Ευρωπαϊκός συναγερμός για το μεταναστευτικό

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

«Ευρωπαϊκό συναγερμό» σήμανε ο πρωθυπουργός, σ��ον απόηχο του νέου ναυαγίου στη Λαμπεντούζα χθες.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της Realnews, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε χθες επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, δε, υποστήριξε την πρότασή του για άμεση σύγκληση Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο, ενώ επανήλθε στην πρότασή του για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούν καλύτερα εν είδει μίας «συμμαχίας του Νότου», για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε δήλωσή του για το νέο ναυάγιο, ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μία «θάλασσα-νεκροταφείο» και οι ευρωπαϊκές χώρες του Μεσογειακού Νότου «αποθήκες ανθρώπινων ψυχών».

«Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορίου επικοινωνίας, ανθρωπιάς», είπε, απευθύνοντας έκκληση για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας.

γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

«Δεν υπάρχει άλλο χρόνος για χάσιμο. Η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, που σε επικοινωνία του νωρίτερα με τον Ιταλό ομόλογό του εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό συμβάν στη Λαμπεντούζα και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις έρευνες διάσωσης των ναυαγών.

Επισημαίνοντας ότι πρέπει από κοινού να διεκδικήσουν την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου οι χώρες μας να μην μετατρέπονται σε «αποθήκες ψυχών» και οι θάλασσές μας σε «αποθήκες νεκρών», τόνισε την ανάγκη συντονισμού των προτάσεων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews:

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο σοκ από τη φρίκη στη Μεσόγειο – ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας: Σχέδιο τριών σημείων για το μεταναστευτικό

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ρέντσι για την τραγωδία στη Λαμπεντούζα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ