• Παυλόπουλος στο Spiegel: Δεν διανοούμαι έξοδο από το ευρώ

  11:57 πμ, Δευτέρα 27 Απρ 2015 11:57 πμ, Δευτέρα 27 Απρ 2015

  Συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, με τον τίτλο «Ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπόσχεται την αποπληρωμή όλων των χρεών».

  Ένα μέρος του προγράμματος λιτότητας «δεν προήγαγε καθόλου την οικονομική ανάπτυξη, αλλά οδήγησε την ελληνική οικονομία σε μια υφεσιακή πορεία», εκτίμησε ο κ. Παυλόπουλος.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα αγωνίστηκε πολύ τη δεκαετία του 1970 για να γίνει μέρος της Ευρώπη», ενώ επισήμανε ότι δεν μπορεί να φανταστεί «μια Ελλάδα εκτός Ευρώπης».

  Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Ένα Grexit δεν μου περνά καν από το μυαλό», υπογράμμισε ο Έλληνας πρόεδρος μιλώντας στο Spiegel.

  Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. «Θα αποπληρώσουμε τα δάνειά μας μέχρι το τελευταίο ευρώ», είπε. Επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να επιλυθεί και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας βρίσκονται «κοντά στον στόχο τους».

  Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο κ. Παυλόπουλος υιοθέτησε έναν πιο διαλλακτικό τόνο μιλώντας στο Spiegel Online.

  «Πιστεύω ότι επιθυμούν μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανοποιημένη Ευρώπη», σχολίασε ο Έλληνας πρόεδρος σχετικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

  Για τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι είχαν «μια πολύ καλή σχέση» όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εσωτερικών.

  Ο Έλληνας πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι θα ήθελε να συνομιλεί ανοικτά με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ. «Θα ήθελα να μεταβώ το συντομότερο δυνατό στη Γερμανία», είπε.

  Εκεί ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο κ. Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα πέρυσι είχε ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Γερμανοί ναζί στη χώρα, όμως δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με το ενδεχόμενο καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων.

  Οι δηλώσεις του κ. Γκάουκ ήταν πολύ σημαντικές, εκτίμησε ο Έλληνας πρόεδρος στη συνέντευξή του στο Spiegel Online. Παρόλα αυτά ο κ. Παυλόπουλος πιστεύει, όπως και κάποιοι Γερμανοί καθηγητές νομικής , ότι το ελληνικό αίτημα «είναι νομικά έγκυρο και ότι έχουμε το δικαίωμα να τις ζητήσουμε μέσω της νομικής οδού».

  Θα πρέπει να βρεθεί ένα κοινό αρμόδιο δικαστικό φόρουμ για να συζητηθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Με αυτό τον τρόπο επιλύουν οι πολιτισμένες χώρες τις διαφορές τους», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

  Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου από το en.enikos.gr...

  Διαβάστε επίσης:

  Welt: "Περισσότερο από δραματική" η κατάσταση στην Ελλάδα

  Bild: Τελείωσαν τα χρήματα στην Ελλάδα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα