Θεοδωράκης: Δεν θα υπάρξει πρόοδος αν δεν υπάρξει μια αυτοδύναμη τοπική αυτοδιοίκηση- ΦΩΤΟ

Να αντιληφθεί η κεντρική εξουσία ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος στη χώρα, αν δεν υπάρξει μια αυτοδύναμη τοπική αυτοδιοίκηση και σημείωσε ότι είναι καλό να βρισκόμαστε μαζί στο άρμα του πατριωτισμού για να σώσουμε τη χώρα συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπαίνουν οι σωστές προτεραιότητες για να σώσουμε όντως τη χώρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στη συνάντηση που πραγματοποίησε, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια για την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθεσίμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημοσίων Φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος, με εκπροσώπους των δημάρχων και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργο Πατούλη.

d11

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργεί ως βοηθητικός μηχανισμός της κεντρικής διοίκησης.

d13

 

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Σας ευχαριστώ και είναι δική μου η τιμή που ήρθατε στο γραφείο μου να με ενημερώσετε. Βεβαία ξέρω τις απόψεις σας και η κοινοβουλευτική ομάδα έχει ενημερωθεί για τη στάση σας απέναντι στην υπόθεση και είναι σχεδόν ταυτόσημες οι αντιλήψεις μας. Θέλω να κάνω δύο μικρές παρατηρήσεις: Πρώτον στη βάση αυτής της απόφασης που έχει πάρει η κυβέρνηση υπάρχει μια λάθος νοοτροπία που είναι και νοοτροπία και του παλιού κομματικού συστήματος. Ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κάτι που μπορεί να είναι εξουσία, αλλά μπορεί να είναι και υπάλληλοι, μπορεί να είναι και φίλοι μας, μπορεί να είναι και συνεργάτες μας και την επομένη μέρα μπορούμε να τους παίρνουμε τα αποθεματικά, μπορούμε να κάνουμε το οτιδήποτε. Πρέπει να αντιληφθεί η κεντρική εξουσία -και τουλάχιστον το Ποτάμι είναι ξεκάθαρο- πως αυτή η χωρά δεν θα έχει πρόοδο εάν δεν υπάρξει μια αυτοδύναμη τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία με θεσμικούς τρόπους βέβαια θα έχει μια κυριαρχία στην περιοχή της και θα αποφασίζει για τις τοπικές της υποθέσεις. Για εμάς απ’ όσο ξέρετε- από τότε που ιδρύθηκε το Ποτάμι -το έχουμε πει και είναι ξεκάθαρο και ελπίζω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα, θα λέμε τα ίδια πράγματα και την επόμενη μέρα που θα έχουμε και μία ευθύνη.

Είναι κακό ότι εδώ στο κέντρο καλλιεργείται η άποψη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι ένας μηχανισμός βοηθητικός, ένας μηχανισμός που μπορεί να μην υπακούει σε πάγιους κανόνες αυτονομίας αλλά κατ’ εποχές να αποφασίζει η κεντρική διοίκηση τι θα κάνει με τα λεφτά της και με όλα. Αυτό είναι το ένα ζήτημα.

Το δεύτερο, επειδή αναφέρθηκε το θέμα να βοηθήσουμε την πατρίδα. Αντιλαμβάνομαι ότι για όλους μας προέχει και για εμάς- από την πρώτη στιγμή το είπαμε -προέχει και μια καλή διαπραγμάτευση, μια καλύτερη διαπραγμάτευση, ένα καλύτερο αποτέλεσμα για μια πιο δίκαιη Ευρώπη. Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει και μία προτεραιότητα στην κοινωνία και η προτεραιότητα στην κοινωνία είναι να ξέρουν οι κυβερνώντες ότι αυτή η κοινωνία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και να συνεχίσει να υπάρχει. Άρα ναι, όλοι μαζί στο άρμα του πατριωτισμού για να σώσουμε τη χώρα αλλά από την άλλη να βάζουμε και τις σωστές προτεραιότητες που για έμενα αυτή τη στιγμή δε μπαίνουν οι σωστές προτεραιότητες για να σώσουμε όντως τη χώρα. Τώρα το τι θα κάνουμε εμείς θα τα δείτε σήμερα και στη Βουλή στις συζητήσεις. Πάντως νομίζω ότι χρειάζεται ένα μέτωπο λογικής ένα μέτωπο ρεαλισμού και νομίζω ότι σε αυτό είναι περισσότεροι άνθρωποι από όσοι υπολογίζουν κάποιοι».

 

Διαβάστε επίσης:

Μπακογιάννη: Να δω με τι μούτρα θα πάτε στους δήμους σας – ΒΙΝΤΕΟ

Οι δήμαρχοι στη διαμαρτυρία της ΠΟΕ- ΟΤΑ έξω από τη Βουλή- ΦΩΤΟ

Διευκρινήσεις για τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων

Συγκέντρωση δημάρχων και εργαζομένων έξω από τη Βουλή- ΒΙΝΤΕΟ- ΤΩΡΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ