµενης συµφωνίας λιτότητας και τη ρήξη µε τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορεί να µετατραπεί σε κόµµα λιτότητας ούτε και η κυβέρνηση να υλοποιήσει µνηµόνιο», αναφέρει το RPROJECT στον ιστότοπο του.

Και συνεχίζει «Για όλους αυτούς τους λόγους η µόνη διέξοδος είναι η επιλογή της ρήξης µε τους δανειστές. Με στάση πληρωµών των δόσεων, µέτρα περιορισµού της «ελευθερίας» φυγής κεφαλαίων, δηµόσιο έλεγχο στις τράπεζες, φορολόγηση του κεφαλαίου και των πλούσιων για την χρηµατοδότηση φιλολαϊκών µέτρων, υποστήριξη αυτής της πολιτικής µε κάθε αναγκαίο µέσο, ακόµη και µε ενδεχόµενη ρήξη µε την ΟΝΕ».

Επίσης το δημοσίευ��α εστιάζει στον Μηλιός, «έναν βετεράνο μαρξιστή οικονομολόγο», όπως τον αποκαλεί, ο οποίος σκλήρυνε την επιχειρηματολογία του ενάντια στη λιτότητα μετά την αποχώρηση του από επικεφαλής της ομάδας χάραξης οικονομικής πολικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά ακόμα και η Ζωη Κωνσταντοπούλου που ανήκει στην επικρατούσα τάση, η πρόεδρος της Βουλής, αντιδρά σε οποιαδήποτε συμβιβαστική τακτική που θα προσπερνά τις «κόκκινες γραμμές» σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Οι FT αναφέρονται και στο προσχέδιο συμφωνίας της Κομισιόν που διέρρευσε χθες, για βοήθεια περίπου 5 δισ. ευρώ  προς την Ελλάδα -3,7 δισ. άμεσα- ώστε να αποτραπεί η στάση πληρωμών για δόσεις 1,2 δισ. στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή θα εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου. Αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι υπάρχει τέτοιο κείμενο.

Δείτε επίσης:

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητούν για «Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές»

Λαπαβίτσας: Αν πάμε σε δραχμή η ανάκαμψη θα έρθει μέσα σε μήνες

Βαρουφάκης: Θέμα εβδομάδας η συμφωνία – ΒΙΝΤΕΟTelegraph: Ο Τσίπρας επιλέγει ποιους (δεν) θα πληρώσει

Financial Times: Λύση μια συνεργατική στάση πληρωμών της Ελλάδας

Κομμουνιστική τάση ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στον ανέντιμο “έντιμο συμβιβασμό”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ