Δημοσκόπηση Realnews: Έντιμο συμβιβασμό ζητά το 71,9% των πολιτών

Tου Βασίλη Σκουρή

Να δεχθεί η κυβέρνηση συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ ζητά το 71,9% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάζει η Realnews, ενώ μόλις το 21,3% καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί συμφωνία μόνο εφόσον περιέχει όλες τις προεκλογικές της θέσεις, ακόμα και αν σημαίνει ρήξη και έξοδο της χώρας από το ευρώ. 

Υπέρ του έντιμου συμβιβασμού τάσσεται το 63,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με το 33,8% να επιμένει σε συμφωνία με τις προεκλογικές θέσεις της κυβέρνησης. 

Μέτρα που δεν δέχονται οι πολίτες σε συμφωνία έντιμου συμβιβασμού είναι κατά σειρά η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά (91,7%), η μείωση μισθών (89,4%), η μείωση συντάξεων κύριων ή επικουρικών (85,8%), η μείωση του ΕΚΑΣ και μείωση των δικαιούχων του (75,2%), η παραμονή του βασικού μισθού στα σημερινά επίπεδα και όχι αύξησή του (69,4%) και η παράταση του ΕΝΦΙΑ (50,8%). 

Αντιθέτως, οι πολίτες υποστηρίζουν την κατάργηση επιδομάτων σε συγκεκριμένους φορείς του δημοσίου τομέα (63,8%), την αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (63,8%), τις αποκρατικοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις (58,6%) και την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (61,6%). 

Τι θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η απάντηση στο ερώτημα «σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χωρίς οι εταίροι να ικανοποιήσουν τις περισσότερες από τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας και επιμείνουν στην εφαρμογή μέτρων όπως η περικοπή μισθών και συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας, εσείς τι θα ψηφίζατε;». 

Σίγουρα και μάλλον παραμονή στο ευρώ και αποδοχή των μέτρων θα ψήφιζε το 49,2%, ενώ σίγουρα και μάλλον έξοδο από το ευρώ και εφαρμογή μιας άλλης οικονομικής πολιτικής εκτός ευρώ θα ψήφιζε το 39,1%.

Σίγουρα ή μάλλον παραμονή στο ευρώ και αποδοχή των μέτρων θα ψήφιζε το 31,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον ή σίγουρα έξοδο από το ευρώ και εφαρμογή μιας άλλης οικονομικής πολιτικής θα ψήφιζε το 14,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ. 

Το 74,1% των πολιτών πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν έναν έντιμο συμβιβασμό με την Αθήνα και μόλις το 20,6% ότι θα έρθουν σε πλήρη ρήξη με την κυβέρνηση. Το 85,5% θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και το 12,2% να μην παραμείνει.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες και διαβάστε αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB για τη Realnews:

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ