Διαπραγμάτευση φωτιά για συμφωνία με τους δανειστές

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Κορυφώνει η ελληνική πλευρά τις προσπάθειές της, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει εκταμίευση χρημάτων από την ΕΚΤ, ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας της χώρας.

Η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας στις αρχές της εβδομάδας, με ένα έκτακτο Eurogroup, στο οποίο θα διαπιστώνεται πρόοδος, προκειμένου να της επιστραφούν τα χρήματα από τα έντοκα και να εξασφαλίσει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τόσο τη δόση της 12ης Μαΐου προς το ΔΝΤ και τους τόκους προς το Ταμείο, όσο και τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Οι δανειστές, ωστόσο, αναμένουν «μεγαλύτερη πρόοδο», πιέζοντας για μέτρα που δεν θα έχουν τόσο οικονομικό όφελος στην οικονομία, όσο…πολιτικό κόστος προς την κυβέρνηση!

Επιδιώκουν, δηλαδή, μέσω της ασφυξίας της οικονομίας και της χώρας να αναγκάσουν την Αθήνα να συμβιβαστεί με την πάγια πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία έτη η ηγεσία των δανειστών, ώστε να αποδυναμωθεί η ελληνική κυβέρνηση ενόψει και της τελικής διαπραγμάτευσης του Ιουνίου.

Επιπλέον οι δανειστές δείχνουν να επιθυμούν την ενιαιοποίηση της διαπραγμάτευσης. Να αγνοηθεί, δηλαδή, η συμφωνία-γέφυρα και να υπάρχει οριστική συμφωνία στα τέλη Μαΐου, ώστε να ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, κυρίως, όμως, προκειμένου να αυξηθεί η ασφυκτική πίεση προς τη χώρα μας.

Κρίσιμη μέρα

Η σημερινή μέρα, ούτως ή άλλως, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ως προς την πορεία επίτευξης της συμφωνίας.

Εάν οι εξελίξεις είναι θετικές, θα συνέλθει στις αρχές της εβδομάδας το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, ανησυχεί ιδιαιτέρως από τις αντιδράσεις που θα προκληθούν στο εσωτερικό του κόμματος ακόμα και από έναν έντιμο συμβιβασμό, αντιδράσεις που αναμένονται μεγαλύτερες στο κόμμα και μικρότερες στη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Μηνύματα

Χθες, κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι Ν. Βούτσης, Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Π. Σκουρλέτης συμμετείχαν στη συγκέντρωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και απέστειλαν μηνύματα αποφασιστικότητας για την τήρηση των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης.

Την τήρηση των «κόκκινων γραμμών» επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επαναφέρει δημοψήφισμα

Ο Αλ. Τσίπρας, άλλωστε, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επανέφερε το θέμα του δημοψηφίσματος.

«Δεν το επιθυμούμε. Εάν όμως τα πράγματα φτάσουν σε σημείο μη βατό, τότε δικαιούμαστε να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία» είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Real.gr

Δείτε επίσης

Λαφαζάνης: Δεν θα αποδεχθούμε συμφωνία που επαναφέρει μνημόνια – ΒΙΝΤΕΟ

Bloomberg: Το αίνιγμα της χρεοκοπίας και του Grexit

Δύσκολες συζητήσεις στο Brussels Group

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ