Βενιζέλος: Καταστροφή το δημοψήφισμα

«Πιθανότητα εξόδου από το ευρώ δεν βλέπω. Πιστεύω ότι κανέναν δεν συμφέρει να βγούμε από το ευρώ» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Alpha.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως το ζήτημα δεν είναι αν η χώρα βγει ή δεν βγει από το ευρώ και εξήγησε: «Μπορείς να είσαι πτωχευμένος παρίας, μαύρη τρύπα μέσα στο ευρώ. Να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Θα είμαστε μία χώρα, η οποία δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις. Μα, γιατί να κάνει επενδύσεις: Ποιος επενδύει; Πώς θα επενδύσει ο ξένος, όταν δεν έχει εμπιστοσύνη ο Έλληνας να κάνει τη δική του μικρή επένδυση; Άρα, λοιπόν, το μεγάλο ερώτημα είναι, η Ελλάδα μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις; Μπορεί να γίνει ανταγωνιστική; Να προσελκύσει επενδύσεις;».

Ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «δράμα» της ελληνικής κοινωνίας το μεταναστευτικό ζήτημα, υποστηρίζοντας: «Η αρμόδια υπουργός, ως ακτιβίστρια, δεν διευκόλυνε την προηγούμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μία εθνική στρατηγική μεταναστευτικών ροών, που είχαμε ετοιμάσει από το 2011, ούτε να εφαρμόσουμε τον νόμο, που είχε ψηφιστεί το 2011».

Σημείωσε πως τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει αλλάξει κάτι στη Συρία ή τη Λιβύη, πως εξελίξεις υπάρχουν μόνο στην Υεμένη, αλλά ωστόσο έρχονται στην Ελλάδα 10.000 καινούργιοι πρόσφυγες ή μετανάστες… «Αυτό που άλλαξε είναι η ρητορική της κυβέρνησης. Οι συγκρούσεις των αρμόδιων υπουργών, η Αμυγδαλέζα, το λάθος μήνυμα, ότι αν έρθεις στην Ελλάδα, θα βρεις εύκολα τρόπο να φύγεις και να πας στη Γερμανία, στη Σουηδία…» είπε, καταλήγοντας για το θέμα πως: «Αντί να ζητήσουμε να ξανασυζητήσουμε το Δουβλίνο ΙΙ, το οποίο αδικεί τον νότο της Ευρώπης, θα μας βγάλουν από το Σέγκεν, επειδή μόνοι μας δηλώνουμε ότι δεν το σεβόμαστε. Και θα υποβαθμίσουμε το ελληνικό διαβατήριο για τους Έλληνες, για τους φοιτητές μας, για τους επιχειρηματίες μας, για τους εργαζόμενούς μας, για τους Έλληνες τουρίστες».

Σχετικά με την πρόσφατη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη λήξη της με την επέμβαση της αστυνομίας, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε: «Πανεπιστημιακό άσυλο είναι να πηγαίνει το διεθνές έγκλημα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ή στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης; Άλλο η διαμαρτυρία των φοιτητών, άλλο τα φοιτητικά αιτήματα και να άλλο να φαντασιώνεσαι ότι ξανακάνεις το Πολυτεχνείο του 1973 ή τη Νομική του 1973 και πίσω από αυτό να υπάρχουν συμπαραστάτες των τρομοκρατών ή το κοινό ποινικό έγκλημα…».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή την πρόσφατη δίωρη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Εμείς δεν διεκδικούμε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Εμείς είπαμε “ελάτε να φτιάξουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Εμείς ήμασταν και είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τη χώρα και το εθνικό συμφέρον από τη θέση μας στην αντιπολίτευση. Δεν θέλουμε να μετέχουμε σε κυβερνητικές ευθύνες…».

Χαρακτήρισε «τερατογένεση» τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα «καταστροφή άμα τη προκηρύξει του, καθώς όλοι θα θεωρήσουν διεθνώς ότι αυτό αφορά τη θέση της χώρας στο ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ