Ο Βαρουφάκης στην Der Standard: Ο Αυστριακός ομόλογός μου λέει ψέματα

Οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, περί «ελλιπούς συνεργασίας» της Ελλάδας με τους δανειστές φαίνεται πως εξόργισαν τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα Der Standard χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα εναντίον του ομολόγου του: Αυτό είναι ψέμα και μάλιστα προσβλητικό, απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.

Συγκεκριμέ��α, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ενώ «υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης ως προς το ποια μέτρα και ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, η χώρα αρνείται μέχρι τώρα να δεσμευτεί» κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα για ελλιπή πρόθεση σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους εταίρους.

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο Σέλινγκ επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι άφησε πολύ χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος, καθώς και ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι αδύνατον να λάβουν γραπτά στοιχεία από την ελληνική πλευρά, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα μια γενικευμένη «κρίση εμπιστοσύνης» απέναντι στην κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, ανέφερε τη συνάντηση του Eurogroup τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες, στην οποία, όπως σημείωσε, «οι Έλληνες έδωσαν κάποιες προφορικές υποσχέσεις, έπειτα όμως δεν ήθελαν να τις δώσουν και γραπτά».

Οι εν λόγω ισχυρισμοί εξόργισαν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος στην Der Standard, έκανε λόγο για «ψέμα» και μάλιστα «προσβλητικό», διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Σέλινγκ ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, κατέθεσε γραπτώς στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, μεταρρυθμίσεις, προτάσεις και προσφορές.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης, επισήμανε ότι αποκόμισε την εντύπωση ότι οι Αμερικανοί «θέλουν να ασκήσουν πίεση και στις δύο πλευρές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στους θεσμούς, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία».

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «δεν συμμερίζονται την άποψη πολλών χωρών της Ευρωζώνης, ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις ενός Grexit» και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι από τους εταίρους μας παίζουν με τη φωτιά».

Διαβάστε επίσης:

Από σήμερα οι αιτήσεις για δωρεάν ρεύμα, κάρτα τροφίμων, επίδομα ενοικίου

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ