“Η γάτα του Ντενγκ Σιάο Πινγκ και οι “γάτοι” του ΣΥΡΙΖΑ”

Άρθρο του Ανδρέα Λοβέρδου, βουλευτή ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργού

ΕΠΕΙΤΑ από μια σειρά ψευδαισθήσεων που κατέρρευσαν, το πολιτικό σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται σε μια φράση: «Εμείς τουλάχιστον διαπραγματευόμαστε, ενώ εσείς δεχόσασταν τα πάντα».

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Διαπραγμάτευση γινόταν στα χρόνια της κρίσης. Απλώς εμείς διαπραγματευόμασταν χωρίς σόου και με καλύτερα αποτελέσματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται σε σόου με καταστροφικά αποτελέσματα.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ πρώτα ορισμένα γεγονότα: Η δική μας κυβέρνηση, τον Μάιο του 2010 απείλησε με παραίτηση, για να αποτραπεί η ιδέα της οριζόντιας σύνταξης των 580 ευρώ. Η δική μας κυβέρνηση συγκρούστηκε με την τρόικα τον Σεπτέμβριο του 2011. Με δικές μας αντιδράσεις δεν μειώθηκε περαιτέρω ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο και πριν από αυτά δεν κόπηκαν τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα.

Τα τελικά νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις (όπου με βέτο αποτρέψαμε τις ομαδικές απολύσεις) και για την προστασία των δανειοληπτών ήταν πολύ καλύτερα από αυτά που είχε προτείνει η τρόικα. Εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτές όλες τις δομές Υγείας, παρά τις συστάσεις της τρόικας για περικοπές.

Από τον Σεπτέμβριο η αξιολόγηση έμεινε ανοικτή γιατί η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαμε είχε βάλει πέντε κόκκινες γραμμές, χωρίς παράλληλα η οικονομία να καταρρεύσει.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ όμως και τα αποτελέσματα. Με τη δική μας διαπραγμάτευση, μισθοί και συντάξεις δεν κινδύνευσαν ούτε μία ημέρα την προηγούμενη 5ετία.

Το έλλειμμα 15,7% της κυβέρνησης Καραμανλή (τον οποίο τόσο εκτιμά ο κ. Τσίπρας…) έγινε πρωτογενές πλεόνασμα για δύο συνεχόμενες χρονιές.

ΕΓΙΝΕ «κούρεμα» χρέους κατά 160 δισ. και διασφαλίσαμε τη νέα ελάφρυνση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, με την απόφαση του Νοεμβρίου 2012, την οποία επικαλείται η σημερινή κυβέρνηση. Πετύχαμε θετικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, ενώ τους τελευταίους μήνες υπήρχε αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Η χώρα μετά από 7 χρόνια ύφεσης μπήκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και είχαμε προβλεπόμενη ανάπτυξη 3% για τα έτη 2015 και 2016 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ήταν όλα τέλεια, ούτε ότι θα επιστρέφαμε αμέσως στην ευημερία. Είχαμε κάνει όμως πολλά βήματα, είχαμε εμπεδώσει τη σταθερότητα στη χώρα και οι προοπτικές ήταν θετικές.

ΜΕ ΤΗ «διαπραγμάτευση» ΣΥΡΙΖΑ όλες οι προβλέψεις έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς το χειρότερο. Το δημοσιονομικό κενό από 500 εκατ. ξεπέρασε τα 5 δισ. Η ανεργία ανεβαίνει ξανά.

Ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 έχει πέσει στο μισό, ενώ στελέχη της Επιτροπής μιλάνε για στασιμότητα ή ακόμα και νέα ύφεση.

Η έλλειψη ρευστότητας έχει διαλύσει την πραγματική οικονομία. Κάθε μήνα μαζεύουν ευρώ-ευρώ για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, σε ένα βαρέλι που δεν έχει άλλον πάτο να ξύσουμε.

Ακόμα και αν τώρα καταλήξουν σε συμφωνία, η ζημιά που έχει ήδη γίνει στην οικονομία είναι τέτοια που θα απαιτηθούν νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες ανάκαμψης.

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά την ώρα που ο νέος συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας ομολογεί ότι ήταν λάθος που δεν πήραμε λεφτά με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Την οποία μάς παρουσίαζαν ως θρίαμβο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Την ώρα που ο ξένος Τύπος χλευάζει τον Βαρουφάκη για την τακτική του.

Την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός τη μία μέρα τηλεφωνεί στη Μέρκελ παρακαλώντας για χρήματα και την άλλη συντηρεί την ανασφάλεια και τη νευρικότητα μιλώντας για δημοψήφισμα.

Ο ΝΤΕΝΓΚ Σιάο Πινγκ είχε πει «δεν με νοιάζει το χρώμα της γάτας, αλλά αν πιάνει ποντίκια». Οι «γάτοι» του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πιάνουν ποντίκια, αλλά οδηγούν τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν φτιασιδώνεται με προπαγανδιστικά κλισέ.

ΠΗΓΗ: Realnews

Δείτε επίσης

Κόντρα Μάρδα-Λοβέρδου μέσω… Facebook

Τριανταφυλλίδης: Δεν θα ήθελα να δείρω τον Λοβέρδο

Boυλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζουν τον Λοβέρδο – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Λοβέρδος για την κυβέρνηση: Δημαγωγοί και υποκριτές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ